Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 1. 2023,
15.29

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Natisni članek

reli Dakar 2023 Toni Mulec Simon Marčič Dakar

Ponedeljek, 2. 1. 2023, 15.29

1 leto, 3 mesece

45. RELI DAKAR, 2. ETAPA

Divji Dakar: Mulec po hudih težavah nekaj mest izgubil, Marčič nekaj pridobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

2

Dakar Toni Mulec | Toni Mulec je v skupnem seštevku s 34. mesta nazadoval na 51. | Foto Rally Zone

Toni Mulec je v skupnem seštevku s 34. mesta nazadoval na 51.

Foto: Rally Zone

Slovenska motociklista Simon Marčič in Toni Mulec sta v drugi etapi vzdržljivostnega relija Dakar od Sea Campa do Alule (430 km) zasedla 70. oz. 72. mesto. V skupnem seštevku je Mulec nekaj mest izgubil, Marčič pa pridobil. Med motociklisti je bil v današnji etapi najhitrejši Američan Mason Klein, med avtomobilisti pa Katarec Naser Al-Atijah.

Ricky Brabec
Sportal Veliko padcev, dež v puščavi, Slovenca varno v cilju

Dvainpetdesetletni Katarec, sicer lanski zmagovalec, je bil s toyoto po 430 km hitrostne preizkušnje za vsega 14 sekund hitrejši od Nizozemca Erika van Loona, 5,05 minute pa je za zmagovalcem zaostal Španec Carlos Sainz.

V skupnem seštevku se je Naser Al-Atijah vodilnemu Sainzu približal na 2,12 minute. Tretji je Francoz Mathieu Serradori, ki zaostaja 24,55 minute.

Med motociklisti je Mason Klein etapo končal 1,09 minute pred Nemcem Sebastianom Bühlerjem, še štiri sekunde več je na tretjem mestu zaostal Američan Skyler Howes.

Klein ima v skupnem seštevku pred Avstralcem Tobyjem Priceom 1,41 minute naskoka, tretji Joan Barreda Bort iz Španije pa zaostaja 2,03 minute.

Kaj pa Slovenca?

Toni Mulec je v cilj prišel kot 72. z 1:39,20 ure zaostanka za Kleinom, v skupnem seštevku pa je s 34. mesta nazadoval na 51. Za vodilnim zaostaja 2:11,44 minute. Je bil pa potreben skorajda čudež, da je sploh prišel do cilja.

"To, da sem danes v cilj pripeljal motor in sebe, je skoraj čudež." | Foto: Rally Zone "To, da sem danes v cilj pripeljal motor in sebe, je skoraj čudež." Foto: Rally Zone "Videti je, da moram tudi Dakar izkusiti po najtežji poti, kot praktično vse v življenju. Že takoj na startu sem videl, da pušča radiator. Nekako sem uspel pripeljati do nevtralizacije, na kilometer 150, kjer sem se založil z vodo – toliko sem je vzel, kolikor sem je lahko spravil pod jakno. Zapustil sem nevtralizacijo, saj tam ne smeš popravljati motorja, in se hitro ustavil, ker mi je že svetila lučka – motor je bil pregret. Tam je stalo nekaj ljudi iz organizacije, ki so me spet založili vodo in nadaljeval sem dirko. Vsega skupaj sem se ta dan ustavil kar šestkrat! Doliti vodo pa pri tem motorju ni najbolj enostavno. Vsakič moraš na pol razstaviti motor, vzeti dol cel rezervoar, da prideš do čepa za vodo. Šle so minute in energija. Vmes sem se ustavil še pri Salviniju, ki je zlomil navigacijski stolp. Za silo sva ga sestavila nazaj, da je lahko nadaljeval, medtem ko se je moj motor hladil. Na določeni točki sem ostal tudi brez svoje vode, saj je mi je dan precej raztegnil. Kljub temu, da sem na sebi vozil po šest litrov vode, s katero sem se zalagal na vsaki nevtralizacija, sem vozil žejen," je težak dan opisal Mulec.

"Trasa je bila vse prej kot lahka, kot včeraj je bilo spet polno skal pod peskom. Koncentracija je popuščala, saj sem ves čas z enim očesom gledal lučko, ki bi se lahko vsak čas prižgala. Vozil sem počasi, da sem čim manj obremenjeval motor in da je radiator spuščal čim manj vode. Vedel sem, da me na določeni točki lahko dohitijo avtomobili, a sem to moral požreti, saj je bil v igri ves moj Dakar. Ko se mi je tik pred ciljem ponovno pregrel motor, sem še enkrat ponovil vso vajo in takrat so me dejansko ujeli avtomobili. Ko se to zgodi, je varneje, da se malo umakneš. To sem tudi storil, medtem pa zgrešil en 'waypoint', v tisti zmedi in prahu se tega sploh nisem zavedel," je še sporočil iz Savdske Arabije. "Dan je bil ves čas blizu katastrofi, motor bi lahko vsak trenutek 'zaribal'. To, da sem danes v cilj pripeljal motor in sebe, je skoraj čudež."

Šle so minute in energija. | Foto: Rally Zone Šle so minute in energija. Foto: Rally Zone

Simon Marčič je v drugi etapi v cilj prišel 2,50 minute pred Mulcem, v skupnem seštevku pa je s 70. napredoval na 63. mesto. Za Kleinom si je nabral 2:44,41 ure zaostanka.

V torek bo na vrsti tretja etapa od Alule do Haila s 447 km hitrostne preizkušnje. Dakar bo trajal do 15. januarja.

Preberite še:

Toni Mulec, Dakar
Sportal Uspešen debi Mulca, Marčič dirkal s povišano temperaturo
Ne spreglejte