Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2024,
13.30

Osveženo pred

3 ure, 19 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Lewis Hamilton Oscar Piastri Ferrari Mercedes-AMG F1 McLaren Lando Norris Red Bull Racing Max Verstappen vn Nizozemske Zandvoort Formula 1

Natisni članek

Ponedeljek, 26. 8. 2024, 13.30

3 ure, 19 minut

Odzivi in številke po VN Nizozemske

Norris: Neumno, da bi zdaj razmišljal o naslovu prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Zandvoort Lando Norris | Landu Norrisu se je po dirki v Zandvoortu lahko z razlogom smejalo. | Foto Guliverimage

Landu Norrisu se je po dirki v Zandvoortu lahko z razlogom smejalo.

Foto: Guliverimage

"Nismo bili dovolj hitri," je po VN Nizozemske, ki je prvič ni dobil, z zaskrbljenostjo na obrazu dejal Max Verstappen. Helmut Marko, Red Bullov svetovalec, se boji, da lahko zapravijo obe lovoriki. Devet dirk pred koncem sezone so samo še 30 točk pred McLarnom, Verstappen pa 70 pred Landom Norrisom. Mladi Britanec sicer pravi, da bi bilo neumno, da bi že zdaj začel razmišljati o naslovu prvaka.

Zandvoort Lando Norris McLaren
Sportal Norris spet zaspal na štartu, nato pa za drugo zmago pometel s prvakom

Lando Norris (McLaren) se po nedeljski prepričljivi zmagi na veliki nagradi Nizozemske lahko odkrito spogleduje z naslovom svetovnega prvaka, čeprav bo 70 točk zaostanka za Maxom Verstappnom (Red Bull) na preostalih devetih dirkah leta vendarle težko nadomestiti. A številke po zadnjih dirkah dokazujejo, da se je sredi sezone razmerje moči spremenilo. Verstappen ni zmagal na petih zaporednih dirkah. Norris je zmagal s prednostjo kar 23 sekund pred drugouvrščenim, tako visoke razen Verstappna že od Savdske Arabije 2021 ni imel nihče. Sicer je to Angleževa šele druga zmaga, a obenem 22. uvrstitev na zmagovalni balkon. V šestem poskusu mu je vendarle upelo prvič zmagati z najboljšega startnega položaja. Čeprav se mu je start znova zalomil, je prvi dirkač McLarna po Lewisu Hamiltonu na VN Italije 2012, ki je zmagal, potem ko je bil na prvem startnem položaju.

Norris: Moram biti še boljši

 Lando Norris je zmagal s 23 sekundami prednosti. | Foto: Guliverimage Lando Norris je zmagal s 23 sekundami prednosti. Foto: Guliverimage Pred dirko v Zandvoortu je Norris dejal, da do zdaj ni bil dovolj dober, da bi si zaslužil naslov prvaka. In tudi po 15. dirki letošnjega prvenstva v napovedih ostaja zelo zadržan: "Moram biti še boljši. Vso sezono trdo delam, a sem še vedno 70 točk za Maxom. Zato je precej neumno, da bi zdaj razmišljal o naslovu. Grem dirko po dirko. Nima smisla, da bi razmišljal preveč vnaprej. Trenutno o naslovu ne razmišljam. Osredotočen sem samo na vsako posamično dirko. Res me ni treba vsak konec tedna spraševati o tem." 

Da bi lahko nadoknadil zaostanek za aktualnim prvakom, bi kot najprej potreboval pomoč ekipnega kolega Oscarja Piastrija ter dirkačev Ferrarija in Mercedesa. Da bi se ti uvrščali medenj in Verstappna. V Zandvoortu je bil poskočni konjič prepočasen na kvalifikacijah, srebrna puščica pa tudi na dirki. A prejšnje dirke so vseeno pokazale, da imajo zdaj štiri ekipe podobno konkurenčen dirkalnik. Je le nekaj razlik med različnimi stezami. In zdaj sledi Monza z dolgimi ravninami in počasnimi zavoji. Proti VN Monze, ki sledi že prihajajoči konec tedna, se je Norris uzrl z besedami: "Vsak je lahko na vrhu. Ferrari, Mercedes, Red Bull, mi. Ferrari je tu že bil hitrejši, kot smo mislili. Morda je imel Red Bull nekaj več težav."

Skupni seštevek po VN Nizozemske (15/24):

1. Max Verstappen (Red Bull) 295 točk

2. Lando Norris (McLaren) 225
3. Charles Leclerc (Ferrari) 192
4. Oscar Piastri (McLaren) 179
5. Carlos Sainz (Ferrari) 172
6. Lewis Hamilton (Mercedes) 154
7. Sergio Perez (Red Bull) 139
8. George Russell (Mercedes) 122
9. Fernando Alonso (Aston Martin) 50
10. Lance Stroll (Aston Martin) 24

1. Red Bull Honda 434 točk
2. McLaren Mercedes 404
3. Ferrari 370
4. Mercedes 276
5. Aston Martin Mercedes 74
6. RB Honda 34

Marko: Sicer bo naslov prvaka ogrožen

Zaskrbljeni Max Verstappen | Foto: Guliverimage Zaskrbljeni Max Verstappen Foto: Guliverimage Dejstvo je, da je McLarnov dirkalnik v primerjavi s prvimi dirkami precej hitrejši, obenem so se spremembe v razmerju moči zgodile tudi ali predvsem zaradi težav, ki jih ima s svojim dirkalnikom Verstappen. "Na prvih dirkah nismo imeli težav, a zdaj je nekaj narobe z dirkalnikom, da je toliko težje vozen," je priznal zmagovalec 61 dirk. Nazadovanje Red Bulla se je začelo od dirke v Miamiju, govori se, da je Fia takrat zapolnila vrzel v pravilniku in so morali spremeniti svoj zavorni sistem. "Ekipa se mora lotiti dela in najti prave izboljšave, sicer bo naslov prvaka ogrožen," je po VN Nizozemske dejal Red Bullov svetovalec Helmut Marko. Tukaj ne misli samo konstruktorskega, kjer so samo še 30 točk pred McLarnom. "Oba. Oba," je zaskrbljeno odmajeval z glavo. "Imamo veliko idej in različnih poti do izboljšav. Zaradi poletnih počitnic nismo mogli delati." Avgusta so bile po pravilniku namreč zaprte ekipne tovarne.

Je Sargeant odpeljal zadnjo dirko?
Logan Sargeant  | Foto: Guliverimage Logan Sargeant Foto: Guliverimage V Monzi bo na enem petkovem treningu priložnost za učenje dobil Mercedesov talent Andrea Kimi Antonelli, ki je kandidat za izpraznjen sedež v ekipi za sezono 2025. Po novi nesreči v Zandvoortu je ogrožena služba Logana Sargeanta. Pri Williamsu so priznali, da bodo razmislili o možnosti zamenjave. Kandidata za sedež naj bi bila rezervni voznik Mercedesa Mick Schumacher in rezervni dirkač Red Bulla Liam Lawson.
Zandvoort Lando Norris McLaren
Sportal "Napačna" oranžna barva na prvem štartnem mestu: Norris pred Verstappnom
Toto Wolff
Sportal Mercedesov šef se je poleti srečal z Verstappnom
Jack Doohan
Sportal Jack Doohan bo v sezoni 2025 dirkal za Alpine
Ne spreglejte