Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
16. 6. 2024,
17.50

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

Natisni članek

Kay de Wolf Husqvarna Jaka Peklaj Jan Pancar KTM Jeffrey Herlings GasGas Jorge Prado Honda Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 16. 6. 2024, 17.50

1 teden, 2 dneva

MXGP Italije

Zdravljica za Gajserja, vrhunski tudi Pancar. Prado v bolečinah odstopil.

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98
Tim Gajser Maggiora | Tim Gajser je že v soboto dobil 10 točk za kvalifikacijsko zmago, v nedeljo pa 47 za zmago na veliki nagradi. | Foto Guliverimage

Tim Gajser je že v soboto dobil 10 točk za kvalifikacijsko zmago, v nedeljo pa 47 za zmago na veliki nagradi.

Foto: Guliverimage

Na kultni progi za motokros v Maggiori je potekala 10. velika nagrada letošnjega svetovnega prvenstva. Dobil jo je Tim Gajser, kar je njegova druga zmaga letos in 47. na dirkah svetovnega prvenstva. Drugi je bil Jeffrey Herlings, tretji pa Jeremy Seewer. Tim je dobil prvo vožnjo in bil v drugi drugi. Jorge Prado je v drugi vožnji po grdem padcu z bolečinami v kolenu odstopil (eden od tekmecev mu je zapeljal čez nogo). Z osmim mestom je svoj najboljši dosežek v MXGP dosegel Jan Pancar. Še nikoli nista bila v elitnem razredu dva Slovenca na isti dirki v prvi deseterici.

Tim Gajser Maggiora Honda
Sportal Naj kar pada dež, če je zato Tim Gajser razred zase

Napeti zadnji krogi, a je Gajser dobil prvo vožnjo

Tim Gajser je v Maggiori osvojil 57 točk. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser je v Maggiori osvojil 57 točk. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ponoči je v Maggiori še deževalo, od jutra pa ni več padalo. Organizator je večino blata spravil s proge. Ostalo je nekaj luž, sicer pa je bila proga skoraj suha, a še vedno spolzka. In v prvi vožnji z eno samo dobro linijo. Zato je bil štart še toliko pomembnejši. Z najboljšim je presenetil Jeremy Seewer (Kawasaki), sledili so mu Jeffrey Herlings (KTM), Tim Gajser (Honda) in Jorge Prado (GasGas). Slednja sta Nizozemca prehitela že v drugem oziroma tretjem zavoju. Že v drugem krogu je Tim opravil s Seewerjem, ki pa je nato v zadnjem zavoju storil napako in prehitela sta ga še Prado in Herlings. Prvi trije v prvenstvu so tako že bili na prvih treh mestih.

Jan Pancar | Foto: Guliverimage Jan Pancar Foto: Guliverimage Gajser si je pridirkal pet sekund prednosti. Pet minut pred koncem pa sta Prado in Herlings dvignila ritem in se mu nevarno približala. A je petkratni svetovni prvak zdržal pritisk. Dobro je dirkal tudi Jan Pancar (TEM Jp253 KTM), ki je z minuto in pol zaostanka končal na 12. mestu.

"Imel sem dober štart. Bil sem tretji, a sem hitro naredil dve lepi prehitevanji. Na začetku sem se počutil dobro, imel sem dobre linije. Potem pa sem ujel zaostale za krog, začel sem voziti bolj zategnjeno, naredil sem nekaj napak. Oba za mano sta bila zelo hitra. Vesel sem, da sem ju zadržal za sabo. Dobra vožnja," je svoj prvi nedeljski nastop v Maggiori opisal 27-letni slovenski motokrosist.

MXGP Italije:

1. Tim Gajser (Honda) 47 točk

2. Jeffrey Herlings (KTM) 45
3. Jeremy Seewer (Kawasaki) 36
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 34
5. Brian Bogers (Fantic) 33
6. Glenn Coldenhoff (Fantic) 25
7. Benoit Paturel (Honda) 23
8. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 22
9. Andrea Bonacorsi (Yamaha) 22
10. Jorge Prado (GasGas) 22

MXGP, skupni seštevek sezone (10/20):

1. Tim Gajser (Honda) 511 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 477
3. Jeffrey Herlings (KTM) 440
4. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 339
5. Jeremy Seewer (Yamaha) 332
6. Romain Febvre (Kawasaki) 327
...
15. Jan Pancar (TEM JP253 KTM) 116

Grd padec Prada v prvem krogu druge vožnje

Prado in Herlings sta glavna Timova izzivalca. | Foto: Guliverimage Prado in Herlings sta glavna Timova izzivalca. Foto: Guliverimage Hudo dramatičen je bil štart druge vožnje. Najbolje je potegnil Prado, a ga je Gajser za prevzem vodstva prehitel po notranji strani prvega zavoja. Pred drugim ovinkom je padel Valentin Guillod (Honda) in pri tem zadel v Prada, ki je grdo padel prek njega, nanj pa je nato zgrmelo še nekaj drugih voznikov, eden je zapeljal čez njegovo nogo. Na tleh je bilo morda celo 10 voznikov. Španec je šepal, a se nekako spravil nazaj na motor. Nadaljeval je na 25. mestu, a po enem krogu zapeljal v bokse, saj se mu je majal sedež. Veliko niso mogli popraviti. Čeprav je bil v bolečinah, se je vrnil na progo.

