Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 1. 2023,
19.00

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Natisni članek

Toni Mulec Simon Marčič Dakar Reli Dakar 2022

Četrtek, 5. 1. 2023, 19.00

1 leto, 3 mesece

RELI DAKAR, 5. ETAPA

Mulec še mesto višje, Marčič 100 kilometrov vozil po platišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

1

Na vzdržljivostnem reliju Dakar so dirkači končali peto etapo, dolgo 645 km, ki je tako kot četrta potekala v okolici Haila. Med motoristi je bil najhitrejši Adrien Van Beveren. Toni Mulec je etapo končal na 20. mestu, mesto višje kot dan prej. V skupni razvrstitvi je zdaj 29. Medtem je Simon Marčič 100 kilometrov etape vozil s pretrdo pnevmatiko, tako rekoč po platišču.

Joan Barreda Bort
Sportal Mrzlo v savdski puščavi, Mulec in Marčič napredujeta #video

Francoz Adrien Van Beveren je do svoje prve zmage na reliju Dakar prišel dan po svojem 32. rojstnem dnevu. Vodilni so se na začetku hitrostne preizkušnje izgubili, voznik Honde pa je to izkoristil in na koncu v cilju za 13 sekund prehitel moštvenega kolega, Čilenca Joseja Ignacia Corneja. Na tretjem mestu je etapo sklenil Avstralec Toby Price (+3,56).

V skupnem seštevku motoristov je vodstvo prevzel Američan Skyler Howes, tokrat peti, ki ima dve minuti in sedem sekund prednosti pred Priceom in več kot pet minut pred Argentincem Kevinom Benavidesom. Avstralec Daniel Sanders, ki je vodil pred četrtkovo etapo, je storil preveč navigacijskih napak in končal na 21. mestu, skupno pa zdrsnil na osmo mesto.

Slovenec zaostal 26 minut in 35 sekund

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone

Toni Mulec je bil spet hitrejši od Slovencev in je peto etapo končal na 20. mestu. Za Van Bevernom je zaostal 26 minut in 35 sekund. Skupno je napredoval med prvo trideseterico in je zdaj na 29. mestu (+3:48,52). "Vseh zadnjih 70 km nisem bil več voznik na motorju, ampak zgolj potnik. Razmetavalo me je levo in desno, energijo pa sem praktično črpal že iz rezerve. Na koncu etape je bilo tudi nekaj visokih sipin s strmimi klanci in precej sem se namučil, da sem dobil hitrost ter 'zlezel' do vrha. Do konca nisem odšteval vsakega kilometra, ampak vsak meter. Teren je zahteval maksimalno zbranost, saj sem obupano iskal zaplate mivke brez kamelje trave," je za svojo ekipo dogajanje na zahtevni etapi strnil Mulec.

"Eden mojih najtežjih dni na Dakarju"

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Simon Marčič je v cilj pripeljal kot 99. (+3:19,16). S tem je izgubil kar nekaj mest v skupni razvrstitvi, kjer je zdrsnil na 68. mesto (+8:47,55). V razredu originals (brez ekipe) je zdaj 14. "Eden najtežjih dni na Dakarju, na vseh mojih devetih Dakarjih," je ob prihodu v cilj dejal Marčič. Na začetku etape je držal tempo najhitrejših, nato pa se mu je sesul vložek v pnevmatiki oziroma trda alternativa zračnice, kar uporablja večina tekmovalcev na Dakarju, saj je možnost okvare s tem manjša. Ampak izjema potrjuje pravilo. Simon je tako 100 kilometrov prevozil zgolj po platišču!

Al Atijah prišel do druge etapne zmage letos

Pri avtomobilistih je branilec naslova prvaka, Katarec Naser Al Atijah, prišel še do druge etapne zmage, s katero se je še bolj utrdil na vrhu skupne razvrstitve. Španec Carlos Sainz je za Katarcem na drugem mestu zaostal za slabi dve minuti, Francoz Stephane Peterhansel pa na tretjem tri minute in 44 sekund. V skupnem seštevku ima Al Atijah več kot 22 minut naskoka pred Peterhanselom in 27 minut pred Savdijcem Jazidom Al Radžhijem.

V petek bo na vrsti šesta etapa, ki bo potekala od Haila do Al Duvadimija, in je najdaljša etapa, dolga kar 876 km. Bodo pa traso nekoliko spremenili in najverjetneje skrajšali, saj je ponekod teren po dežju zalit.

Dakar 2023 Simon Marčič
Sportal Ne s strahom, z navdušenjem čaka neskončno morje puščave #video
Toni Mulec
Sportal Ne le Marčič, na Dakarju dva Slovenca, prvič Mulec
Ne spreglejte