Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 7. 2021,
18.37

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Natisni članek

Lewis Hamilton formula1

Nedelja, 18. 7. 2021, 18.37

2 leti, 9 mesecev

silverstone, formula 1, dirka

Drama: Hamilton po trku in kazni do 99. zmage, Verstappen v bolnišnico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,75

6

Lewis Hamilton | Lewis Hamilton je vknjižil 99. zmago v karieri. | Foto Guliverimage

Lewis Hamilton je vknjižil 99. zmago v karieri.

Foto: Guliverimage

Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je bil na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v domačem Silverstonu najhitrejši in si privozil že 99. zmago v karieri. Na stopničke sta se uvrstila še Monačan Charles Leclerc (Ferrari) in drugi Mercedesov dirkač Finec Valtteri Bottas.

Današnje dogajanje je sicer precej zasenčilo tudi dogajanje v prvem krogu dirke. Takrat je skušal Britanec po notranji strani zavoja Copse prehiteti tekmeca v boju za letošnji naslov in takrat vodilnega Nizozemca Maxa Verstappna (Red Bull). Ta je po dotiku obeh dirkalnikov zletel s steze in trdo treščil v zaščitne ograde. Po pregledih v ambulanti na dirkališču so ga morali pozneje odpeljati še na podrobnejše zdravniške preglede.

Ta nesreča je sprožila številne odzive že v dirkaški karavani, nedvomno pa bo razdelila tudi navijače oziroma še poglobila razpoke med privrženci enega in drugega.

"Upam, da je Lewis zadovoljen sam s sabo. Ta zmaga je zares prazna"

"Upam, da je Lewis zadovoljen sam s sabo. Ta zmaga je zares prazna," je po razpletu dirke dejal vodja moštva Red Bull Cristian Horner. Pred tem je avstrijska ekipa sporočila, da je moral njihov dirkač na dodatne zdravniške preglede, da pa se je sicer po trčenju glede na okoliščine počutil dobro. Ob tem so pri Red Bullu razkrili še, da je dirkalnik ob zaščitne gume udaril z neverjetno silo 51G.

"Vidim enostavno dva dirkača, ki se borita z nožem med zobmi," pa je o isti nesreči v pogovoru za televizijo Sky dejal vodja Mercedesovega moštva Toto Wolff.

Max Verstappen je moral v bolnišnico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Max Verstappen je moral v bolnišnico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

 

Hamilton: vedno poskušam biti pošten do vseh

Zaradi te nesreče so dirko prekinili z rdečimi zastavami, nov start je sledil po 40-minutni prekinitvi, Britancu pa so določili desetsekundno kazen, ki jo je pozneje med dirko prestal v boksih pred menjavo pnevmatik.

Hamilton je tako kljub slabšemu izhodišču v ponovljenem delu dirke ohranil upanje na uspeh pred 140.000 domačimi navijači, ki so pričakovali in zahtevali njegovo zmago.

Skoraj do konca je Ferrariju uspevalo, da je ostal na prvem mestu. S svojim drugim dirkačem Carlosom Sainzem sicer rdeči niso imeli sreče, slabo so opravili tudi postanek v boksih, toda za Leclerca je kazalo, da se bo izšlo.

Toda ko je Hamilton prestal svojo kazen in se podal v lov za tekmecem v rdečem dirkalniku, je bilo hitro jasno, da bo Monačan le težko obdržal prvo mesto in slavil. Oba sta imela nekaj dela z zaostalimi dirkači, ki pa se se večinoma na široko umaknili, ko so videli, koga imajo za seboj.

Hamilton je z zmago zaostanek v SP za Verstappnom zmanjšal na le osem točk. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Hamilton je z zmago zaostanek v SP za Verstappnom zmanjšal na le osem točk. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V 50. krogu je bil Hamilton naposled dovolj blizu, da je lahko napadel. Na istem mestu kot Verstappna, le da se je Leclerc z dirkalnikom umaknil povsem na robnik, Hamilton pa je nato na navdušenje navijačev švignil mimo njega in se odpeljal do zmage, po kateri ga le še ena loči od zgodovinskega mejnika 100 zmag.

"Vedno skušam biti pošten do vseh. Tudi Max je lahko zelo agresiven. Ne glede na to, ali se strinjam s kaznijo ali ne, sem moral opraviti svoje delo," pa je po dirki dejal zmagovalec in dodal, da je bila tokrat bistvena tudi pomoč navijačev: "Tukaj imamo najboljše navijače. Zmaga pred njimi je kot izpolnitev sanj."

Leclerc je bil na koncu precej razočaran, ker mu ni uspelo zadržati zmage, čeprav je bila obenem to prva uvrstitev na stopničke po lanskem Silverstonu. "Težko je biti povsem vesel. Dal sem vse od sebe, ampak v zadnjih dveh krogih ni bilo dovolj. Ekipa je opravila izjemno delo, ponosen sem nanje," je dejal Monačan.

Britanec zaostaja le še osem točk

Hamilton je z zmago zaostanek v SP za Verstappnom zmanjšal na le osem točk. Nizozemec ima zdaj 185 točk, Hamilton 177, tretji pa njegov rojak Lando Norris (McLaren), ki je bil danes četrti, skupno pa ima 113 točk. Bottas je pri 108.

Današnje dogajanje in nesreča v prvem krogu sta sicer zasenčila tudi novost ki so jo v tekmovanju predstavili ta konec tedna. Namesto klasičnega sporeda treningov in kvalifikacij so namreč prvič pripravili sprintersko sobotno dirko, po kateri je vrstni red štel kot izhodišče za današnjo.

Sobotni del se je sicer končal po okusu Red Bulla, saj je zmagal Verstappen, s čimer je prekinil devet zaporednih "pole positionov" Mercedesa na tem prizorišču. Ob enem pa je Verstappen pobral še tri točke, kolikor jih je dobil zmagovalec te novosti formule 1.

Sezona se bo nadaljevala 1. avgusta na Madžarskem.

Izidi (52 krogov, 306,198 km):

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                 1:58:23,283
(povp. hitrost: 155,694 km/h)
 2. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)                     + 3,871
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                     11,125
 4. Lando Norris (VBr/McLaren)                         28,573
 5. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)                     42,624
 6. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)                         43,454
 7. Fernando Alonso (Špa/Alpine)                     1:12,093
 8. Lance Stroll (Kan/Aston Martin)                  1:14,289
 9. Esteban Ocon (Fra/Alpine)                        1:16,162
10. Yuki Tsunoda (Jap/AlphaTauri)                    1:22,065
...

- najhitrejši krog: Sergio Perez (Meh/Red Bull; 1:28,617, 50.)

SP skupno (10):

- dirkači:
 1. Max Verstappen (Niz/Red Bull)      185
 2. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)      177
 3. Lando Norris (VBr/McLaren)         113
 4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)     108
 5. Sergio Perez (Meh/Red Bull)        104
 6. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       80
 7. Carlos Sainz (Špa/Ferrari)          68
 8. Daniel Ricciardo (Avs/McLaren)      50
 9. Pierre Gasly (Fra/AlphaTauri)       39
10. Sebastian Vettel (Nem/Aston Martin) 30
...

- konstruktorji:
1. Red Bull     289
2. Mercedes     285
3. McLaren      163
4. Ferrari      148
5. AlphaTauri    49
6. Aston Martin  48
7. Alpine        40
8. Alfa Romeo     2
 

Max Verstappen
Sportal Zgodovinska preizkušnja Verstappnu
Lewis Hamilton
Sportal Poskusna različica kvalifikacij pripadla Hamiltonu

 

Ne spreglejte