Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 8. 2023,
20.00

Osveženo pred

9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Kalle Rovanperä Hyundai Toyota Ford M-Sport Thierry Neuville Elfyn Evans Esapekka Lappi Jari Matti Latvala reli WRC

Petek, 4. 8. 2023, 20.00

9 mesecev

Reli Finska, petek

Prvak na strehi in to ni bila edina nesreča #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
WRC Finska Toyota Kalle Rovanperä | Kalle Rovanperä | Foto Guliverimage

Kalle Rovanperä

Foto: Guliverimage

Reli Finska so v petek zaznamovale nesreče: Kalle Rovanperä, Ott Tänak in Esapekka Lappi so vsi predčasno končali dirko. Vodi Elfyn Evans. Na petem mestu je Jari-Matti Latvala, ki je kariero končal pred tremi leti, a presenetil z odločitvijo, da kot šef Toyotine ekipe nastopi na domači dirki.

WRC Estonija Kalle Rovanperä Toyota
Sportal To je res dirka Kalleja Rovanpere #video

Le dva tedna po zmagi Kalleja Rovanpere (Toyota) na reliju Estonija se svetovno prvenstvo že nadaljuje, in to z eno od klasik – relijem tisočerih jezer na Finskem. Pred njim je imel mladi Finec na vodilnem mestu skupnega seštevka 55 točk prednosti pred Elfynom Evansom (Toyota) in še tri več kot Thierry Neuville (Hyundai). 

 Elfyn Evans | Foto: Guliverimage Elfyn Evans Foto: Guliverimage Aktualni svetovni prvak Rovanperä je dobil pet zaporednih petkovih hitrostnih preizkušenj na domači dirki (od tretje do sedme), nato pa je na osmem brzincu dirkalnik prevrnil na streho. Tako on kot sovoznik Jonne Halttunen sta jo odnesla brez poškodb, avtomobil pa je bil preveč poškodovan za nadaljevanje.

"Neumna nesreča, ker se tam to res ne bi smelo zgoditi. Hitrost na začetku zavoja je bila v redu," je bil presenečen svetovni prvak. "Blato ali nekaj je bilo na zadnjih pnevmatikah, ki so povsem zablokirale. V jarku pa sva v nekaj zadela in to naju je dvignilo v zrak."

Nesreča Rovanpere in ostali vrhunci petkovega dogajanja:

Po prvi petkovi hitrostni preizkušnji in skupno drugi na tem reliju, saj je dobil četrtkov superspecial, je vodil Ott Tänak (M-Sport Ford). Estonec, ki je na Finskem zmagal že trikrat, pa se je nato od možnosti za četrto zmago poslovil že na tretjem brzincu. Doživel je nesrečo in tudi zanj je bilo vsaj za petek konec dirkanja. V drevo je trčil tudi Esapekka Lappi (Hyundai).

Finec Jari-Matti Latvala se je pri 38 letih za eno dirko vrnil za volan. | Foto: Guliverimage Finec Jari-Matti Latvala se je pri 38 letih za eno dirko vrnil za volan. Foto: Guliverimage Osmo, deveto in deseto hitrostno preizkušnjo je nato dobil Neuville in zmanjšal zaostanek za novim vodilnim na dirki Evansom. Pred sobotnim nadaljevanjem dirke je razlika med samo njima 6,9 sekunde. Na tretjem mestu je Takamoto Katsuta (Toyota), ki za vodilnim zaostaja 16,4 sekunde.

Na dirki nastopa tudi Jari-Matti Latvala. Nekdanji uspešen dirkač (18 zmag, a brez naslova prvaka) je sicer vodja Toyotine ekipe, a za domačo dirko se je na presenečenje vseh odločil, da znova sede za volan. In po deseti hitrostni preizkušnji je z minuto in 23 sekundami zaostanka na petem mestu.

Reli Poljska, po 10. od 22 hitrostnih preizkušenj:

1. Elfyn Evans (Toyota)

2. Thierry Neuville (Hyundai) +6,9
3. Takamoto Katsuta (Toyota) +16,4
4. Teemu Suninen (Hyundai) +28,8
5. Jari-Matti Latvala (Toyota) +1:23,7
Ne spreglejte