Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sreda,
3. 6. 2015,
11.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Manor

Sreda, 3. 6. 2015, 11.02

8 let

Na obzorju preobrazba Renaulta iz dobavitelja motorjev v lastnika moštva F1

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Renault, ki trenutno izdeluje motorje za moštvi formule 1 Red Bull in Toro Rosso, resno razmišlja o možnosti, da bi kupil katero izmed obstoječih ekip in postal krojač svoje usode v športu.

V monaškem dirkaškem koncu tedna so bili Renaultovi predstavniki zelo dejavni. V kneževini so se sestali z izvršnim direktorjem Lotusa Matthewem Carterjem in debatirali o možnosti, da bi nazaj odkupili moštvo, ki so ga po koncu sezone 2010 prodali Gerardu Lopezu.

Renaultov predsednik Carlos Ghosn se je v družbi predstavnika francoskega velikana Totala srečal z izvršnim direktorjem F1 Berniejem Ecclestonom, s katerim so iskali možnosti za dejavnejšo vlogo Renaulta v športu.

"Jasno je, da se želi Renault v F1 vrniti z lastnim moštvom," je za nemški Auto Motor und Sport zapisal Michael Schmidt.

Nekdanji tehnični direktor Mercedesa šokiral s prestopom k Manorju

Šokanten prestop Boba Bella k najmanjšemu moštvu formule 1 Manorju je sprožil govorice, da za tem stoji Renault. Bell je bil nekoč že Renaultov človek: v letih 2005 in 2006 je bil tehnični direktor Renaultovega moštva in je s Fernandom Alonsom osvojil dva zaporedna naslova svetovnega prvaka F1, uspeha pa nadgradil z dvojnim konstruktorskim naslovom.

Leta 2009 je Bob postal šef moštva, potem ko sta zaradi singapurskega škandala morala odstopiti Flavio Briatore in Pat Symonds. Leta 2011 je prestopil k Mercedesu in prevzel mesto tehničnega direktorja, lani pa se je z nemškim konstruktorjem razšel.

Bob Bell je po ločitvi z Mercedesom postal Renaultov svetovalec, pred kratkim pa še Manorjev tehnični svetovalec. Manor se je okrepil tudi z inženirjem Gianluco Pisanellom, ki je nekoč delal za Caterham in Toyoto. Dizajn dirkalnika je Manor zaupal Luci Furbattu, nekdanjemu šefu dizajna pri Toro Rossu. Mnogi v tem vidijo skrbno načrtovan projekt, ki začrtuje pot Renaltu, da se bo v formulo 1 vrnil z lastnim moštvom.

Dopisnik nemškega Auto Motor und Sporta Michael Schmidt se je zato upravičeno vprašal: "Bo Manor Renaultovo novo tovarniško moštvo?"

Ne spreglejte