Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
22. 11. 2012,
16.25

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

VN Brazilije Fernando Alonso Sebastian Vettel Red Bull Ferrari Lewis Hamilton

Četrtek, 22. 11. 2012, 16.25

5 let, 5 mesecev

Napovedujejo dež, Alonsove možnosti več kot 25-odstotne

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najbolj nepredvidljiva sezona v zgodovini se končuje z VN Brazilije. Sebastian Vettel (Red Bull) ali Fernando Alonso (Ferrari)? V boj za naslov se bo "vmešal" dež.

Sebastian Vettel je na finalno dirko sezone v brazilski Interlagos prišel s 13 točkami prednosti. Red Bull ima z zadnjih šestih dirk štiri zmage, šest uvrstitev na stopničke in tri prve štartne položaje. Dvomom o favoritu za naslov prvaka tako ni. A kot opozarjajo vsi: njegov tekmec je Fernando Alonso, ki se ga ne sme nikdar odpisati, pa čeprav je Ferrari mnogo počasnejši. Nemec ima z zadnjih šestih dirk štiri zmage, Španec pa dve drugi in tri tretja mesta. Alonso ni zmagal vse od julijske VN Nemčije. Letos je trikrat stal na najvišji stopnički, le na dveh dirkah pa odstopil (bil je nedolžna žrtev nesreč tekmecev). Vodilni v seštevku ima pet zmag, dva odstopa zaradi okvare alternatorja pa kažeta, da je njegov dirkalnik mnogo bolj ranljiv.

Preobrat ne bi bil presenečenje. Dve leti nazaj je na finalu v Abu Dabiju uspel Vettlu. Za Alonsom je zaostajal za 15 točk. Španec sicer noče govoriti o maščevanju. A bi bilo zagotovo sladko. Dirkaču Ferrarija je v Interlagosu preobrat skoraj uspel leta 2008, ko je Lewis Hamilton šele v zadnjem zavoju prišel na mesto, ki ga je potreboval, da je slavil pred Felipejem Masso. Leto prej je na VN Brazilije uspelo celo tretjeuvrščenemu v seštevku Kimiju Räikkönenu.

V nedeljo skoraj zagotovo dež

Vse je torej mogoče. To je stavek, ki ga v teh dneh pogosto slišimo. Še posebej na zelo zahtevnem dirkališču Jose Carlos Pace. Še več: pomemben faktor bo tudi vreme! Za petek je še napovedano sonce, v soboto sledi pooblačitev in prve kaplje dežja, nedelja pa naj bi bila deževna s temperaturami vsega 20 stopinj Celzija.

To bi šlo lahko na roke Alonsu. Španec je bil letos v prvi vrsti le v slabem vremenu (in ob diskvalifikaciji Hamiltona v Barceloni). Tako je v Nemčiji tudi zmagal. S pomočjo dežja je slavil tudi na VN Malezije. Na suhi strezi ni bil na "pole positionu" od VN Singapurja 2010 (odtlej ima le štiri prve štartne položaje, Vettel kar 31). Pa vendarle: tudi Nemec na mokri stezi ni od muh. Predlani je zmagal v Interlagosu, tudi lani bi lahko, a je ob koncu dirke zaradi "težav z menjalnikom" zmago prepustil ekipnemu kolegu Marku Webbru.

"Na papirju nimam posebej velikih možnosti, morda 25-odstotne. A globoko v sebi čutim, da so mnogo višje," pove 31-letni Alonso, ki ima iz časov dirkanja za Renault dva naslova. Šest let mlajši Vettel lahko osvoji tretji zaporedni naslov. Pred odločilno dirko noče neposredno napovedati lovorike: "To je šport. Vse se lahko zgodi. Gledali bomo le nase."

Slovo Hamiltona in Schumacherja

V enačbo bi se lahko vmešali tudi drugi: zmaga v Austinu je znova dvignila samozavest dirkačema McLarna, v dežju in pri nizkih temperaturah gre računati tudi na Sauber, tu je vsaj še Kimi Räikkönen, čeprav ima Lotus raje visoke temperature. "Zame bo to zelo velika dirka. Na svoji zadnji dirki za McLaren, vsem v ekipi dolgujem, da prav vsak krog odpeljem maksimalno," obljublja Hamilton. Nedeljska dirka pa bo sploh zadnja v karieri za Michaela Schumacherja, ki pa z Mercedesom nima realnih možnosti za sam vrh(brez točk je že šest dirk).

Ne spreglejte