Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
14. 1. 2013,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reli WRC Volkswagen Citroën Sebastien Ogier

Ponedeljek, 14. 1. 2013, 14.19

8 let

Nov prvak, nova ekipa in nepremagljivi gost

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav se zdi, da je prvak znan že vnaprej (Mikko Hirvonen), bo sezona svetovnega prvenstva v reliju nekaj posebnega: tako zaradi Volkswagna kot zaradi gostovanj Sebastiena Loeba.

Ker bo devetkratni prvak Sebastien Loeb (Citroën) odpeljal le štiri dirke, bomo v sezoni 2013 dobili novega prvaka. Francoz bo sicer favorit na uvodnem reliju Monte Carlo, kjer ima že šest zmag, nato pa bo v Citroënu dokončno vlogo dirkača številka 1 prevzel Mikko Hirvonen. Finec ima v WRC-ju 15 zmag in je že štirikrat končal kot podprvak. Ker ekipa Malcolma Wilsona nima več Fordove tovarniške podpore, Volkswagen pa je novinec v svetovnem prvenstvu, se zdi nepredstavljivo, da bi lahko Hirvonenu kdo vzel lovoriko. A nikar prehitro! Mads Östberg je bil že lani z zasebnim fordom fiesto RS WRC enakovreden obema tovarniškima dirkačema Forda (Pettru Solbergu in Jariju-Mattiju Latvali). Sebastien Ogier in Latvala veljata za najhitrejša dirkača in kdo ve, morda bo po letu in pol testiranj polo R WRC že od prve dirke enakovreden citroënu DS3 WRC. Tukaj je še Dani Sordo v drugem citroënu, a kot poznamo šefe Citroënove ekipe, je vloga dirkača številka 1 pri njih nekaj trdnega.

Volkswagen je velika uganka

Na koledarju 13 dirk dolge sezone ni veliko sprememb: Avstralija bo nadomestila Novo Zelandijo, reli Italija, ki bo najbrž zadnjič na Sardiniji, bo poleti, Wales pa bo spet finalna dirka.

Če ne bo nobene nove dirke, pa ima WRC od zdaj novo ekipo oziroma kar novega konstruktorja. To je nemški Volkswagen. Imajo najvišji proračun, tehnično znanje, za njimi je leto in pol testiranj, v Ogierju, Latvali in Mikkelsenu pa eno najbolj talentiranih dirkaških posadk, čeprav so prav vsi trije nekoliko preveč nagnjeni k napakam in odstopom. Za letos so napovedali posamezne uvrstitve na stopničke (šefi in Ogier), Latvala bi se zadovoljil že z uvrstitvami med pet, naslednje leto pa ciljajo na sam vrh. Motor v polu R WRC sicer naj še ne bi imel toliko moči in navora kot citroënov in fordov (Latvala želi izboljšati še menjalnik in vzmetenje), a največji optimisti pravijo, da lahko po zmagah posežejo že v drugi polovici leta. V Volkswagnu so odločeni, da v WRC niso prišli, da bi bili le zasledovalec Citroëna. "Če nam ne uspe, bom zaskrbljen," je povedal tehnični direktor Francois-Xavier Demaison. "Imamo najboljšo ekipo, imamo denar in imamo dirkače. Če torej ne bomo zmagovali, se bom mogoče moral uzreti vase."

Kaj zmore Ford brez Forda?

Ford je bil minulih devet let zasledovalec Loeba in Citroëna. Malcolm Wilson je pred sezono izgubil Fordovo tovarniško podporo, Latvalo in se odrekel Solbergu, a z mlado dirkaško zasedbo in finančno injekcijo iz Katarja verjame, da lahko presenetijo tudi velik Citroën. Največ pričakujejo od Östberga, ki je lani zmagal na Portugalskem. "To je moja velika priložnost. Trdo sem delal, da sem jo dobil. Moj cilj je, da začnem redno zmagovati." Pa vendarle: v WRC-ju izkušnje štejejo največ, njihova trojka pa ima skupaj odpeljanih le 88 dirk za točke svetovnega prvenstva. "V fiesti WRC ima fantastičen avto. Katar nam je pokril finančno luknjo. Čaka nas še nekaj dela, a sem prepričan, da se lahko potegujemo za zelo dobre rezultate," napoveduje Wilson. Prve odgovore, kam lahko kdo poseže, bodo dobili že ta teden v Monte Carlu.

Ne spreglejte