Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 7. 2020,
22.01

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

pritožba Renault Mercedes Racing Point Formula 1

Nedelja, 12. 7. 2020, 22.01

3 leta, 9 mesecev

Komisarji zapečatili dele dirkalnikov

Renault vložil pritožbo na dirkalnik Racing Pointa, komisarji so jo sprejeli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Racing Point | Dirkalniku moštva Racing Point nekaterti pravijo kar roza Mercedes. | Foto Reuters

Dirkalniku moštva Racing Point nekaterti pravijo kar roza Mercedes.

Foto: Reuters

Francosko moštvo formule 1 Renault je po današnji drugi dirki sezone v Spielbergu v Avstriji vložilo pritožbo na dirkalnik Racing Pointa. Francozi so zahtevali preverjanje komponent dirkalnika, ki naj bi bil v določenih delih intelektualna last Mercedesa, s čimer bi moštvo Racing Pointa kršilo pravila. Komisarji Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) so pritožbo soprejeli kot utemeljeno in zapečatili dele dirkalnikov moštev Racing Point in Mercedes.

V pravilniku je namreč zapisano, da mora moštvo uporabljati le dele, ki jih je oblikovalo samo, in so na seznamu, ki ga morajo moštva predložiti pred dirkami F1. Obenem pa deli, ki jih dobi s strani zunanjega izvajalca, ne smejo biti na seznamu uporabljenih delov konkurentov v F1, poroča STA.

VN Štajerske F1
Sportal Dvojna zmaga Mercedesa, povsem na vrhu tokrat Hamilton, popoln polom Ferrarija

Pri Renaultu pa so prepričani, da Racing Point ne uporablja delov, ki so jih ustvarili sami. Že na testiranjih so bila mnoga moštva nezadovoljna s podobo dirkalnika, ki ga upravljata Mehičan Sergio Perez in Kanadčan Lance Stroll.

Nekatera moštva so dirkalnik označila z "roza Mercedes", saj je na las podoben lanskemu dirkalniku W10 najboljšega moštva v karavani. 

Pri Racing Pointu so se na testiranjih februarja branili, da želijo že nekaj časa zasledovati aerodinamično filozofijo Mercedesa, ki sicer moštvu dobavlja pogonske agregate. Na današnji dirki sta Perez in Stroll osvojila šesto oziroma sedmo mesto pred dirkačem Renaulta Danielom Ricciardom.

Moštvo se je pred komisijo Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia) zagovarjalo danes zvečer, komisarji Fie pa so odločili, da bodo zasegli sporne komponente sprednjega in zadnjega zavornega voda dirkalnikov. Racing Point je moral predložiti dele današnjega dirkalnika, Mercedes pa mora za primerjavo predložiti dele svojega lanskega dirkalnika, še poroča STA.

Končna odločitev bo padla po dodatni preiskavi komisarjev.

Ne spreglejte