Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2013,
13.41

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Silverstone

Nedelja, 30. 6. 2013, 13.41

4 leta, 9 mesecev

Nico Rosberg po Monaku pokoril še Silverstone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zmagovalec dirke za VN Velike Britanije, osme preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva formule ena, je Nico Rosberg (Mercedes). Na slovitem Silverstonu drugi Webber in tretji Alonso.

Sončni Silverstone je tokrat ponudil precej divjo dirko, ki so jo zaznamovale predvsem Pirellijeve pnevmatike. Po dobrem štartu zmagovalca sobotnih kvalifikacij Lewisa Hamiltona (Mercedes), ki je uspel za seboj zadržati vodilnega dirkača prvenstva Sebastiana Vettla (Red Bull), je kazalo, da bo več kot 100.000 angleških navijačev danes prišlo na svoj račun, a so ti že v 8. krogu doživeli šok, ko je na dirkalniku njihovega ljubljenca eksplodirala zadnja leva pnevmatika. Ta je bila le prva v nizu, s predrtimi gumami so morali v bokse še Felipe Massa, pa Jean-Eric Vergne, težave sta imela tudi Fernando Alonso in Sebastian Vettel, zavladal je manjši kaos in na stezo je v 16. krogu prvič prišel varnostni avto. Steza je bila polna razbitin, dirkači so se zgrnili v bokse, kjer so preventivno menjavali supermehke pnevmatike za trše. Po Hamiltonovih težavah je vodstvo prevzel Vettel, katerega silovit tempo je lahko držal zgolj Nico Rosberg, medtem ko so se Webber (zaradi slabega štarta in polomljenega sprednjega krilca je zdrsnil v začelje), Hamilton, Massa, Alosno in Räikkönen počasi prebijali naprej. V 42. krogu je odstopil Vettel, njegovemu red bullu je odpovedal menjalnik. Vodstvo je prevzel Rosberg in ga do konca ni več izpustil iz rok. Zaradi nerodno ustavljenega Vettlovega dirkalnika je na stezo še drugič prišel varnostni avto, v tem času pa priložnosti za odhod v bokse ni izkoristil Kimi Räikkönen, kar se je kasneje izkazalo za veliko taktično napako. Ko se je dirka ponovno začela, so sta povsem oživela Webber in Alonso. Prvi se je prebil do drugega mesta in če bi bila dirka še kakšen krog daljša, bi bržčas ogrozil tudi Rosberga, Räikkönen na obrabljenih pnevmatikah ni mogel držati tempa, stopničke je predal Alonsu, nato pa v boju za četrto mesto premoč moral priznati še Lewisu Hamiltonu.

Nico Rosberg je po letošnjem zmagoslavju v Monaku tako dosegel še eno prestižno zmago, ob zmagoslavju na lanski VN Kitajske, jih ima tako tri. V skupnem seštevku svetovnega prvenstva vodi še vedno Vettel, ki ima zdaj 21 točk prednosti pred Alonsom. V konstruktorskem prvenstvu je Mercedes prehitel Ferrari, vodi še vedno Red Bull. Čez teden dni je na sporedu VN Nemčije na prav tako znamenitem Nürburgringu.

Ne spreglejte