Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 4. 2022,
16.48

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Natisni članek

Maxime Renaux Jaka Peklaj Jan Pancar GasGas Honda Jorge Prado Tim Gajser Tim Gajser MXGP motokros

Nedelja, 24. 4. 2022, 16.48

2 leti

MXGP Latvija

Nova popolna zmaga Gajserja, boleč padec za Prada #video

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

2

Latvija MXGP Tim Gajser | Tim Gajser je drugič zapored zmagal na VN Latvije. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je drugič zapored zmagal na VN Latvije.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser je tudi na spolzki in blatni VN Latvije vozil vrhunsko in osvojil tako prvo kot drugo vožnjo. Zmagal je petič v letošnji sezoni (na šestih dirkah). Jorge Prado je padel na predzadnjem skoku prve vožnje. Le malo je manjkalo in bi zbil tudi Gajserja.

KTM Cairoli
Sportal Cairoli se vrača na motor in na dirke

Kot da ni latvijska mivka že tako zelo zahtevna, v Kegumsu še dežuje. Ob nizkih temperaturah je proga vse bolj blatna, spolzka in z vse globljimi kanali. V prvi vožnji razreda MXGP je najboljši štart uspel Jorgeju Pradu (GasGas). Prvih 20 minut so Prado in njegova zasledovalca Pauls Jonass (Husqvarna) in Tim Gajser (Honda) vozili v razmiku vsega treh sekund. Treba je bilo voziti pametno in strpno. Nato pa je udaril Tim! Najprej je prehitel Jonassa in krog pozneje še Prada – to sta bili dve spektakularni prehitevanji, s čimer si je privozil tri sekunde prednosti.

Včeraj v Kegumsu še sonce, danes oblačno in dež | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Včeraj v Kegumsu še sonce, danes oblačno in dež Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Ko je ob koncu slovenski motokrosist nekoliko popustil, ga je Prado spet ujel. Španec je bil na predzadnjem skoku predolg in je padel tik za zadnjo gumo Gajserjeve honde. Še dobro, da ni podrl tudi Makolčana! Gajser je tako vožnjo dobil pred Jonassom in Rubenom Fernandezom (Honda). Prado se je v bolečinah pobral in z 41 sekundami zaostanka ciljno črto prečkal na 12. mestu.

Gajser: Ne vem, kaj je mislil

"Užival sem. Na začetku nisem želel pritiskati, samo sledil sem fantom pred sabo. Ko sem se na polovici odločil, da ju prehitim, pa sem ju," je svojo prvo vožnjo opisal vodilni v svetovnem prvenstvu MXGP. "V zadnjih krogih sem naredil nekaj manjših napak in Prado se je spet približal. Na koncu je skočil predolgo. Ne vem, kaj je mislil."

Peta zmaga sezone in novih 50 točk

Pred 14 dnevi je Gajser popolno zmago slavil že v Trentinu. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Pred 14 dnevi je Gajser popolno zmago slavil že v Trentinu. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Na enak način je Gajser s tekmeci opravil tudi v drugi vožnji. Po prvem krogu bil tretji, nato prehitel Fernandeza in sredi dirke še Jonassa. "Zelo sem zadovoljen. Dobra dirka. Soliden štart, pol dirke sem bil za Paulsom. Iskal sem linije, ga prehitel in nato samo nadzoroval dirko," je po drugi vožnji povedal Tim. Tako je z maksimalnim številom točk (50) osvojil peti grand prix v sezoni in že 38. v karieri. V tej sezoni je od 12 voženj zmagal na kar osmih. 

Prado je v bolečinah odpeljal drugo vožnjo, a ni mogel višje od 13. mesta. Gajser ima tako prvič v sezoni izdatnejšo prednost v skupnem seštevku, 66 točk pred Špancem. Prvenstvo se čez dva tedna nadaljuje v italijanski Maggiori, čez tri pa sledi še dirka na Sardiniji.

VN Latvije, MXGP:

1. Tim Gajser (Honda) 50 točk

2. Pauls Jonass (Husqvarna) 44
3. Ruben Fernandez (Honda) 38
4. Glenn Coldenhoff (Yamaha) 36
5. Maxime Renaux (Yamaha) 31
6. Alberto Forato (GasGas) 30

Skupni seštevek (6/20):

1. Tim Gajser 286 točk

2. Jorge Prado 220
3. Maxime Renaux 215
4. Jeremy Seewer 187
5. Glen Coldenhoff 177
6. Ruben Fernandez 163

Pancar v prvi vožnji 13., v drugi pa 11.

Prav pred štartom prve vožnje MX2 je začelo deževati. Dobil jo je Jago Geerts (Yamaha). Vodilni v prvenstvu Tom Vialle (KTM) je padel v prvem krogu in bil na koncu s kar 46 sekundami zaostanka peti. Slovenski predstavnik v MX2 Jan Pancar (KTM) je dobro štartal in bil po prvem krogu deseti. Vožnjo je končal na 13. mestu, kar je po slabših rezultatih v soboto zelo dober rezultat. Tudi v drugi vožnji je bil najboljši Geerts in je tako dobil šesti grand prix v letošnji sezoni. Pancar je bil še nekoliko boljši kot v prvi, na 11. mestu.

Geerts in Vialle sta z 244 točkami zdaj izenačena na vrhu skupnega seštevka MX2. Pancar, ki je osvojil 18 točk in 11. mesto v grand prixju, je v prvenstvu na 15. mestu.

V Kegumsu so izpeljali tudi dirko evropskega prvenstva. V EMX125 je z ekipo Klemena Gerčarja dirkal 15-letni Jaka Peklaj (Husqvarna). V soboto je v prvi vožnji v prvem krogu grdo padel in odstopil. Kljub bolečinam je nastopil v drugi vožnji v nedeljo dopoldne, dobro štartal in se vozil v prvi deseterici. Ob koncu so bile bolečine prehude in je zdrsnil na 16. mesto. V EMX125 je osvojil pet točk.

Tim Gajser Mantova
Sportal Gajser: Koža se mi je naježila, ko so začele goreti bakle
Tim Gajser Trentino
Sportal Pred več tisoč Slovenci popolna zmaga za Tima Gajserja
Ne spreglejte