Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 7. 2023,
17.48

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07

Natisni članek

KTM Jan Pancar Kawasaki Romain Febvre Glenn Coldenhoff Yamaha Jago Geerts GasGas Jorge Prado Honda Tim Gajser Tim Gajser Lommel MXGP

Nedelja, 23. 7. 2023, 17.48

9 mesecev, 1 teden

MXGP Belgije

Gajser padel in se opekel na izpuhu, nastradal tudi Pancar #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,07
Lommel Tim Gajser Honda | Na belgijski mivki je Tim Gajser trikrat že zmagal. V soboto je bil na kvalifikacijah 10. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Na belgijski mivki je Tim Gajser trikrat že zmagal. V soboto je bil na kvalifikacijah 10.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Svetovni prvak Tim Gajser je na VN Belgije osvojil 15. mesto v razredu MXGP. V prvi vožnji se mu je zgodila velika smola, ko je po padcu nesrečno prijel izpuh in si opekel dlan. Na četrti dirki zapored je zmagal Romain Febvre. V razredu MX2 je Jan Pancar ostal brez ene same točke (26. mesto). Zmagal je Jago Geerts.

Lommel Gajser Honda
Sportal Povratnik Gajser zadržano na globoki mivki

Trinajsta dirka letošnjega svetovnega prvenstva v motokrosu je tista, ki se je številni vozniki kar malo bojijo oziroma globoke mivke v belgijskem Lommelu. Za piko na i so letos progo še povsem spremenili. Za Tima Gajserja (Honda) je bila druga v sezoni. V mivki je samo še težje, če se vračaš po poškodbi in petmesečni odsotnosti.

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajser je štartno rampo izbiral kot deseti. V prvi vožnji je dobro potegnil in bil za prvim zavojem peti. Nato se mu je zgodil manjši padec (zdrs zadnjega dela motorja). Ko se je pobiral, je po nesreči prijel za izpuh. Pri tem se je opekel in zato otresal z dlanjo. Vseeno je nadaljeval z dirkanjem (kot zadnji, 28.). V primerjavi z vodilnimi ni imel najboljšega ritma, slabše pa je brez težav prehitel in vožnjo končal kot 15. Tudi njegov ekipni kolega Ruben Fernandez ni imel dobre vožnje: po padcu v zaključku je bil 11. Dobil jo je Romain Febvre (Kawasaki). Vodilni v letošnjem prvenstvu Jorge Prado (GasGas) je bil po slabšem štartu tretji.

V drugi vožnji je bil brez kakšne drame Gajser 15., z 10 točkami pa je 15. mesto osvojil tudi v seštevku obeh voženj.

Poglejte, kako je Gajser nesrečno zagrabil za izpuh:

Gajser: Precej sem se opekel

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Počutil bolje kot v soboto, žal pa sem se po startu prve vožnje zaletel v kolo dirkača pred sabo in padel. Potem sem še z roko segel na izpušno cev in se precej opekel. V nadaljevanju vožnje sem se pošteno mučil, saj se je bilo težko prebijati z zadnjega mesta. V drugi je šlo malo bolje, a me je nova napaka spet stala nekaj mest. Skupno nisem najbolj zadovoljen z doseženim, toda vse skupaj je samo ena stopnica pri moji vrnitvi," je dogajanje v Belgiji opisal Gajser.

Febvre slavil na četrti dirki zapored

 Romain Febvre | Foto: AP / Guliverimage Romain Febvre Foto: AP / Guliverimage Drugo vožnjo je dobil Prado. Febvre je namreč slabo štartal in bil po prvem krogu samo 14. A je nato dirkal najhitreje med vsemi, nadoknadil je celo 17 sekund zaostanka za Špancem in ga ob koncu tudi ujel. A je Francozu na koncu za prehitevanje zmanjkalo moči. Vseeno pa je drugo mesto v drugi vožnji ob prvem v prvi zadoščalo za zmago na VN Belgije. Febvre je tako osvojil še četrti zaporedni "grand prix". Zaostanek za Pradom v skupnem seštevku pa je zmanjšal na 99 točk.

Jeffrey Herlings (KTM) je izpustil že četrto dirko zapored (počeno vratno vretence). Svetovno prvenstvo se nadaljuje že naslednji konec tedna, ko je na sporedu VN Finske.

MXGP Belgije:

1. Romain Febvre (Kawasaki) 47 točk

2. Jorge Prado (GasGas) 45
3. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 42
4. Jeremy Seewer (Yamaha) 34
5. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 34
6. Alberto Forato (KTM) 29
....
15. Tim Gajser (Honda) 10

Skupni seštevek (13/19):

1. Jorge Prado (GasGas) 665 točk

2. Romain Febvre (Kawasaki) 566
3. Jeremy Seewer (Yamaha) 506
4. Ruben Fernandez (Honda) 481
5. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 480
6. Calvin Vlaanderen (Yamaha) 444
7. Jeffrey Herlings (KTM) 386
...
24. Tim Gajser (Honda) 48

Za Gajserja je to trening, testiranje motorja

Tim Gajser | Foto: Matej Podgoršek Tim Gajser Foto: Matej Podgoršek "Zame so te dirke trening, tudi testiranje motorja, da bom pripravljen za prihodnjo sezono," je v izjavi pred dirko v Flandriji poudaril petkratni svetovni prvak. "Vrnil sem se šele, kot sem povsem okreval, ko sem si spet napolnil baterije." To je bilo pred tednom dni v Loketu, ko je osvojil sedmo mesto. V zadnjih tednih je precej izčrpan, tudi zaradi bolezni sredi sezone.

Geerts doma nepremagljiv, Pancar brez točke

Jago Geerts | Foto: Matej Podgoršek Jago Geerts Foto: Matej Podgoršek V razredu MX2 o zmagovalcu ni bilo nobenega dvoma. Na domači mivki se pač najbolje znajdejo Belgijci. Jago Geerts (Yamaha) je prvo vožnjo dobil osem sekund pred rojakom Lucasom Coenenom (Husqvarna), drugo pa celo s prednostjo 20 sekund. "Grand prix" je tako osvojil s 50 točkami, vodilni v prvenstvu Andrea Adamo (KTM) je bil sedmi. Italijan ima tako v skupnem seštevku sezone samo še 13 točk prednosti pred Geertsom.

Janu Pancarju (KTM) na mehki podlagi, čeprav zdaj na njej trenira nekoliko več, še naprej ne gre najbolje. V prvi vožnji je sploh prvič letos ostal brez ene same točke. S krogom zaostanka je bil 21. V nasprotju s prejšnjimi dirkami, na katerih je med vožnjo pridobival mesta, jih je tokrat po solidnem štartu (15. mesto) nekaj izgubil. V drugi vožnji je bil še dve mesti slabši. V točkovnem seštevku obeh voženj je to pomenilo 26. mesto za 23-letnega Slovenca, ki pa ostaja 10. v prvenstvu.

"Razočaran. Brez točk. Dva manjša padca v prvi vožnji in en velik v drugi, ko sem se zaletel s tekmecem. Nato sem imel težave z dihanjem," je iz Belgije sporočil Pancar. Modrica na vratu je res grda.

Pancar je pokazal "bojne rane":

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jan Pancar (@janpancar253)

Tim Gajser Honda Loket
Sportal Gariboldi: Čez dve, tri dirke je Gajser že lahko na stopničkah
Loket Tim Gajser Honda
Sportal Gajser množico navijačev navdušil že na prvi dirki po poškodbi
Tim Gajser
Sportal "Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!"
Ne spreglejte