Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Nedelja,
5. 1. 2014,
21.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Robert Kubica WRC

Nedelja, 5. 1. 2014, 21.02

8 let

Robert Kubica: zvezdnik F1 pripravljen tudi za vrh WRC?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Robert Kubica je dobil uvodni reli evropskega prvenstva v Avstriji. Zanj je bil le resna priprava na prvo dejanje svetovnega prvenstva v Monte Carlu, saj ima Kubica v WRC velike načrte.

Več od zmage so mu v Avstriji pomenile pridobljene izkušnje Robert Kubica je z zmago na reliju Janner, prvi letošnji preizkušnji evropskega prvenstva, na najboljši način začel leto 2014, v katerem bo z dirkalnikom WRC prvič del elitnega razreda svetovnega prvenstva v reliju. Nastop v Avstriji je bil za Kubico le del priprav na dirko v Monte Carlu, kjer bodo pogoji podobni kot pretekli konec tedna v Freistatdu.

Zato je tudi v cilju takoj povedal, da mu več od zmage, ki si jo je z odlično izbiro gum priboril na zadnji hitrostni preizkušnji, pomenijo pridobljene izkušnje.

Prvič je vozil gume z žebljički "Glede na to, da je prvič vozil gume z žebljički, je bila njegova vožna zelo suverena. Odlično se je znašel v zanj povsem novih pogojih in na novem reliju," je Kubičevo vožnjo komentiral Marcus Gronholm, dvakratni svetovni prvak in danes strokovni komentator Eurosporta. Kubica je med relijem večkrat zaostal, a se vselej vrnil na vodilno mesto. S tem je pokazal nepopustljiv pristop, ki mu bo letos v ostri konkurenci svetovnega prvenstva prišel še zelo prav.

Kubica: Če danes razbiješ dirkalnik, si naslednji dan na YouTubu Kubica se je v reliju hitro dokazal kot brezkompromisen dirkač, ki pa je do zdaj doživel tudi nekaj hujših nesreč. Ko je lani ob koncu sezone v Walesu prvič vozil dirkalnik WRC, ga je kar dvakrat prevrnil.

"Vse moje nesreče niso bile posledica prehitre vožnje, ampak pomanjkanja izkušenj. Če na moje nesreče opozarjajo ljudje zunaj relija, me to ne moti, drugače pa je, ko se ob njih obregnejo izkušeni dirkači. Sami bi morali dobro vedeti, da so bili tudi oni nekoč v mojem položaju. Toda če danes doživiš nesrečo na testiranju, se naslednji dan posnetek že pojavi na YouTubu ali Facebooku. Pred desetimi leti za tak pripetljal ni izvedel nihče," je razmišljal Kubica.

Vožnjo relija na najvišji ravni je 29-letni Poljak označil za zelo zapleteno, saj na uspeh vpliva ogromno različnih dejavnikov. Bolj kot na dirkališčih v reliju pomenijo izkušnje in sestavljanje zmagovalnega dirkaškega paketa, za nameček vožnje relija nihče ne more trenirati vsak dan.

Bo Kubica nadgradil dosežke Raikkonena? Kubica bo letos vse relije svetovnega prvenstva odpeljal s Fordovim dirkalnikom WRC, ki je pripravljen v britanskem M-Sportu. V Avstriji je vozil zelo podobno različico RRC, ki ima slabši aerodinamični paket in manjši restriktor turbinskega polnilnika, v osnovi pa gre dejansko za enak avtomobil.

Kubica bo letos poskušal nadgraditi rezultate Kimija Raikkonena, ki je pred leti s Citroënom odpeljal dve sezoni v svetovnem prvenstvu v reliju. Najvišji posamični rezultat Finca je bil peto mesto leta 2010 v Turčiji. Za Kubico skoraj nihče ne dvomi, da je sposoben višjih dosežkov, saj je tudi osebnostno bližje reliju od Finca. Zmage bodo zanj bržkone težko dosegljive, toda v boju za stopničke na relijih, kjer je dirkal že lani, ga lahko pričakujemo.

Odprto ostaja vprašanje njegovega sovoznika, saj si tako Kubica kot M-Sport želita na desni sedež posaditi izkušeno ime iz sveta relija. Med najresnejšimi kandidati naj bi bila tudi Avstrijka Ilka Minor. Kubica bo že ta teden opravil pomembnejši test ford fieste WRC, kjer naj bi že sodeloval z novim sovoznikom.

Ne spreglejte