Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 1. 2023,
16.00

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Natisni članek

Dakar Simon Marčič Sam Sunderland Ricky Brabec Toni Mulec reli Dakar 2023

Nedelja, 1. 1. 2023, 16.00

1 leto, 4 mesece

45. RELI DAKAR, 1. etapa

Veliko padcev, dež v puščavi, Slovenca varno v cilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

1

Ricky Brabec | Ricky Brabec je novi vodilni med motoristi na reliju Dakar. | Foto Guliverimage

Ricky Brabec je novi vodilni med motoristi na reliju Dakar.

Foto: Guliverimage

Američan Ricky Brabec (Honda) je novi vodilni med motoristi na reliju Dakar, ki poteka v Savdski Arabiji. Na prvi etapi v okolici Sea Campa je bil za 19 sekund hitrejši od Argentinca Krennyja Benavidesa in za 39 od zmagovalca sobotnega prologa Avstralca Tobyja Pricea (oba KTM).

Toni Mulec, Dakar
Sportal Uspešen debi Mulca, Marčič dirkal s povišano temperaturo

Dobro nastopa novinec na dirki Toni Mulec, ki je v prvi etapi zasedel 35. mesto z zaostankom 33:38 minute, Simon Marčič, ki za razliko od Mulca nastopa brez ekipe, je bil 70., zaostal pa je nekaj več kot uro in osem minut. Mulec je po dobrem prologu v skupnem seštevku celo mesto višje, Marčič je 70.

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone "Tekmovalce nas je doletelo praktično vse: veliko je bilo skritih skal v mivki in vadijev, kjer je potrebna maksimalna koncentracija. Nekaj odsekov bi bolj sodilo v hard enduro, kot posebno poslastico pa nam je Dakar postregel z velikim območjem manjših sipin, ki so bile vse po vrsti odrezane. Trasa je skrivala mnoge pasti, dan pa je bil tudi precej vroč, kar pomeni, da je bila poraba energije maksimalno velika. Kot zanimivost dneva bi omenil dež v puščavi, moj prvi, ki pa je bil zelo dobrodošel. Precejšen del dirke sem namreč prevozil v prahu, dež pa je zadevo uredil in poskrbel za večjo varnost. Po točenju goriva sem naredil manjšo navigacijsko napako, ki me je stala nekaj časa. A očitno ne le mene, saj sem videl, da so mi tekmovalci sledili, ko sem obrnil in zapeljali v drugo smer. Istočasno smo potrdili točko, od tam dalje pa je bila dirka bolj podobna motokrosu," dogajanje na prvi etapi opisal Mulec.

"Ko sem se na koncu etape ustavil pri poškodovanemu Bradu Coxu, s katerim sva tudi dobra prijatelja, sem se zavedel, da me je ta dan spremljala tudi sreča. Ko sem nato v bivaku še izvedel, koliko dirkačev se je ta dan poškodovalo, sem nehal razmišljati o rezultatu. Z njim moram biti zadovoljen; najbolj pomembno je, da sem stal na dveh kolesih. V zadnjih kilometrih sem se tudi nekako spravil z motorjem, začutil, da sva postala eno in začel uživati."

 Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič "Dober začetek Dakarja. Varno sem dopeljal prvo etapo in jo končal na 70 mestu in osmem v razredu origisnals. Počutim se bolje, bolezen mineva. Vsi so hitro začeli, veliko je bilo padcev, zato sme odpeljal previdneje in varno prišel v cilj," je po prvi etapi strnil Marčič, ki je sobotni prolog vozil s povišano temperaturo.

Z dirke pa prihaja tudi vest, da se je že poslovil lanski zmagovalec Britanec Sam Sunderland. Ta je po 52 kilometrih padel. Medicinsko osebje ga je oskrbelo na licu mesta, z bolečinami v hrbtu pa so ga nato s helikopterjem prepeljali v bolnišnico.

Sam Sunderland je že končal z Dakarjem. Po padcu so ga prepeljali v bolnico. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sam Sunderland je že končal z Dakarjem. Po padcu so ga prepeljali v bolnico. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Med avtomobilisti vodi Španec Carlos Sainz, ki je bil 10 sekund hitrejši od Francoza Sebastiena Loeba in 33 moštvenega kolega od Šveda Matthiasa Eckströma. Lanski zmagovalec Katarec Naser Al-Attijah je osmi, njegov zaostanek pa znaša dobrih sedem minut. Dirkače v torek čaka 430 kilometrov od Sea Campa do Alule.

Dakar 2023 Simon Marčič
Sportal Ne s strahom, z navdušenjem čaka neskončno morje puščave #video
Ne spreglejte