Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 3. 2022,
15.40

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Aston Martin Nico Hülkenberg Haas Kevin Magnussen VN Bahrajna VN Savdske Arabije Formula 1

Nedelja, 27. 3. 2022, 15.40

2 leti

Kako fizično zahtevno je dirkanje v F1

Brutalna F1: "V tretjem delu kvalifikacij sem si zlomil vrat"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Savdska Magnussen Haas | Kevin Magnussen je osvojil 10. štartno mesto. | Foto Guliver Image

Kevin Magnussen je osvojil 10. štartno mesto.

Foto: Guliver Image

"V tretjem delu kvalifikacij sem si zlomil vrat." To so besede Kevina Magnussena, ki pričajo o tem, kako fizično zahtevno je dirkanje v formuli 1. In zato morajo biti dirkači izjemni športniki. Ker ni leto dni dirkal v tem tekmovanju in izvajal potrebnih vaj za krepitev telesa, ima v Savdski Arabiji velike težave. Podobno tudi Nico Hülkenberg.

Savdska nesreča Mick Schumacher
Sportal Huda nesreča Schumacherja, novo ime na prvem štartnem položaju
Mick Schumacher
Sportal Mick Schumacher že v paddocku in bi si želel dirkati

Marsikdo misli, da avtomotošport ni pravi šport, da lahko dirka kdorkoli. A to ni res. Dirkači morajo biti odlični športniki, kondicijsko vrhunsko pripravljeni. Še posebej za dirkanje s formulami. In seveda tu je najtežja formula 1. In to zdaj na lastni koži izkušata Kevin Magnussen in Nico Hülkenberg. Danec lani ni dirkal v formuli 1, Nemec je zadnja leta le rezervni voznik. Zadnje leto tako nista trenirala v enaki meri kot preostali vozniki kraljice avtomotošporta. Magnussen je namesto Nikite Mazepina v Haasov dirkalnik vskočil deset dni pred prvo dirko, Hülkenberg pa namesto Sebastiana Vettla v Aston Martin le dva dni pred VN Bahrajna. Ulično dirkališče v Džidi je zanju ta konec tedna fizično še dodatno naporno.

Kevin Magnussen | Foto: AP / Guliverimage Kevin Magnussen Foto: AP / Guliverimage Sile G na dirkačev vrat so na najhitrejši ulični stezi na svetu (povprečna hitrost je več kot 250 kilometrov na uro) mnogo večje kot pred tednom dni na klasičnem dirkališču v Bahrajnu. Magnussen zaradi tehničnih težav na dirkalniku v petek ni veliko dirkal, in to se je na nek način izkazalo za dobro. "Vesel sem, da na treningih nisem toliko vozil, ker bi mi vrat odpovedal že pred kvalifikacijami. V tretjem delu kvalifikacij pa sem si zlomil vrat. Nisem več mogel dirkati. Bilo mi je zelo težko," je razlagal petouvrščeni z VN Bahrajna, ki si je v Savdski Arabiji pridirkal 10. štartno mesto. V zadnjem delu kvalifikacij je bil torej zadnji.

"Tako to je, ko nisi v dirkalniku leto dni in prideš na tako stezo. Steza je super, nič nimam proti njej, a enostavno nisem dovolj dobro pripravljen. Srečen sem lahko le, da imam enega najboljših fizioterapevtov na svetu. Upam, da Thomas Jorgensen do dirke naredi čudež." Na dirki bo moral glavo večkrat nasloniti nazaj na naslonjalo, da se bo njegov vrat vsaj malo sprostil. "A tako izgubiš občutek za dirkalnik. Pa tudi gledaš v napačno smer, tako da to ni prava rešitev."

Nico Hülkenberg
Sportal Vettla tudi na drugi dirki sezone menja Hülkenberg

"To bo najtežja dirka v moji karieri"

Nico Hülkenberg | Foto: AP / Guliverimage Nico Hülkenberg Foto: AP / Guliverimage Magnussen pred tem še nikoli ni dirkal na tej stezi. Enako velja tudi za Hülkenberga. Dirkanje v simulatorju enostavno ni enako. "To bo najverjetneje najtežja dirka v moji karieri. Fizično bo zelo zahtevna," izpostavlja Hülkenberg. Tudi Bakuju v Azerbajdžanu je zelo hitra ulična steza, a vseeno ni tako naporna. "Tam so večinoma ravnine res ravne, hitrost v zavojih pa ni tako velika kot tukaj. Ta proga je res edinstvena." Na dirkališču v Džidi so namreč dolge ravnine prelomljene s super hitrimi zavoji, ki jih vozijo z le nekoliko zmanjšano hitrostjo.  

Džeda četrtek varnostni avto
Sportal Po lanskem kaosu najhitrejša ulična steza bolj varna, a še hitrejša
Džeda eksplozija F1
Sportal Dirkači zaradi raketnega napada grozili z bojkotom dirke
Ne spreglejte