Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
3. 2. 2013,
10.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Red Bull Sebastian Vettel Mark Webber

Nedelja, 3. 2. 2013, 10.29

8 let

VIDEO: Vijolični Infiniti Red Bull majhen korak naprej

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ekipi prvakov, Red Bullu, v 2013 izzivalcev ne bo manjkalo, a tehnični direktor Adrian Newey pravi: "Mislim, da smo naredili majhen korak naprej." Tukaj je vijolični Infiniti RB9.

Najtežja naloga je ubraniti naslov, a zanje to ne velja. Letos ga bodo branili že tretjič zapored. S Sebastianom Vettlom, najmlajšim trikratnim prvakov, so osvojili tako moštveno kot dirkaško lovoriko v sezonah 2010, 2011 in 2012. Številka 2 v ekipi ostaja Mark Webber. Njihov novi dirkalnik se imenuje RB9. Devetica, ker gre za njihov deveti dirkalnik (leta 2005 so prevzeli Jaguar).

Če je za doslej videne nove dirkalnike veljalo, da so nekoliko lepši od lanskih grdih račkov, za RB9 to ne moremo reči. Ohranili so stopničast nost dirkalnika (prednji del nosu je torej mnogo bolj spuščen kot pri tekmecih). Izstopa pa tudi živopisana barvna shema, kjer v oči bodejo vijolične bočne stranice (Infiniti je postal njihov glavni pokrovitelj, tudi zato se ekipa uradno imenuje Infiniti Red Bull). "RB9 je bolj ali manj evolucija lanskega dirkalnika, a hudič je v detajlih" je v prvi izjavi dejal tehnični direktor moštva Adrian Newey, ki je že jeseni priznal, da bo ob nespremenjenih tehničnih pravilih dirkalnik težko občutno izboljšati. Največ detajlov so tako spremenili na šasiji, zadnjem vzmetenju in menjalniku. Izpuh je za zdaj identičen lanskemu, je pa zadnji del dirkalnika nekoliko ožji, na prednjem krilcu in nosu pa je nekaj kozmetičnih popravkov. Ključ za uspeh bo torej razvoj tekom sezone. "Verjamemo v svoj izdelek, ne vemo pa, kaj so naredili ostali. Še vedno je veliko neznank."

Čeprav je trikratni prvak, Vettel sezono začenja trdno na realnih tleh. Morda je v napovedih celo malce preveč skromen. "Težko bo. Težko bo premagati Marka, težko bo premagati druge ekipe. Lahko se oziramo nazaj, na vse, kar smo dosegli, a zdaj vsi začenjamo z ničle." Nemec se je skušal izogniti odgovoru, kdo bodo njegovi najresnejši tekmeci za naslov. "Najboljši dirkači so v najboljših ekipah. Nerad jih imenujem, saj lahko koga pozabim." Nato je le naštel Fernanda Alonsa (Ferrari), Lewisa Hamiltona (Mercedes), Jensona Buttna (McLaren) in Webbra.

Jasno je, da želijo ubraniti oba naslova prvaka, a se zavedajo, da ne bodo dominirali. Pravzaprav že lani niso (pet Vettlovih zmag), za razliko od sezone 2011, ko je Nemec zmagal 11-krat in lovoriko osvojil štiri velike nagrade pred koncem. "Včasih je bilo tako, da si osvojil prvenstvo, če si imel dominanten dirkalnik, ki je bil tudi vzdržljiv. Danes ni več tako," je povedal Newey.

Čeprav je svetovalec ekipe Helmut Marko pred časom dejal, da se Webber ne bo smel boriti za naslov prvaka, tako avstralski dirkač kot vodja ekipe Christian Horner to zavračata. Webber verjame, da bo imel enake pogoje: "Lahko konkuriram za naslov. Vem pa, da potrebujem 100-odstotno podporo, z le 99-odstotno mi ne bo uspelo." Hornerjev komentar na to temo pa je bil: "Ni pomembno, kdo zmaga, samo da bo naš dirkalnik."

RB9 bomo na stezi prvič videli v torek, ko ga bo na testiranjih prvi preizkusil Webber.

Ne spreglejte