Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
18. 9. 2015,
20.45

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Red Bull Lotus

Petek, 18. 9. 2015, 20.45

4 leta, 9 mesecev

Renault: Konec je. Ne bomo več dobavitelj motorjev formule 1.

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn je prvič javno razkril, da je konec obdobja, ko je bil Renault dobavitelj motorjev moštvom formule 1.

Francoski proizvajalec avtomobilov Renault je sredi intenzivnih pogajanj z ekipo formule 1 Lotusom, da bi odkupil njen večinski delež. Dogovarja se tudi z izvršnim direktorjem formule 1 Berniejem Ecclestonom, da bi mu podelil status zgodovinskega moštva, kar bi pomenilo, da bi vsako leto prejel določen del dobička, ne glede na končni rezultat v konstruktorskem prvenstvu.

"Pristojne organe v formuli 1 smo že obvestili, da naj ne računajo na nas, da bi bili dobavitelj motorjev. Sicer bomo spoštovali naše pogodbe (Renault ima z Red Bullom in Toro Rossom pogodbo še za leto 2016, op. p.), a obdobje Renaulta kot dobavitelja in razvojnika motorjev je konec," je bil na frankfurtskem avtosalonu jasen izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn.

Red Bull je od Renaulta zaradi poraznih rezultatov zahteval prekinitev pogodbe leto dni pred njenim iztekom, a pogajanja med partnerjema še tečejo. Se pa, kot vse kaže, Red Bull že pogovarja s Ferrarijem, da bi bil njegov nov dobavitelj motorjev, potem ko se je Mercedes odločil, da ne bo dobavljal motorjev enemu izmed svojih največjih rivalov.

''Pričakovali bi, da ko z nekom sodelujemo v športu, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo."

Renault je zelo razočaran nad ravnanjem Red Bullovega lastnika Dietricha Mateschitza in vodje moštva formule 1 Christiana Hornerja, ki že 18 mesecev javno kritizira dobavitelja motorjev, čeprav sta prav z njim pred tem pobrala štiri zaporedne dirkaške in konstruktorske naslove: "Na žalost Renault nikoli ni bil omenjen, ko je Red Bull osvajal naslove svetovnih prvakov formule 1. Takrat je zmagalo moštvo Red Bull, zato smo ugotovili, da se je investicija slabo obrestovala. Naše spoznanje se je okrepilo, ko smo spremenili tehnologijo in z motorjev V8 prešli na motorje V6. Takrat se nekatera moštva, ki so uporabljala naš motor (Ghosn je mislil na Red Bull, op. p.), niso več znašla, glavni vzrok za njihove slabe rezultate pa je bil motor."

"Torej si v igri, v kateri nikoli nisi omenjen, če zelo dobro dirkaš. Ko pa ima ekipa težave, si prvi, na katerega pokažejo s prstom. Je kritika primerna ali neprimerna? Mislim, da ne gre za vprašanje primernosti ali neprimernosti. To je šport. Ne moreš reči: 'Izgubil sem, a moj moštveni kolega je bil res … Saj veste, kaj hočem reči. Mislim, da gre za vprašanje poštenosti. Pričakovali bi, da ko z nekom sodelujemo v športu, skupaj zmagujemo in skupaj izgubljamo."

Obstaja velika verjetnost, da bosta Renault in Red Bull predčasno prekinila partnerstvo v formuli 1. To bi skoraj gotovo pomenilo, da bo Renault prekinil sodelovanje tudi s Toro Rossom, ker je Dietrich Mateschitz lastnik obeh moštev. Težko si je predstavljati, da bi Renault še naprej sodeloval z Red Bullom. Ta ga namreč po medijih nenehno obtožuje, da je glavni krivec za njegove slabe rezultate, o svoji šasiji pa govori, da je boljša od Mercedesa.

Renaultu bi prekinitev pogodbe z obema panterjema prišla zelo prav, saj bi lahko že za prihodnjo sezono vso svojo energijo in finančne vire usmeril v gradnjo lastnega moštva in lastnega motorja. Seveda ob predpostavki, da bo odkupil večinski delež Lotusa. A to naj bi bilo le še vprašanje časa.

Ne spreglejte