Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2020,
13.57

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

Savdska Arabija Reli Dakar 2020 Simon Marčič Fernando Alonso Dakar Carlos Sainz

Sreda, 15. 1. 2020, 13.57

4 leta, 3 mesece

Reli Dakar, 10. etapa

Marčič na Dakarju do izida kariere, spektakularno prevračanje Alonsa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
Carlos Sainz | Carlos Sainz ostaja trdno v vodstvu med avtomobilisti. | Foto Gulliver/Getty Images

Carlos Sainz ostaja trdno v vodstvu med avtomobilisti.

Foto: Gulliver/Getty Images

Španski veteran Carlos Sainz med avtomobilisti in Američan Ricky Brabec med motociklisti sta po deseti etapi zadržala vodstvo v skupnem seštevku relija Dakar. nekdanji zvezdnik formule ena Fernando Alonso se je ujel v past in prevrnil svoj dirkalnik, edini slovenski predstavnik na dirki Simon Marčič je napredoval.

Sainz je dobil današnjo skrajšano etapo, potem ko je imel njegov največji tekmec, Katarec Nasser Al Attiyah, težave z navigacijo. Slovenski motociklist Simon Marčič je danes zasedel 21. mesto.

Sainz in Brabec trdno v vodstvu

Sainz ima tako dve etapi pred koncem dirke 18:10 minute prednosti pred Al Attiyahom, tretji je Francoz Stephane Peterhansel, 13-kratni zmagovalec relija Dakar (sedemkrat med avtomobilisti in šestkrat med motociklisti), ki za vodilnim zaostaja za 18:26 minute.

Tudi Brabec je med motociklisti povečal prednost – po današnjem drugem mestu v deseti etapi ima v skupni razvrstitvi pred Čilencem Pablom Quintanillo na drugem mestu 25 minut naskoka, tretji je današnji zmagovalec Španec Joan Barreda, ki zaostaja 27 minut.

Simon Marčič: Naredil sem izid kariere z drugim mestom v svoji kategoriji in 21. skupno, tako da sem super vesel. | Foto: Matjaž Vertuš Simon Marčič: Naredil sem izid kariere z drugim mestom v svoji kategoriji in 21. skupno, tako da sem super vesel. Foto: Matjaž Vertuš

Maričičev izid kariere

Edini slovenski tekmovalec na Dakarju Marčič je v etapi, ki so jo skrajšali zaradi močnega vetra, zasedel 21. mesto, skupno pa je na 55. mestu. "Maratonska etapa je bila zelo zahtevna, sipine so bile odrezane, odločala je navigacija, a sem se dobro znašel. Naredil sem izid kariere z drugim mestom v svoji kategoriji in 21. skupno, tako da sem super vesel," je po prihodu v cilj dejal slovenski dirkač.

Četrtkova predzadnja etapa bo dolga 744 kilometrov med Shubaytahom in Haradhom, piše STA.

Alonsa presenetila sipina

Za trenutek groze pa je danes poskrbel nekdanji zvezdnik formule ena Fernando Alonso, ki je v drugem kilometru desete etape s svojo toyoto Hillux "pod čudnim kotom" zapeljal čez eno od puščavskih sipin in avtomobil prevrnil. Po dveh prevalih je dirkalnik pristal na kolesih s španskim kopilotom Marcom Como pa sta nato lahko nadaljevala s preizkušnjo.

Čeprav je njuna toyota utrpela nekaj poškodb – odstraniti sta morala vetrobransko steklo in nadaljevati brez njega, najbolj pa ju je skrbela poškodba vzmetenja -, sta varno prispela v cilj, le izgubila sta še dodatnih 68 minut. V skupnem seštevku Alonso za vodilnim rojakom Sainzom zaostaja tri ure in 17 minut.  

Preberite še:

Carlos Sainz - Dakar 2020
Sportal Sainz in Brabec zadržala skupno vodstvo po deveti etapi
Ne spreglejte