Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
9.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

VN Bahrajna Juki Cunoda Daniel Ricciardo RB F1 Team Formula 1

Petek, 9. 2. 2024, 9.00

2 meseca, 2 tedna

Predstavitve novih dirkalnikov F1: RB

Še druga ekipa z bizarnim novim imenom pokazala dirkalnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Visa Cash App RB 2024 | VCARB 01 je novi dirkalnik ekipe, ki se po novem imenuje RB. | Foto Red Bull Content Pool

VCARB 01 je novi dirkalnik ekipe, ki se po novem imenuje RB.

Foto: Red Bull Content Pool

V četrtek smo nestrpno čakali prve fotografije novega dirkalnika ekipe RB (lani Alpha Tauri), a jih dočakali šele v petek zjutraj. Uradna predstavitev je bila namreč v večernih urah v Las Vegasu. Barvno se vračajo k podobi iz časov, ko so se imenovali Toro Rosso. Z VCARB 01 bosta dirkala izkušeni Daniel Ricciardo in mladenič Juku Cunoda.

Abu Dabi Carlos Sainz Ferrari
Sportal Od Ferrarija se želi posloviti z naslovom prvaka

Visa Cash App RB 2024 | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool Ker imajo v današnjem svetu glavno besedo tisti, ki dejejo denar, je tudi (podobno kot v kolesarstvu) vse več ekip formule 1 (manjših, ki niso tako bogate) svojo identiteto pripravljeno prodati. Sauber, ki smo ga zadnje sezone poznali kot Alfa Romeo (kar je vsaj imelo dirkaški prizvok), je po novem Stake Kick Sauber. Pa v določenih državah imena Stake niti ne bodo mogli uporabljati, saj gre za stavničarsko podjetje. Poslovilo se je tudi ime Alpha Tauri, ki ga je druga Red Bullova ekipa (prej Toro Rosso) uporabljala prejšnje štiri sezone. Zdaj so samo RB, da bi poudarili pripadnost Red Bullovi družini. So pa temu imenu dodali še dva pokrovitelja, Visa Cash App RB. In posledično je tudi njihov novi dirkalnik VCARB 01 ena sama reklama.

Vsaj osnovna barva shema je marsikomu všeč, pretežno modra z nekaj belimi in rdečimi pasovi. Malo spominja na stari Toro Rosso. S tehničnega vidika novi dirkalnik spominja na lanski Red Bull, niti ne skrivajo, da ga želijo čim bolj kopirati. Red Bullovo zadnje vzmetenje so skopirali že v drugi polovici lanske sezone, zdaj so še prednjega (tako imenovani pull-rod). Z njim je talni efekt dirkalnika precej večji, tako je Red Bull lani osvojil obe lovoriki in vse dirke razen ene. Že na prvi pogled je največ sprememb na prednjem krilcu in stranicah dirkalnika, s tem se že od lani "igra" večina ekip.

Tudi pri ekipi RB so se "igrali" z dizajnom stranic, ključna sprememba je pri sprednjem vzmetenju. | Foto: Red Bull Content Pool Tudi pri ekipi RB so se "igrali" z dizajnom stranic, ključna sprememba je pri sprednjem vzmetenju. Foto: Red Bull Content Pool

Ta petek bo odvetnik koncerna Red Bull v Londonu zaslišal Christiana Hornerja, proti kateremu je ena od uslužbenk vložila pritožbo zaradi neprimernega obnašanja. Vse več je govoric, da bo težko ohranil službo.

Mladi Cunoda in izkušeni Ricciardo

Daniel Ricciardo in Juki Cunoda. | Foto: Red Bull Content Pool Daniel Ricciardo in Juki Cunoda. Foto: Red Bull Content Pool

Ekipa, s katero sta pot med zvezda začela Sebastian Vettel in Max Verstappen, je v zadnjih letih zdrsnila v povprečje. Pred tremi leti je še osvojila 142 točk in bila šesta v konstruktorskem seštevku, lani samo še osma, in to s pičlimi 25 točkami. Nycka de Vriesa so sredi sezone odpustili, Jukiju Cunodi pa se je pridružil nekdanji voznik Red Bulla Daniel Ricciardo. Japonec in Avstralec bosta za ekipo z bazo v italijanski Faenzi (kjer se je rodila njihova predhodnica ekipa Minardi) dirkala tudi letos.

Visa Cash App RB 2024 | Foto: Red Bull Content Pool Foto: Red Bull Content Pool Imajo pa novo vodstvo, direktor je postal Peter Bayer, vodja ekipe pa Laurent Mekies, ki prihaja iz Ferrarija in je nadomestil Franza Tosta, ki se je upokojil in bo ekipi pomagal samo še z nasveti. Vsi štirje so bili na pompozni predstavitvi v Las Vegasu, na kateri sta nastopila tudi ameriška glasbena zvezdnika Kendrick Lamar in Baby Keem. Na odru so predstavili tudi svojo voznico v ženski dirkaški akademiji. To je Amna Al Qubaisi, 23-letnica iz Združenih arabskih emiratov, sicer rojena v ZDA. RB ima tudi novo tehnično vodstvo, Tim Goss je položaj glavnega inženirja prevzel že oktobra. V vlogi športnega direktorja pa se jim je pridružil Alan Permane, ki je lani zapustil ekipo Alpine. Vse poteze so storili, da se prebijejo med prvim pet ekip.

Cilj ekipe RB je jasno poudaril Ricciardo: "Imamo veliko novega osebja, prišli do novi partnerji. Ekipa je bila vedno resna, a mislim, da je zdaj čas za korak naprej. Nismo več samo odskočna deska za Red Bull, čas je, da se borimo za najboljša mesta v sredini razpredelnice. Všeč mi je, kako so se stvari sestavile. Pristop vseh je drugačen, kot da si vsi želijo nekaj dokazati." Na stezi bodo prvič 21. februarja na testiranjih v Bahrajnu.

Takole so v Las Vegasu odkrili novi dirkalnik ekipe RB:

Odštevanje do nove sezone formule 1:

2. februar – predstavitev Haas
5. februar – predstavitev Sauber in Williams
7. februar – predstavitev Alpine
8. februar – predstavitev RB
12. februar – predstavitev Aston Martin
13. februar – predstavitev Ferrari
14. februar – predstavitev Mercedes in McLaren
15. februar – predstavitev Red Bull
21. do 23. februar – testiranja v Bahrajnu
29. februar – 2. marec – VN Bahrajna
Silverstone
Sportal Sloviti Silverstone bo še lep čas gostil formulo 1
Alpine 2024
Sportal Drzna zver za talentiran francoski dirkaški par #video
Lewis Hamilton
Sportal Hamilton z ganljivim pismom in zadnjo obljubo Mercedesu
Ne spreglejte