Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 1. 2022,
16.02

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Orlando Terranova Daniel Sanders Reli Dakar 2022

Petek, 7. 1. 2022, 16.02

2 leti, 3 mesece

Dakar 2022, 5. etapa

Skale in uničena proga: "Vesel, da sem se izvlekel cel" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Končana je prva polovica relija Dakar. Simon Marčič je v razredu brez ekipe osmi. Presenetil ga je zelo kamnit teren, ko so številni vozniki imeli težave. "Jaz sem zelo vesel, da se mi je uspelo izvleči ven," iz Savdske Arabije sporoča Mariborčan. Njegova razmišljanja poglejte v videoposnetku.

Sportal Al-Atijah povečuje prednost, Marčiču odpovedala navigacija #video

Mariborčan Marčič je po polovici Dakarja na osmem mestu v razredu original. | Foto: Denis Janežič Mariborčan Marčič je po polovici Dakarja na osmem mestu v razredu original. Foto: Denis Janežič Simon Marčič je na šesti etapi odpeljal osmi čas v svoji kategoriji original in 58. med vsemi motoristi. Po končani prvi polovici 44. Dakarja je v skupnem seštevku v razredu brez ekipe osmi, 59. pa v generalni razvrstitvi. Sobota bo zanj in za tekmece prost dan, da napolnijo energijo in pripravijo motor na drugo polovico dirke. 

Prvo polovico dirke je Marčič označil za polno presenečenj. "Pričakovali smo veliko mivke in sipin, dobili pa smo predvsem skale. Kar zadeva tekmovalce, je prvo presenečenje MotoGP voznik Danilo Petrucci, ki je res presenetil. Nihče si ni predstavljal, da lahko zmaga etapo." Dobil je četrtkovo. Nekateri tekmovalci so napredovali, nekateri nazadovali, pove Mariborčan. "Bomo videli, kako se nam bo uspelo regenerirati. Odločala bo zagotovo vzdržljivost. Jaz si želim predvsem, da bom dobil svoj ritem. In jasno, da se telo sestavi in lahko napadem v drugem delu."

Zadnji dve etapi so za motoriste skrajšali. V četrtek zaradi peščenega viharja, v petek zato, ker so vozniki z avtomobili in tovornjaki povsem uničili traso. "Zato je bilo tudi dosti poškodb. Jaz sem zelo vesel, da sem se izvlekel cel. Težko je bilo gledati vsakih nekaj kilometrov kak tovarniški motor, ki je stal zaradi nepredvidljivih  lukenj, v katerih so bile skale. Vemo, da avtomobili uničijo teren. Če pred tabo pelje 100, 150 avtomobilov in tovornjakov, je proga zelo uničena."

Simona v soboto čaka pregled motorja. In počitek. V šotoru. | Foto: Denis Janežič Simona v soboto čaka pregled motorja. In počitek. V šotoru. Foto: Denis Janežič

Sanders in Terranova najboljša v šesti etapi

Terranova | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Terranova Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Avstralec Daniel Sanders (Gas Gas) je zmagal v šesti etapi med motoristi.  Sanders je za 2:26 minute prehitel Britanca Sama Sunderlanda (Gas Gas), še deset sekund več je na tretjem mestu zaostal Avstrijec Matthias Walkner (KTM). Skupno vodi Sunderland, ki ima 2:39 minute naskoka pred Walknerjem in 5:35 minute pred Sandersom.

Med avtomobilisti je etapno zmago slavil Orlando Terranova (Prodrive), svojo prvo po letu 2015, drugi je bil Šved Mattias Ekström (Audi), ki je zaostal 1:06 minute, tretji pa je bil domačin Jazid al-Rajhi (Toyota), ki je ciljno črto prečkal 1:49 minute za Špancem. Skupno vodilni Katarec Naser Al-Atijah (Toyota) je bil tokrat deseti, a v skupnem seštevku še povečal prednost. Zdaj ima pred doslej drugouvrščenim Francozom Sebastienom Loebom (Bahrain Raid Extreme), v petek 29., že 50:25 minute naskoka. Francoz je s tem zaostankom po novem tretji, predenj se je povzpel al-Rajhi (+50:19).

Tobey Price
Sportal Nov dan, nov zmagovalec na Dakarju
Ne spreglejte