Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sreda,
19. 7. 2023,
12.45

Osveženo pred

9 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Ruben Fernandez KTM Jan Pancar Giacomo Gariboldi Honda Loket motokros MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Sreda, 19. 7. 2023, 12.45

9 mesecev, 2 tedna

Prvenstvo MXGP se nadaljuje v Belgiji

Gariboldi: Čez dve, tri dirke je Gajser že lahko na stopničkah

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Tim Gajser Honda Loket | Tim Gajser je bil v Loketu vesel tudi velike podpore slovenskih navijačev. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je bil v Loketu vesel tudi velike podpore slovenskih navijačev.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser se je po poškodbi vrnil brez pritiska. Ni si ga zadal sam, prav tako mu ga ni Hondina ekipa, a po zelo dobrem nastopu v drugi vožnji VN Češke (peto mesto) je jasno, da bo kmalu konkurenčen tudi za najvišja mesta. "Mogoče ga bomo čez dve, tri dirke že videli na stopničkah, ob koncu sezone pa morda lahko doseže tudi že kakšno zmago," je za Sportal dejal Giacomo Gariboldi, vodja Timove ekipe HRC Honda.

Loket Tim Gajser Honda
Sportal Gajser množico navijačev navdušil že na prvi dirki po poškodbi

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser je na VN Češke prebil led. Prvo vožnjo je sam opisal kot preživetje, saj mu je takoj zategnilo roke (t. i. "arm pump"), a to je po tako dolgem premoru pričakovano. V drugi se je nato že kosal z najboljšimi in bil peti, skupno pa je svojo prvo dirko po hudi poškodbi stegnenice končal na sedmem mestu. "Tudi samemu sebi sem dokazal, da sem dobro pripravljen. Zagotovo je še veliko rezerv. Iz tekme v tekmo bom poskušal biti še boljši, še bolj sproščen, se učiti iz napak, mogoče bom poskušal kaj novega še pri nastavitvah, da bo motor še boljši." Že v Loketu je bil napredek od prve do druge vožnje velikanski: na prvi je za najhitrejšim zaostal 50 sekund, na drugi samo še 10. "Upam, da bo šlo tako naprej. Zagotovo bom potreboval nekaj tekem." 

Naslednja bo že ta konec tedna - VN Belgije v globoki mivki. "Lommel je ena težjih tekem, a v zadnjih nekaj letih veliko treniram na mivki. Z ekipo trdo delamo. Je pa to popolno nasprotje Loketa, kjer je ena trših podlag, v Lommelu pa ena najbolj mehkih. A se veselim." Zanimivo: Gajser je tri od svojih 43 zmag v svetovnem prvenstvu dosegel prav v Belgiji, nobene pa na Češkem, čeprav je proga v Loketu najbolj podobna slovenskim.

"Ničesar mu ni treba dokazati, je petkratni svetovni prvak"

Italijan Giacomo Gariboldi in Tim Gajser sta se skupaj veselila že 43 zmag in petih naslovov svetovnega prvaka. | Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Italijan Giacomo Gariboldi in Tim Gajser sta se skupaj veselila že 43 zmag in petih naslovov svetovnega prvaka. Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Dober začetek sezone zanj, je Gajserjev nastop v Loketu za Sportal opisal eden od šefov njegove ekipe Giacomo Gariboldi. "Tim ima na začetku sezone vedno nekaj težav z 'arm pumpom' in za Tima je to začetek sezone. To je povsem običajno. A v drugi vožnji je že imel čase krogov, enake najboljšim. Zelo dobro. Ničesar mu ni treba dokazati, je petkratni svetovni prvak. Zdaj se mora samo vrniti v najboljšo formo za prihodnje leto. Ekipa nanj ne pritiska." A Loket jim je dal vedeti, da ne bo trajalo dolgo, da bo 26-letnik pripravljen za boje za stopničke. "Mogoče ga bomo čez dve, tri dirke že videli na stopničkah, ob koncu sezone pa morda lahko doseže tudi že kakšno zmago." Prihodnje leto pa nato v boj za šesti naslov svetovnega prvaka. "Upamo. To si želimo."

Ruben Fernandez | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ruben Fernandez Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Italijan, ki je dal Timu priložnost še kot najstniku, ko njegova ekipa še ni bila tovarniška Hondina ekipa, ampak je to postala po Timovem prvem naslovu prvaka v MXGP leta 2016, priznava, da jim je bilo brez slovenskega šampiona letos zelo težko. "Ne voznika, ko nimaš petkratnega svetovnega prvaka, je to velika razlika. Ampak imeli smo srečo, da je Fernandez dobro dirkal. Bo pa zdaj z obema dirkačema veliko bolje," je v smehu povedal Gariboldi. Ruben Fernandez je sezono v Argentini na presenečenje vseh začel z zmago. Nato je bil še devetkrat v prvi šesterici in zdaj v skupnem seštevku zaseda četrto mesto. "Na začetku sezone je bil močnejši, zdaj dirka malo slabše." 

Po najslabši dirki sezone Pancarja zdaj čaka še izziv na mivki

Jan Pancar | Foto: Matej Podgoršek Jan Pancar Foto: Matej Podgoršek Slabše volje je Loket zapustil Jan Pancar, drugi Slovenec, ki nastopa na dirkah svetovnega prvenstva. Pred mesecem dni je v Nemčiji s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek v MX2, tokrat pa končal na 17. mestu, kar je njegov najslabši rezultat letos. Njegovi štarti niso najboljši, dogaja pa se mu tudi, da v prvem zavoju prav pred njim pade kakšen od tekmecev. "Velika gneča je in lahko se marsikaj zgodi," ne najde pravega odgovora za smolo, ki mu že v prvem krogu tako pogosto pokvari dirko. Sicer ostaja deseti v prvenstvu MX2, a na treningih dosega čase okrog šestega mesta, zato si v svoji zadnji sezoni na 250-kubičnem motorju želi boljših rezultatov. 

Prihajajoči konec tedna mu znova ne bo lahko, saj v mivki še ni konkurenčen, kot bi si želel. Lani je bil 11., kar je njegov najboljši dosežek, predlani na primer 20. "Mivka ni najlažja zame, a se bom potrudil po najboljših močeh. Mislim, da se z dobrimi vožnjami vseeno lahko peljem okrog desetega mesta." Samo teden pozneje bo sledila že naslednja dirka (tretja v treh zaporednih koncih tedna) - VN Finske na progi v kraju Vantaa, kjer dirke svetovnega prvenstva še ni bilo.

Loket Tim Gajser
Sportal Na treningu nas je Gajser osupnil, kvalifikacijska vožnja solidna
Tim Gajser
Sportal "Telo je pripravljeno, jaz sem pripravljen. Komaj čakam!"
Ne spreglejte