Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 2. 2024,
20.30

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64

Natisni članek

Mercedes-AMG F1 McLaren Oscar Piastri Lando Norris Zak Brown VN Bahrajna Formula 1

Sreda, 14. 2. 2024, 20.30

2 meseca, 2 tedna

Predstavitve novih dirkalnikov F1: McLaren

McLarnove skrivalnice in grožnja Red Bullu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,64
McLaren 2024 | Računalniški renderji novega McLarnovega dirkalnika. So pa z njih "izbrisali" nekaj skrivnih elementov. | Foto McLaren Racing

Računalniški renderji novega McLarnovega dirkalnika. So pa z njih "izbrisali" nekaj skrivnih elementov.

Foto: McLaren Racing

McLaren je lani naredil največji korak naprej, letos želijo še enega, in sicer priti med tri najboljše ekipe formule 1, morda Lando Norris in Oscar Piastri dosežeta svojo prvo zmago. Dirkalnik MCL38 so pokazali na računalniških renderjih. Zdi se evolucija lanskega, a pravijo, da še marsikaj skrivajo, da fotografije niso povsem pristne. "Sem optimističen, da jih lahko vsaj nekajkrat premagamo," o Red Bullu pove Norris.

Mercedes W15 2024
Sportal Hamiltonova zadnja srebrna puščica, ki to spet ni #video

Takole je McLaren prvič pokazal svoj novi dirkalnik:

Prednje krilce | Foto: McLaren Racing Prednje krilce Foto: McLaren Racing Ob Mercedesu je svoj novi dirkalnik to sredo pokazal tudi McLaren, ki uporablja enake Mercedesove pogonske sklope. Tudi ta brez predstavitve v živo in prisotnosti novinarjev. Če je bila Mercedesova ekipa razočaranje zadnjih dveh sezon, je bil McLaren lepo presenečenje lanske, ko so sredi leta naredili velik korak naprej. Lando Norris je bil celo sedemkrat drugi, Oscar Piastri pa je dobil eno od šprinterskih dirk. Tako so konstruktorski seštevek sklenili s 302 točkama na četrtem mestu. Za primerjavo: leto prej so jih za peto mesto osvojili 159.

Lando Norris je prvi z novim McLarnom zapeljal na stezo:

"Pravi test bodo šele kvalifikacije v Bahrajnu"

MCL38 | Foto: McLaren Racing MCL38 Foto: McLaren Racing Na novem dirkalniku MCL38 so ohranili staro barvno shemo - črno-oranžno kombinacijo oziroma McLarnovo papaja barvo. Na daleč pa so vidna tudi Googlovo obarvana platišča. Imajo najbolj talentiran dirkaški par, okrepili pa so inženirsko ekipo. Iz Red Bulla je prišel Rob Marshall, iz Ferrarija pa David Sanchez, strokovnjak za aerodinamiko. Vodja ekipe ostaja Andrea Stella, direktor celotnega McLarnovega dirkaškega programa pa Zak Brown. "Šport je zelo tekmovalen. Vsi smo naredili napredek. Pravi test, ali smo naredili prave korake naprej, bodo šele kvalifikacije v Bahrajnu," je poudaril Brown. Te bodo 2. marca, prva od rekordnih 24 dirk sezone 2024 pa 3. marca.

MCL38 je bil razvit v njihovem novem supermodernem vetrovniku. Imajo pa tudi nov simulator. Že lani so s povsem predelanim sprednjim delom stranic dirkalnika od VN Avstrije naprej postali konkurenčnejši. Tudi letos so jih na novo zasnovali. Geometrijo stranic se spreminja v luči čim boljšega pretoka zraka mimo dirkalnika, da je talni efekt še toliko večji. Na prvih fotografijah se dirkalnik sicer zdi evolucija lanskega, a pravijo, da še marsikaj skrivajo. Tako kot vse ekipe: Mercedes je denimo v sredo v Silverstonu zapeljal na progo z nekaj elementi na prednjem krilcu, ki jih na računalniških renderjih ni.

Norris: Lahko jih vsaj nekajkrat premagamo"

McLaren je pripravljen za boj z Red Bullom, odločno sporoča Norris. "Ali so premagljivi? Želimo verjeti, da so. Že lani smo jim bili nekajkrat blizu." A le na posamičnih dirkah. "Vprašanje pa je, ali jih lahko premagamo v prvenstvu. To bo pa večji izziv. Sem optimističen, da jih lahko vsaj nekajkrat premagamo." Piastri pa se obenem zaveda, da je naprej treba priti mimo dirkačev Ferrarija in Mercedesa. "V drugi polovici lanske sezone je bil z njimi že zelo napet dvoboj. Mislim, da bo napredovalo več ekip."

Odštevanje do nove sezone formule 1:

2. februar – predstavitev Haas
5. februar – predstavitev Sauber in Williams
7. februar – predstavitev Alpine
8. februar – predstavitev RB
12. februar – predstavitev Aston Martin
13. februar – predstavitev Ferrari
14. februar – predstavitev Mercedes in McLaren
15. februar – predstavitev Red Bull
21.–23. februar – testiranja v Bahrajnu
29. februar–2. marec – VN Bahrajna
Ferrari SF-24
Sportal Ferrarijev dirkalnik za kaj več kot le zmago ali dve #video
Aston Martin F1 2024
Sportal Alonsov novi konjič in pogled proti upokojitvi in Mercedesu #video
Visa Cash App RB 2024
Sportal Še druga ekipa z bizarnim novim imenom pokazala dirkalnik
Ne spreglejte