Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 3. 2024,
7.10

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50

Natisni članek

Aston Martin Fernando Alonso Mercedes-AMG F1 George Russell Ferrari Charles Leclerc Carlos Sainz ml. Red Bull Racing Max Verstappen McLaren Lando Norris Williams Alex Albon Formula 1

Petek, 22. 3. 2024, 7.10

1 mesec

VN Avstralije, petkova treninga

Ferrari hiter in v polni postavi, na štartu le 19 dirkačev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,50
Melbourne Charles Leclerc Ferrari | Charles Leclerc s Ferrarijem v prvem zavoju parkovnega dirkališča v Melbournu. | Foto Reuters

Charles Leclerc s Ferrarijem v prvem zavoju parkovnega dirkališča v Melbournu.

Foto: Reuters

V Melbournu se je začel tretji dirkaški konec tedna v letošnji rekordno dolgi sezoni formule 1. Najhitrejši čas dneva je odpeljal Charles Leclerc (Red Bull), precej dodatnega dela pa sta svojim mehanikom priskrbela Max Verstappen (Red Bull) in Alex Albon (Williams). Ker nimajo rezervne šasije (školjke dirkalnika), bodo v nadaljevanju vikenda nastopali samo z enim voznikom. Albon bo sedel v dirkalnik Logana Sargeanta. Carlos Sainz (Ferrari) po operaciji slepiča že uspešno dirka.

Carlos Sainz
Sportal Po operaciji slepiča ga bodo spet premetavale sile G

Max Verstappen je izpustil 25 minut drugega treninga. | Foto: Reuters Max Verstappen je izpustil 25 minut drugega treninga. Foto: Reuters Charles Leclerc (Ferrari) je s časom 1:17,277 dosegel najboljši petkov čas na dirkališču v Melbournu, ki ta konec tedna gosti tretjo veliko nagrado na letošnjem prvenstvu formule 1. Na popoldanskem treningu je bil skoraj štiri desetinke hitrejši od drugouvrščenega Maxa Verstappna (Red Bull), zmagovalca prvih dveh dirk. Aktualni svetovni prvak je sicer izpustil prvih 25 minut treninga in medtem precej čemerno zrl v svoj dirkalnik. Na prvem je namreč poškodoval podvozje in so mehaniki potrebovali kar nekaj ur, da so ga zakrpali. Tretji čas drugega treninga je odpeljal Carlos Sainz (Ferrari), ki se tako uspešno vrača na stezo, potem ko je imel samo dva tedna nazaj operacijo slepiča. Dokaz več, kako vrhunski športniki so dirkači formule 1, saj bi bila za običajnega človeka že tako dolga pot z letalom na drugi konec sveta manj kot dva tedna po taki operaciji zelo zahtevna. Potencial dirkalnika ekipe Aston Martin sta s četrtim in petim mestom potrdila Lance Stroll in Fernando Alonso. Hitrejši od Mercedesove dvojice je bil George Russell, z nekaj manj kot sedmimi desetinkami zaostanka na šestem mestu. Medtem je Lewis Hamilton izstopal z le 18. mestom.


VN Avstralije, drugi prosti trening:

1. Charles Leclerc (Ferrari) 1:17,277

2. Max Verstappen (Red Bull) +0,381
3. Carlos Sainz (Ferrari) +0,430
4. Lance Stroll (Aston Martin) +0,545
5. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,635
6. George Russell (Mercedes) +0,674
7. Oscar Piastri (McLaren) +0,800
8. Sergio Perez (Red Bull) +0,813
9. Lando Norris (McLaren) +0,878
10. Juki Cunoda (RB) +0,911
11. Guanju Džov (Sauber) +1,144
12. Daniel Ricciardo (RB) +1,257
13. Logan Sargeant (Williams) +1,301
14. Valtteri Bottas (Sauber) +1,308
15. Piere Gasly (Alpine) +1,414
16. Nico Hülkenberg (Haas) +1,425
17. Esteban Ocon (Alpine) +1,428
18. Lewis Hamilton (Mercedes) +1,557
19. Kevin Magnussen (Haas) +1,998
20. Alex Albon (Williams) brez časa

Prvi trening Norrisu, Albon razbil svojega Williamsa

Prvi trening je dobil Lando Norris. | Foto: Reuters Prvi trening je dobil Lando Norris. Foto: Reuters Na petkovem dopoldanskem treningu je bil najhitrejši Lando Norris (McLaren), ki je krog v Albert Parku odpeljal v času 1:24,564. Le 18 tisočink počasnejši je bil Verstappen, Russell na tretjem mestu pa je zaostal 33 tisočink. Razlike so bile res majhne, saj je bilo prvih devet v dobrih dveh desetinkah. Dirkali so slabih 50 minut, saj je bil trening za več kot deset minut prekinjen z rdečo zastavo. V zelo hitrem sedmem zavoju je namreč nadzor nad svojim dirkalnikom izgubil Alex Albon (Williams). Najprej je zadel desni zid, nato ga je odbilo čez stezo in priletel je v betonski zid še z drugo, levo stranjo. Ostanki njegovega dirkalnika so bili povsod. Z britanskim dirkačem je bilo vse v redu, FW44 pa je bil tako raztreščen, da ga do drugega treninga niso uspeli popraviti. Poškodovana je bila še školjka dirkalnika, rezervne pa v Avstralijo niso pripeljali.

Silovito trčenje Alexa Albona pri veliki hitrosti:

Iz Williamsove ekipe so sporočili, da Albonovega dirkalnika ne morejo popraviti, saj v Melbournu nimajo rezervne šasije (školjke) dirkalnika. Ker Britanec s tajskimi koreninami dosega boljše rezultate, bo brez nastopa na dirki ostal Logan Sargeant. Albon bo v soboto in nedeljo dirkal z Američanovim dirkalnikom.

V soboto bo še en trening in nato ob 6. uri zjutraj po srednjeevropskem času kvalifikacije. Dirka se v nedeljo začne ob 5. uri. Uri, ki za pravega navdušenca nad formulo 1, ni nobena ovira, še posebej ne za vselej zanimivo VN Avstralije v Melbournu.

George Russell
Sportal Halo, Toto, a lahko jaz dirkam namesto Hamiltona?
Džeda Max Verstappen
Sportal Verstappen: Najpomembnejše je, da je mir v ekipi
Džeda Oliver Bearman Ferrari
Sportal Najstnik navdušil vse, sam pa v prvi izjavi: Uničen sem!
Ne spreglejte