Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2020,
21.50

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Poljska Speedway Grand Prix speedway Matej Žagar

Petek, 11. 9. 2020, 21.50

3 leta, 7 mesecev

Speedway SP, Gorzow

Matej Žagar se je na Poljskem prebil do polfinala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Matej Žagar | Mateja Žagarja so tekmeci ustavili v polfinalu dirke na Poljskem. | Foto STA

Mateja Žagarja so tekmeci ustavili v polfinalu dirke na Poljskem.

Foto: STA

Slovenski speedwayist Matej Žagar je na dirki svetovnega prvenstva v poljskem Gorzowu osvojil osmo mesto. Zmagal je Poljak Bartosz Zmarzlik. V letošnji skrajšani in spremenjeni sezoni je bila današnja postaja šele tretja, četrto dirko bodo najboljši speedwayisti na svetu vozili v soboto spet v Gorzowu.

Večkratni slovenski prvak s prvima dirkama konec avgusta v Vroclavu ni bil zadovoljen, končal je na devetem in 13. mestu.

Danes je opravil precej bolje in se prvič v sezoni uvrstil v polfinale. V svojih prvih petih vožnjah je štirikrat končal na drugem mestu in enkrat na četrtem, ponesrečila se mu je zadnja vožnja, ko je zaostal za tekmeci. Pred tem je bil nekajkrat v boju tudi za zmago, v 14. vožnji pa je v tesnem finišu Leona Madsna premagal le za sedem tisočink.

Kot osmi se je tako uvrstil v odločilne boje, a ni imel možnosti izbire startnih mest, tako da je v drugem polfinalu dobil rumeno izhodišče. Začel je sicer zelo dobro in se prebil na drugo mesto, potem pa je skorajda trčil z Madsnom in zdrsnil na četrto, s katerega nato ni več prišel v boj za prvi dve, ki vodita v finale.

Tja sta se uvrstila Šved Fredrik Lindgren in Madsen, Žagarja je prehitel tudi Slovak Martin Vaculik.

Zmarzlik navdušil domače navijače

V drugem polfinalu je navijače, ki so se v omejenem številu tudi tokrat lahko zbrali na stadionu, navdušil Zmarzlik, poleg njega pa se je v odločilno vožnjo uvrstil še Avstralec Jason Doyle.

Prav Zmarzlik in Doyle sta nato v velikem finalu uprizorila odlično bitko, čeprav je po treh krogih kazalo, da bo Poljak gladko zmagal. A se Avstralec ni dal, v zadnjem krogu se je tekmecu povsem približal in na koncu le za las ostal brez zmage. Tretje mesto si je privozil Lindgren, Madsen pa je ostal brez stopničk.

V seštevku SP je vodstvo obdržal Poljak Maciej Janowski, danes sedmi, ki ima 48 točk, le eno pa zdaj za njim zaostaja Zmarzlik. Tretji je Lindgren s 46. Žagar je z današnjimi devetimi točkami zdaj pri 21 in na desetem mestu.

Letos je na koledarju samo osem dirk SP, ki se bodo zvrstile do 3. oktobra, ko bo v Torunu znan svetovni prvak.

Žagar ima sicer ne glede na razplet letošnje sezone že zagotovljen tudi nastop v naslednji, saj je nedavno dobil kvalifikacije za SP 2021 in si že privozil vstopnico za elitno tekmovanje.

Izidi:
1. Bartosz Zmarzlik (Pol) 20, 2. Jason Doyle (Avs) 18, 3. Fredrik Lindgren (Šve) 16, 4. Leon Madsen (dan) 14, 5. Martin Vaculik (Slk) 12, 6. Tai Woffinden (VBr) 11, 7. Maciej Janowski (POl) 10, 8. Matej Žagar (Slo) 9 ...

SP skupno (3):
1. Maciej Janowski (pol) 48, 2. Bartosz Zmarzlik (Pol) 47, 3. Fredirk Lindgren (Šve) 46, 4. Tai Woffinden (VBr) 43, 5. Artjom Laguta (Rus) 40, 6. Leon Madsen (Dan) 32, 7. Jason Doyle (Avs) 26, 8. Martin Vaculik (Slk) 24 ... 10. Matej žagar (Slo) 21

Preberite še:

Matej Žagar
Sportal Žagar na prvi dirki sezone deveti, prva zmaga Laguti
Matej Žagar
Sportal Domačin slavil v Vroclavu, Žagar daleč od vrha
Ne spreglejte