Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2023,
14.50

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Dakar Joan Barreda Bort Simon Marčič Toni Mulec reli Dakar 2023

Sreda, 4. 1. 2023, 14.50

1 leto, 3 mesece

reli dakar, 4. etapa

Mrzlo v savdski puščavi, Mulec in Marčič napredujeta #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Joan Barreda Bort | Joan Barreda Bort je bil najhitrejši na četrti etapi med motociklisti. | Foto Guliverimage

Joan Barreda Bort je bil najhitrejši na četrti etapi med motociklisti.

Foto: Guliverimage

Na vzdržljivostnem reliju Dakar so dirkači končali četrto etapo v okolici Haila, dolgo 574 km. Med motoristi je bil najhitrejši Joan Barreda Bort. Toni Mulec je etapo končal na 21. mestu z zaostankom 31 minut za Špancem. Simon Marčič je v cilj pripeljal kot 46. (+1:28,39), v razvrstitvi voznikov brez ekipe pa zaseda peto mesto.

Daniel Sanders
Sportal Sandersu etapa in skupno vodstvo, Mulec 32.

Za Španca Joana Barredo je to prva etapna zmaga. V skupni razvrstitvi motoristov v vodstvu ostaja Avstralec Daniel Sanders, ki ima tri minute in 33 sekund prednosti pred Američanom Skylerjem Howesom. Sredino etapo sta za Barredo Bortom končala Čilenec Pablo Quintanilla, ki je zaostal za 16 sekund, in Howes (+1,05).

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Foto: Rally Zone Toni Mulec je z 21. mestom napredoval na 33. mesto v skupni razvrstitvi. Za vodilnim Sandersom zaostaja zdaj tri ure 31 minut in 46 sekund. "Zjutraj je bilo hladno, a vsaj deževalo ni. Sončen dan je postregel z mivko, s 95% odstotki mivke v bistvu. Noro!" je o dogajanju na četrti etapi pripovedoval Mulec. "Tempo je bil samega začetka kar hud. Dolgo časa nisem nikogar ujel, čeprav sem stopil po plinu, tako da sem že razmišljal, da mogoče nisem najhitrejši. Trasa je bila polna kamelje trave, zato je bila potrebna maksimalna previdnost. Maksimalna koncentracija! Imel sem prav, ker sem kasneje videl, da je veliko tekmovalcev odstopilo."

Toni Mulec je z 21. mestom napredoval na 33. mesto v skupni razvrstitvi. Za vodilnim Sandersom zaostaja zdaj tri ure 31 minut in 46 sekund. | Foto: Rally Zone Toni Mulec je z 21. mestom napredoval na 33. mesto v skupni razvrstitvi. Za vodilnim Sandersom zaostaja zdaj tri ure 31 minut in 46 sekund. Foto: Rally Zone

Tudi Simon Marčič je nekaj mest pridobil in je po četrti etapi z zaostankom dobrih pet ur in pol na 51. mestu. Zanj več šteje seštevek v razredu originals (vozniki brez ekipe), kjer je peti. Dan v Savdski Arabiji je bil mrzel. Zaradi velike količine dežja so se tekmovalci spopadali s popolnoma drugačno strukturo mivke, kot smo je vajeni v puščavi. Zelo hitro se je zvozila idealna pot, ki pa je v drugi polovici dne že bolj spominjala na kakšno mivkasto motokros progo, z dolgimi valovi in globokimi luknjami.

Simon Marčič o težavah med etapo:

Marčiču se je poškodoval dovod goriva iz sprednjih rezervoarjev in začel puščati, zato je moral spremeniti dovod na zadnje rezervoarje in prečrpati gorivo. To ga je stalo nekaj minut.

Loeb slavil med avtomobilisti

V avtomobilski konkurenci je četrto etapo dobil Francoz Sebastien Loeb, ki je za 13 sekund ugnal svojega rojaka Stephana Peterhansela. Tretji je v cilj prispel Španec Carlos Sainz.

Vodi Katarec

V skupni razvrstitvi vodi Katarec Naser Al-Atijah, ki ima več kot 18 minut prednosti pred Savdijcem Jazidom Al Radžhijem in Peterhanselom. Sainz na četrtem mestu zaostaja že za več kot pol ure.

Dakar Toni Mulec
Sportal Divji Dakar: Mulec po hudih težavah nekaj mest izgubil, Marčič nekaj pridobil
Ne spreglejte