Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
20.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Esapekka Lappi Ford Ott Tänak M-Sport Hyundai Thierry Neuville Elfyn Evans Toyota Kalle Rovanperä reli WRC

Petek, 16. 2. 2024, 20.05

2 meseca, 1 teden

Reli Švedska, petek

V ekstremnih snežnih pogojih so se vrteli tudi najboljši #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
reli Švedska Ott Tänak Hyundai |  Ott Tänak je odstopil že na dopoldanskem delu petkove etape. | Foto Red Bull Content Pool

Ott Tänak je odstopil že na dopoldanskem delu petkove etape.

Foto: Red Bull Content Pool

Pogled na vrstni red na reliju Švedska po osmi, zadnji petkovi hitrostni preizkušnji, preseneti, a zasnežene ceste severa Evrope ne prizanašajo niti najboljšim. Vodi Esappeka Lappi pred Takamotom Katsuto, tretji pa je voznik z dirkalnikom razreda WRC2. Zadnja dva zmagovalca te dirke, predlani Kalle Rovanperä in lani Ott Tänak, sta odstopila.

reli Švedska Kalle Rovanperä Toyota
Sportal Veliko snega, prvak pa že pritisnil na plin #video

Kalle Rovanperä | Foto: Red Bull Content Pool Kalle Rovanperä Foto: Red Bull Content Pool Reli po Švedski, druga preizkušnja svetovnega prvenstva voznikov relija, je hitro ostal brez dveh favoritov. Zaradi napake in poškodb svojih dirkalnih avtomobilov četrte hitrostne preizkušnje nista končala branilca naslova prvaka Kalle Rovanperä (Toyota) in Ott Tänak (Hyundai). Finec je vodil po treh brzincih, ni še jasno, zakaj se je ustavil na četrtem. Estonec je pri veliki hitrost trčil v snežno bankino. Sicer se je uspel izkopati iz nje, a je bil pozneje prisiljen parkirati. Bila sta prva favorita dirke, Rovanperä jo je osvojil v lanski šampionski sezoni, Tänak pa je na tem reliju zmagal leta 2019 in lani.

Po njunem odstopu je vodstvo prevzel Japonec Takamoto Katsuta (Toyota), a je imel po peti hitrostni preizkušnji vsega 5,3 sekunde prednosti pred Fincem Esapekko Lappijem (Hyundai). Tretji Britanec Elfyn Evans (Toyota) je zaostajal 32 sekund. Tudi pri njem manjših napak ni manjkalo. Zmagovalec Monte Carla Belgijec Thierry Neuville (Hyundai) je na petem brzincu zdrsnil na šesto mesto in imel že debelo minuto zaostanka. Imel tudi nekaj tehničnih težav, dobil je še 40-sekundi kazenski pribitek. Evansu se je zgodilo nekaj napak, rosilo pa se mu je tudi vetrobransko steklo. Vreme je zares zimsko, saj je na cestah precej novozapadlega snega, v času popoldanskega dirkanja je znova snežilo.

Poglejte, v kakšnih razmerah so dirkali na petkovih brzincih:

Na sedmem brzincu vodstvo prevzel Lappi

Esapekka Lappi je dobil štiri od sedmih petkovih hitrostnih preizkušenj. | Foto: Guliverimage Esapekka Lappi je dobil štiri od sedmih petkovih hitrostnih preizkušenj. Foto: Guliverimage

Elfyn Evans | Foto: Guliverimage Elfyn Evans Foto: Guliverimage Šesto, sedmo in osmo hitrostno preizkušnjo je dobil Lappi in po drugem dnevu relija Švedska vodi 3,2 sekunde pred Katsuto. Evans in Neuville sta v petek popoldne še naprej izgubljala. Po sedmi hitrostni preizkušnji sta tako na šestem in sedmem mestu zaostajala že skoraj dve minuti, Belgijec po osmi že kot kot dve. Tako sta se med pet najboljših prebila dva voznika z manj zmogljivim dirkalnikom razreda WRC2, Oliver Solberg (Škoda) je pred sobotnim nadaljevanjem dirke tretji. "To je neverjetno," se je smejalo Norvežanu.

Do konca druge dirke prvenstva sledi še deset brzincev in se lahko še marsikaj zgodi.

Reli Švedska, po sedmi od 18 hitrostnih preizkušenj:

1. Esapekka Lappi (Hyundai)

2. Takamoto Katsuta (Toyota) +3,2
3. Oliver Solberg (Škoda) +1:20,7
4. Adrien Fourmaux (M-Sport Ford) +1:26,3
5. Elfyn Evans (Toyota) +1:50,0
6. Georg Linnamäe (Toyota) +1:50,1
...
11. Thierry Neuville (Hyundai) +2:46,0
 
Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe
Sportal Neuville z mojstrsko vožnjo zasenčil še Ogierja #video
Hyundai reli Švedska WRC
Avtomoto Proti 200 km/h: začenja se najhitrejši zimski šport #foto
Ne spreglejte