Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 7. 2022,
21.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Sebastian Vettel Charles Leclerc Lewis Hamilton Max Verstappen vn Avstrije Formula 1

Nedelja, 10. 7. 2022, 21.00

1 leto, 9 mesecev

Komisarji v Spielbergu kazni delili kot po tekočem traku

Po šampanjcu h komisarjem - kazen za prve tri na VN Avstrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,08
Avstrija Leclerc Verstappen Hamilton | Prvi trije so morali po slavju na zmagovalnem odru na zagovor h komisarjem. | Foto Reuters

Prvi trije so morali po slavju na zmagovalnem odru na zagovor h komisarjem.

Foto: Reuters

Komisarji so na VN Avstrije kar štirim voznikom (prvim trem na dirki in Sebastianu Vettlu) podelili pogojno denarno kazen zaradi prekrškov, ki jih ne vidimo skoraj nikoli. V zakulisju 11. dirke sezone pa so z neprimernim obnašanjem za veliko razburjenja in obsodbe voznikov poskrbeli navijači.

Avstrija Verstappen Leclerc
Sportal Končno zmaga Leclerca: "O moj bog! Res sem bil prestrašen!"

Na VN Avstrije so imeli veliko dela tudi direktor dirke in komisarji. V nasprotju s prejšnjo dirke v Silverstonu so veliko bolj strogo delili kazni ob agresivnih dirkaških manevrih. George Russell (Mercedes) je na primer dobil petsekundno kazen, potem ko je v dvoboju z njim v pesek zapeljal Sergio Perez (Red Bull). Pred tednom dni na VN Velike Britanije za podoben manever kazni najverjetneje ne bi bilo. 

Vettel kaznovan, ker je zapustil sestanek dirkačev

Vettel je prejel pogojno denarno kazen, ker je zapustil sestanek dirkačev. | Foto: Reuters Vettel je prejel pogojno denarno kazen, ker je zapustil sestanek dirkačev. Foto: Reuters In prav nedoslednost v odločitvah komisarjev je bila tema vroče debate na petkovem večernem srečanju vodstva tekmovanja z dirkači. Letos se izmenjujeta dva direktorja dirk, komisarji pa so tako ali tako različni od dirke do dirke. Polemika je tako zelo neproduktivna, da je Sebastian Vettel (Aston Martin) predčasno zapustil srečanje. Ker je udeležba na tem obvezna od začetka do konca, so ga v soboto komisarji poklicali na zagovor in mu dodelili 25 tisoč evrov denarne kazni. Gre sicer za pogojno kazen, kar pomeni, da mu je ne bo treba plačati, če istega prekrška letos ne ponovi.

Po nedeljski dirki pa so morali na zagovor vsi trije dirkači, ki so enajsto dirko sezone končali na stopničkah: zmagovalec Charles Leclerc (Ferrari), drugouvrščeni Max Verstappen (Red Bull) in tretji Lewis Hamilton (Mercedes). Razlog je bil zelo neobičajen: v tako imenovani "parc ferme", kamor zapeljejo prvi trije, so, še preden so jih stehtali, vstopili fizioterapevti oziroma asistenti vseh treh dirkačev. To pa ni dovoljeno. Dobili so pogojno kazen deset tisoč evrov.

Nadlegovanje na tribunah
Tribune so bile razprodane. | Foto: Reuters Tribune so bile razprodane. Foto: Reuters Vroče je bilo tudi na tribunah. Navijači formule 1 so bili do zdaj vedno zelo kulturni, skupaj so navijali tudi privrženci različnih voznikov. V zadnjem času pa je vse več nešportnega navijanja. Hamiltonu so že nekajkrat žvižgali. V Silverstonu je bil žvižgov deležen Verstappen. Čez rob so šli navijači to soboto z navdušenim proslavljanjem, ko je Hamilton razbil svoj dirkalnik. Pred nedeljsko dirko pa je več navijačev poročalo o nadlegovanju, rasizmu in homofobiji drugih navijačev. Ni sicer jasno, kdo je koga žalil. Dirkači in vodje ekip so dogajanje po dirki obsodili. Vodstvo formule 1 je to storilo že pred samim štartom. V Spielbergu se je sicer zbralo kar 50 tisoč Nizozemcev, ki so znani po zelo strastnem navijanju za aktualnega svetovnega prvaka. Tribune so bile razprodane vse tri dni velike nagrade.
Avstrija Verstappen
Sportal Verstappen dobil šprint, izjemen dvoboj Schumacher - Hamilton
Ne spreglejte