Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 10. 2020,
20.30

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

Natisni članek

rekord Michael Schumacher Formula 1 Mercedes Lewis Hamilton

Ponedeljek, 26. 10. 2020, 20.30

3 leta, 6 mesecev

Angleški virtuoz zdaj sam na vrhu

Kje je meja za Lewisa Hamiltona? "Zagotovo bo presegel stotico."

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09
Lewis Hamilton | "Vsaka nedelja je drugačna, vsaka dirka pa zgodba zase," pravi rekorder Lewis Hamilton. | Foto Reuters

"Vsaka nedelja je drugačna, vsaka dirka pa zgodba zase," pravi rekorder Lewis Hamilton.

Foto: Reuters

Lewis Hamilton je minuli konec tedna s svojo 92. zmago v formuli ena na večni lestvici prehitel legendarnega nemškega dirkača Michaela Schumacherja in nič ne kaže, da bi se Anglež v bližnji prihodnosti ustavil. Schumacher ostaja na vrhu seznama dirkačev z največ naslovi svetovnega prvaka, a bi se moral zgoditi čudež, da letos Hamilton ne bi prišel do svojega sedmega, s katerim bi se izenačil z Nemcem.

Lewis Hamilton
Sportal Hamilton prehitel legendarnega Schumacherja

"Najbrž se bo slišalo malo čudno, saj bi tudi sam pričakoval, da bom do zdaj že navajen, ampak še vedno sem pred vsako dirko nervozen, prestrašen. Še vedno me skrbi, če sem si zapomnil, kakšno strategijo imam, kakšne nastavitve bom uporabljal. Vsaka nedelja je drugačna, vsaka dirka pa zgodba zase," je po nedeljski zmagi na Portugalskem razlagal šestkratni prvak in zdaj dirkač z največ zmagami v sedemdesetletni zgodovini formule ena.

S koliko zmagami bo končal sezono?

Zdaj ima eno zmago več od legendarnega Schumacherja, ob koncu sezone bo izenačil tudi Nemčev rekord v osvojenih naslovih svetovnega prvaka. Hamiltonu sedmega namreč lahko prepreči le še čudež, pred finskim moštvenim kolegom pri Mercedesu Valtterijem Bottasom ima zdaj 77 točk prednosti, če jih bo imel po veliki nagradi Turčije 78, bo že lahko proslavljal nov naslov. Do konca letošnje sezone je sicer še pet dirk in teoretično lahko Hamilton že letos vknjiži 97 zmag.

Pogodba z Mercedesom se izteka

Hamiltonu po koncu letošnje sezone poteče pogodba z Mercedesom, a bo najverjetneje ostal pri srebrnih puščicah. To je namignil tako šef ekipe Toto Wolf, kot tudi 35-letni angleški šampion sam, ki je pred časom rekel, da utegne v formuli ena dirkati še tri leta. S tem se odpira vprašanje, kje so meje za najuspešnejšega dirkača sodobne formule ena. Že zdaj si lasti številne rekorde, poleg 92 zmag in še rekordnih 97 "pole positionov", pa rekordnih 16 uvrstitev na stopničke in prav tako rekordnih 262 zaporednih štartov, rekordnih 14 zaporednih sezon z vsaj eno zmago, ali osvojenim najboljšim štartnim položajem …

"Zagotovo bo presegel sto zmag"

Eden njegovih največjih tekmecev, ob moštvenem kolegu Bottasu, seveda, nizozemski zvezdnik moštva Red Bull, Max Verstappen, je prepričan, da se Hamilton še ne bo ustavil prav kmalu. "To so neverjetni dosežki, zagotovo bo presegel 100 zmag in tudi sedmi naslov prvaka bo, kot kaže, osvojil," pravi mladenič, od katerega se pričakuje, da bo po Hamiltonovi upokojitvi prevzel šampionsko štafeto in tudi sam napadel kakšnega od rekordov v formuli ena.

Še vedno je zanj vsaka dirka, kot bi bila prva

Če bo Hamilton ostal pri Mercedesu, ta pa v formuli ena – govorice o umiku nemškega velikana iz najprestižnejše serije avtomobilskega dirkanja so prisotne ves čas -, skoraj ni dvoma, da ne bi skupaj nadaljevala prevlade. Zmagovalna miselnost in delovna etika sta namreč del DNK obeh, pravi Hamilton: "Sodelujem z neverjetnimi ljudmi, ljudmi, ki ne počivajo na lovorikah, ki jih uspeh ne uspava, ljudmi, s katerimi skupaj zavzeto delamo naprej in se skupaj razvijamo."

Sam še ne čuti prenasičenosti ali naveličanosti, še več, "vsaka dirka je zame, kot bi bila prva", pravi. "Se pa vseeno sprašujem, kako dolgo bo to trajalo. Star sem 35 let, fizično sem počutim odlično, močno, se pa seveda vprašam, kdaj se bo krivulja obrnila navzdol in bom začel izgubljati. Ampak danes še ni ta dan," še sporoča as iz Stevenagea, mesteca kakšnih 45 kilometrov severno od Londona.

Naslednja dirka bo v nedeljo, 1. novembra, v Imoli. Hamilton bo tam lovil 93. zmago.         

Preberite še:

Vitalij Petrov
Sportal Nekdanjemu dirkaču F1 umorili očeta
Romain Grosjean Kevin Magnussen
Sportal Grosjean in Magnussen odhajata. Vstopata Rus in sin Michaela Schumacherja?
Ne spreglejte