Poglejte, kaj se je v prvem krogu zgodilo Pradu:

Kaosu uvodnega kroga se je izognil Pancar, ki je bil deveti. Spredaj je Gajser ohranjal dobro sekundo prednosti pred Herlingsom, tretji Seewer je imel že po 10 minutah osem sekund zaostanka. Še pred polovico vožnje je Prado obupal, zapeljal v bokse in odstopil. Čutil je bolečine v kolenu, takoj je šel na pregled v mobilni zdravstveni center na prizorišču. Pred zadnjo tretjino vožnje je Gajser naredil manjšo napako in Jeffrey ga je prehitel, ne pa tudi Seewer, ki je zaostajal že 40 sekund. Medtem se je Pancar s Benoitom Paturelom (Yamaha) boril za osmo mesto. Uspelo mu je v zadnjem krogu.

Gajser zdaj s 34 točkami prednosti

Tim Gajser se je v drugi vožnji izognil množičnemu padcu, ki se je po štartu zgodil za njim. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser se je v drugi vožnji izognil množičnemu padcu, ki se je po štartu zgodil za njim. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser ima zdaj rdečo tablico trdno v svojih rokah. | Foto: Guliverimage Tim Gajser ima zdaj rdečo tablico trdno v svojih rokah. Foto: Guliverimage Gajser je umiril ritem, se zadovoljil z drugim mestom, saj je to v točkovnem seštevku obeh voženj že pomenilo drugo zmago v sezoni. Prvič je igrala Zdravljica (v Franciji je do zmage prišel naknadno po kazni dveh dirkačev). Drugo mesto je z dvema točkama manj osvojil Herlings, tretje pa Seewer, kar so prve stopničke letos za Švicarja. Svoj najboljši dosežek v MXGP pa je z osmim mestom dosegel Pancar. Sploh prvič sta bila dva Slovenca v elitnem razredu v prvi deseterici.

Prado je v seštevku obeh voženj osvojil 10. mesto, a ob ničli v drugi vožnji to pomeni, da je prvič letos v skupnem seštevku med prvim in drugim nekaj večja razlika. Gajser ima zdaj 34 točk prednosti! "Zelo sem vesel. Še posebej s svojo vožnjo z obema štartoma. Potreboval sem dober konec tedna. Škoda za napako. Mislil sem, da sem imel vse pod nadzorom. In je šel Jeffrey mimo. Je pa lepo tukaj zmagati, saj je to skoraj moja domača dirka, je domača dirka za ekipo. Hvala vsem," je v prvi izjavi povedal Gajser.

Peklaj drugič letos dirka v MX2

V razredu MX2 v prvi vožnji prehitevanj skoraj ni bilo. Z vodstvom od štarta do cilja jo je dobil Liam Everts (KTM), sledila sta mu Simon Längenfelder (GasGas) in Andrea Adamo (KTM). Vodilni v prvenstvu je tako kot na kvalifikacijah padel v prvem zavoju in se moral prebijati iz začelja. Dirko je končal na sedmem mestu. Dobro pa je s štartne rampe potegnil slovenski najstnik Jaka Peklaj (Husqvarna), ki zaradi šolskih obveznosti v zadnjih dveh tednih ni toliko treniral. Po prvem krogu je bil 19., skozi cilj pa je prišel kot 25. in na svoji drugi letošnji dirki v svetovnem prvenstvu ostaja brez točke (letos sicer nastopa v EMX250).

Nekaj slabše je šlo Peklaju v drugi vožnji, ko je popustil v zaključku, z dvema krogoma zaostanka je prišel do 27. mesta. Najhitrejša sta bila brata Coenen, Sacha Coenen (KTM) pred Lucasom Coenenom (Husqvarna), s tretjim mestom pa je presenetil mladi Italijan Valerio Lata (Husqvarna), ki sicer nastopa še v EMX250. V točkovnem seštevku obeh voženj je "grand prix" dobil Sacha Coenen (43 točk), kar je njegova druga zmaga v svetovnem prvenstvu. Prav toliko točk je za drugo mesto zbral Everts, Lata pa je s 36 končal na tretjem mestu. Kay de Wolf (Husqvarna) je s sedmim mestom ohranil vodstvom v prvenstvu.

Tim Gajser Maggiora Honda
Sportal Kultna proga, slovenski navijači, rdeči Gajser in ... znova dež?
Tim Gajser Latvija Honda
Sportal Na blatni mivki izvrstni Gajser prevzel rdečo tablico
Peter Irt
Sportal Tihi fant, ki je postal komentator in bi rad rekel: Gajser je prvak!
Ne spreglejte