Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 2. 2024,
16.15

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

VN Bahrajna Niki Lauda Toto Wolff Ferrari Mercedes-AMG F1 Lewis Hamilton Formula 1

Sobota, 3. 2. 2024, 16.15

2 meseca, 3 tedne

Lewis Hamilton dva dni po odločitvi, da prestopi k Ferrariju

Hamilton z ganljivim pismom in zadnjo obljubo Mercedesu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Lewis Hamilton | Lewis Hamilton je po čustvenih dneh napisal ganljivo pismo in dal Mercedesu še zadnjo obljubo. | Foto Reuters

Lewis Hamilton je po čustvenih dneh napisal ganljivo pismo in dal Mercedesu še zadnjo obljubo.

Foto: Reuters

Lewis Hamilton, rekorder po številu zmag v formuli 1 (103) in sedemkratni svetovni prvak, je objavil ganljivo sporočilo, pojasnil odločitev, da Mercedes menja za Ferrari, se zahvalil Totu Wolffu, Nikiju Laudi in vsem drugim v Mercedesu. Obljubil je, da z mislimi še ni v rdečem kokpitu, da je odločen, da se s srebrno puščico letos vrne na najvišjo stopničko, na kateri ni stal od decembra 2021.

Lewis Hamilton Toto Wolff
Sportal Na sredinem zajtrku je prejel udarec po nosu #video

Hamilton je brez zmage dve sezoni.  | Foto: Reuters Hamilton je brez zmage dve sezoni. Foto: Reuters Po četrtkovi napovedi, da bo po sezoni predčasno prekinil pogodbo z ekipo Mercedes in od prihodnje dirkal za Ferrari, se je Lewis Hamilton zdaj javnosti oglasil še z daljšim zapisom na družbenih omrežjih. "Za mano je nekaj norih dni, polnih čustev," je začel sporočilo, ki je v prvi vrsti namenjeno navijačem, ki jih ima 39-letni sedemkratni svetovni prvak po vsem svetu veliko. "Po 11 neverjetnih letih z ekipo Mercedes - AMG Petronas je prišel čas za novo poglavje v mojem življenju. Leta 2025 se bom pridružil Ferrariju. Imam veliko srečo, da sem z Mercedesom dosegel stvari, o katerih sem kot otrok samo sanjal. Zdaj lahko uresničim še ene otroške sanje. Da bom vozil rdečega Ferrarija."

Hamilton je po 11 letih skoraj sinonim za ekipo Mercedes:

"Ne smem pozabiti na Nikija, še vedno ga pogrešam"

Lauda je bil Hamiltonu kot mentor. | Foto: Reuters Lauda je bil Hamiltonu kot mentor. Foto: Reuters "Mercedes je bil del mojega življenja od 13. leta, zato je bila to najtežja odločitev, ki sem jo moral kadarkoli sprejeti. Ponosen sem na vse, kar smo skupaj dosegli. Hvaležen sem za trdo delo in predanost vseh, s katerimi sem delal vsa ta leta, ter seveda Totu za prijateljstvo, usmerjanje in vodenje. Skupaj smo osvajali lovorike, presegali rekorde in postali najuspešnejša naveza dirkač – ekipa v zgodovini formule 1. Seveda ne smem pozabiti niti na Nikija, ki je bil moj veliki podpornik. Še vedno ga pogrešam." Torej Nikija Laudo, ki je pred smrtjo nekaj let v Mercedesu delal kot mentor oziroma svetovalec. Za 26 let podpore se je zahvalil še vsem v koncernu Mercedes Benz.

Lewis Hamilton
Sportal Britanski dirkač v Ferrariju? Skoraj nepredstavljivo.

Prepričan, da je znova sprejel pravo odločitev

A zdaj je čas za nov izziv, piše v nadaljevanju. "Spomnim se, kako sem leta 2013 skočil v neznano, ko sem se pridružil Mercedesu. Nekateri tega niso razumeli, a sem storil pravo potezo. In občutek imam, da sem jo tudi zdaj. Komaj čakam, da vidim, kaj mi bo prinesla ta priložnost, kaj lahko skupaj dosežemo." A na to bo moral še počakati, k Ferrariju se bo preselil leta 2025, težko pa bo kdo pred letom 2026, ko prihaja doba novih pogonskih sklopov, premagal lani premočno ekipo Red Bull.

Bo odšel tudi Bono?
Dirkači ob menjavi ekip pogosto s sabo vzamejo tudi najtesnejše sodelavce. Tako se pojavlja vprašanje, ali mu bo k Ferrariju sledil dirkaški inženir Peter Bonnington. Ta sicer dela v ekipi iz Brackleyja še iz časov, ko je šlo za Hondino ekipo. Toto Wolff je priznal, da se bodo morali o tem čim prej pogovoriti. Bona, kot vsi kličejo Bonningtona, sicer Hamilton z odločitvijo ni seznanil osebno. "Ko sem mu povedal za Lewisovo odločitev, me je vprašal, ali je to prvi april," je v petek dejal Wolff. Hamilton bo v Ferrariju v vsakem primeru imel vsaj en znan obraz, šef ekipe Frederic Vasseur je bil njegov šef pred mnogimi leti, ko je dirkal na takratnem prvenstvu GP2.

"Rad bi pomagal Mercedesu, da spet začne zmagovati"

Novo puščico bodo pokazali 14. februarja. | Foto: Reuters Novo puščico bodo pokazali 14. februarja. Foto: Reuters To torej še ni dokončno slovo od Mercedesa. Z njim mora odpeljati še 12. sezono. "Ne razmišljam o letu 2025. Osredotočen sem na prihajajočo sezono, da se z Mercedesom vrnemo na pravo pot. Še bolj sem zagnan kot kadarkoli, še bolje sem fizično pripravljen in še bolj osredotočen. Rad bi pomagal Mercedesu, da spet začne zmagovati. Stoodstotno sem predan nalogi in odločen, da to partnerstvo končamo uspešno."

Hamilton prvič pred novinarji 14. februarja

Hamilton bo najverjetneje prvič po odločitvi na novinarska vprašanja odgovarjal šele 14. februarja, ko bo Mercedes predstavil svoj novi dirkalnik W14. Čeprav takrat vprašanja o Ferrariju ne bodo ravno na mestu. Britanca in tekmece zimska testiranja nato čakajo med 21. in 23. februarjem, prvi marčevski konec tedna se z VN Bahrajna začenja njegova zadnja sezona v Mercedesovem dirkalniku.

Lewis Hamilton & Charles Leclerc
Sportal Mercedes potrdil: Hamilton po 11 letih odhaja
Suzuka Max Verstappen Red Bull
Sportal Suzuka ostaja na programu formule 1
Haas 2024
Sportal Pokazali so ga prvi, pričakujejo, da bodo zadnji #video
Ne spreglejte