Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
8. 10. 2013,
13.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ross Brawn McLaren Mercedes

Torek, 8. 10. 2013, 13.44

8 let

Mercedesov šef Brawn leta 2014 k McLarnu?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prejšnji mesec so mediji vodjo Mercedesove ekipe formule 1 Rossa Brawna povezovali z nakupom Williamsovih delnic, zdaj želijo trofejnega britanskega inženirja preseliti k McLarnu.

Nemški Bild je poročal, da je Brawn med dirkaškim koncem tedna VN Koreje neizvršnega direktorja Mercedesa Nikija Laudo obvestil, da bo po koncu sezone zapustil ekipo in da ga bo nasledil Paddy Lowe, ki je letos prestopil k Mercedesu iz McLarna. Mercedes je na svojem računu na Twitterju zanikal navedbe časnika, Lauda pa je izjavil, da se z Brawnom pogaja o nadaljevanju partnerstva.

Olje na ogenj svežih govoric je prilil McLarnov šef Martin Whitmarsh, ki je napovedal, da nameravajo v bližnji prihodnosti tehnični oddelek okrepiti z ljudmi, ki se bodo zaradi svojega pedigreja znašli na naslovnicah svetovnih medijev. Eden izmed njih bi lahko bil prav Ross Brawn, ki je z Michaelom Schumacherjem osvojil sedem naslovov svetovnega prvaka, z Jensonom Buttonom pa še enega. In to s tremi različnimi dirkalniki – Benettonom, Ferrarijem in Brawnom.

Ključni faktor za sklenitev partnerstva med Brawnom in McLarnom bi lahko bila Honda, ki bo postala motorni dobavitelj britanskemu moštvu leta 2015. Ross je bil leta 2008 vodja Hondine ekipe, nato se je japonski konstruktor umaknil iz formule 1. Britanec je s partnerji moštvo prevzel in ga leto pozneje z Buttonom pripeljal do naslova svetovnega prvaka. Po koncu zmagovite sezone je večinski delež ekipe odkupil Mercedes, Brawn pa je ostal vodja vse do danes.

Če se bo Brawn leta 2014 dejansko preselil k McLarnu, bi lahko obnovil sodelovanje z Buttonom (ob predpostavki, da bo Jenson podaljšal pogodbo z McLarnom). Prestop Britanca bi pomenil veliko razočaranje za Lewisa Hamiltona, saj je bil ravno Brawn eden izmed ključnih razlogov, da se je svetovni prvak iz leta 2008 po koncu lanske sezone odločitev za selitev iz McLarna k Mercedesu.

In kdaj bi bil lahko za McLaren in Hondo optimalen trenutek, da svetu sporoči prestop Rossa Brawna? Prav ta konec tedna, ko bo na sporedu VN Japonske na stezi v Suzuki, katero ima v lasti Honda.

Če bo Brawn prestopil k McLarnu,, se bo skoraj gotovo moral posloviti Martin Whitmarsh, saj je težko verjeti, da se bo Ross odpovedal vlogi šefa ekipe in prevzel vlogo tehničnega direktorja. McLaren je letos izgubil tehničnega direktorja, potem ko mu je Mercedes speljal Paddyja Lowa. Nasledil ga je Tim Goss. Tehnični oddelek je okrepil z nekdanjim sauberjevcem Mattom Morrisom, ki je postal direktor inženiringa.

Ne spreglejte