Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 8. 2016,
13.26

Osveženo pred

7 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

reli Sebastian Ogier

Nedelja, 21. 8. 2016, 13.26

7 let, 8 mesecev

Reli po Nemčiji

Ogier v Nemčiji prekinil sušo, o drugem mestu odločila desetinka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sebastian Ogier | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Francoz Sebastien Ogier (Volkswagen) je zmagovalec relija za svetovno prvenstvo v Nemčiji. Drugo mesto je z 20,3 sekunde zaostanka za vodilnim voznikom skupnega seštevka osvojil Španec Dani Sordo, tretjega pa Belgijec Thierry Neuville, ki je zaostal 20,4 sekunde oziroma desetinko za Špancem.

Ogier je v Nemčiji dosegel tretjo zmago v sezoni. Temelje je postavil v drugi etapi, ko je na sloviti preizkušnji Panzerplatte, ki poteka po vojaškem vadbišču, tekmece povsem zasenčil in iz nekaj sekund zaostanka prišel do 20 sekund naskoka. Takšna razlika je na vrhu ostala do konca, tako da zmaga ni bila ogrožena niti po današnjih zadnjih štirih "brzincih".

"Neverjetno, to pa je bilo tesno!"

Razplet tik pod vrhom pa je bil tesen, saj je o drugem mestu odločala le desetinka. Na koncu je bil boljši in srečnejši Dani Sordo, ki je v zadnji preizkušnji dneva, imenovani "power stage", ta prinaša dodatne točke trem najboljšim, sicer zaostal za Neuvillom. A je imel pred tem ravno dovolj naskoka, da mu je ostala desetinka prednosti. "Neverjetno, to pa je bilo tesno," je dejal Španec.

Belgijec je dobil zadnjo hitrostno preizkušnjo, a se je vseeno moral zadovoljiti s tretjim mestom na dirki. Prav daleč pa ni bil niti četrti, Norvežan Andreas Mikkelsen (Volkswagen). Tudi on je imel pred zadnjim dejanjem možnosti za skok na drugo mesto, nazadnje pa z le sedmimi sekundami zaostanka za Sordom ostal brez stopničk.

Ogier pogrešal zmage

"Sijajno se počutim. Pogrešam zmage, že kar dolgo je od prejšnjega slavja. Izkoristil sem svojo priložnost, to je super tudi za skupni seštevek. Pa tudi z Andreasom, Thierryjem in Danijem je bil boj danes zelo zanimiv. Moral sem se potruditi, da sem ostal spredaj," je po zmagi dejal Francoz, ki je na začetku sezone zmagal v Monte Carlu in na Švedskem, pozneje pa ni več prišel prav do najvišje stopničke.

Drugi dan relija je zaznamovala tudi nesreča Francoza Stephana Lefebvra. Tako kot sovoznika Gabina Moreauja so ga morali po trčenju odpeljati v bolnišnico, njegova ekipa pa je danes sporočila, da je njuno zdravstveno stanje stabilno, a za zdaj še ostajata v bolniški oskrbi. Francoza sta se ponesrečila prav na najzahtevnejši preizkušnji Panzerplatte, ki so jo morali tudi prekiniti, da so lahko na pomoč prišli reševalci.

Kitajska odpade, naslednji reli šele konec septembra

V skupnem seštevku SP je po današnji zmagi še bolj v ospredju Ogier, ki ima zdaj 169 točk. Andreas Mikkelsen je pri 110, tretji je Novozelandec Hayden Paddon s 94, kolikor jih ima tudi današnji tretjeuvrščeni Thierry Neuville.

Dirkači v SP bodo sezono nadaljevali šele na Korziki konec septembra, saj so naslednjo preizkušnjo v koledarju, kitajski reli v začetku septembra, odpovedali zaradi slabih vremenskih razmer in poplav, ki so poškodovale predvideno traso dirke.

Izidi:

1. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia (Fra/Fra/VW Polo-R)     3:00:26,7

2. Dani Sordo/Marc Marti (Špa/Špa/Hyundai i20)                 + 20,3

3. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul (Bel/Bel/Hyundai i20)        20,4

4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger (Nor/Nor/VW Polo-R)           27,2

5. Hayden Paddon/John Kennard (NZl/NZl/Hyundai i20)            3:34,8

...

Skupno (9):

1. Sebastien Ogier (Fra)   169

2. Andreas Mikkelsen (Nor) 110

3. Hayden Paddon (NZl)      94

4. Thierry Neuville (Bel)   94

5. Jari-Matti Latvala (Fin) 89

...


Konstruktorji:

1. Volkswagen Motorsport   256

2. Hyundai Motorsport      201

3. M-Sport (Ford)          122

4. VW Motorsport 2         121

5. Hyundai Motorsport 2     96

...

Ne spreglejte