Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
29. 5. 2022,
18.02

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

5

Natisni članek

Carlos Sainz ml. Haas Mick Schumacher Ferrari Charles Leclerc Sergio Perez Red Bull Racing Max Verstappen Mercedes-AMG F1 George Russell VN Monaka Formula 1

Nedelja, 29. 5. 2022, 18.02

1 leto, 11 mesecev

VN Monaka

Najprestižnejša zmaga za številko dva, huda nesreča Schumacherja

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,34

5

Monako Perez zmaga Red Bull | Sergio Perez je s tretjo zmago v karieri postal najuspešnejši Mehičan v zgodovini formule 1. | Foto Reuters

Sergio Perez je s tretjo zmago v karieri postal najuspešnejši Mehičan v zgodovini formule 1.

Foto: Reuters

Pred 14 dnevi je moral do zmage pomagati Maxu Verstappnu, zdaj pa je na najbolj prestižni dirki zmagal sam. Sergio Perez, številka dva v Red Bullu, je dosegel tretjo zmago v karieri. Drugo mesto je zasedel Carlos Sainz, tretje pa Verstappen.

Monako Leclerc Ferrari
Sportal Verižno trčenje v Monte Carlu, prvi štartni položaj za Leclerca

Zaradi močnega naliva so zares začeli dirkati šele po enourni prekinitvi. | Foto: Reuters Zaradi močnega naliva so zares začeli dirkati šele po enourni prekinitvi. Foto: Reuters Sedma dirka sezone, VN Monaka, ki je potekala na ulicah Monte Carla, je trajala tri ure. Pet minut pred predvidenim štartom je namreč začelo močno deževati. 15 čez tri so dirkalniki sicer štartali za varnostnim avtomobilom, a po dveh krogih so izobesili rdečo zastavo. Ko je po eni uri dež le ponehal, se je dirka z letečim štartom zares začela. Asfalt se je hitro sušil. In o razpletu je odločala taktika menjave pnevmatik. Kljub dvema postankoma se je na prvem mestu znašel Sergio Perez (Red Bull). Najprej je izbral pnevmatike za delno mokro stezo, šele ob drugem postanku pa pnevmatike za suho stezo. Vseeno je zapeljal tik pred Carlosa Sainza (Ferrari), ki je na stezi vztrajal dlje, in šel zamenjat pnevmatike za suho stezo. V zadnjem delu dirke pa Mehičana nikakor ni mogel ogroziti.

VN Monaka:

1. Sergio Perez (Red Bull)
2. Carlos Sainz (Ferrari) +1,1
3. Max Verstappen (Red Bull) +1,5
4. Charles Leclerc (Ferrari) +2,9
5. George Russell (Mercedes) +11,9
6. Lando Norris (McLaren) +12,2
7. Fernando Alonso (Alpine) +46,3
8. Lewis Hamilton (Mercedes) +50,4
9. Valtteri Bottas (Alfa Romeo) +52,5
10. Sebastian Vettel (Aston Martin) +53,5
11. Pierre Gasly (Alpha Tauri) +54,3
12. Esteban Ocon (Alpine) +55,6
13. Daniel Ricciardo (McLaren) +57,6
14. Lance Stroll (Aston Martin) +60,8
15. Nicholas Latifi (Williams) +1 krog
16. Guanju Džov (Alfa Romeo) +1 krog
17. Juki Cunoda (Alpha Tauri) +1 krog
Odstop: Alex Albon (Williams), Mick Schumacher (Haas), Kevin Magnussen (Haas).

Prva zmaga za Pereza v Monaku | Foto: Reuters Prva zmaga za Pereza v Monaku Foto: Reuters "Izpolnile so se mi sanje. O tem sem sanjal že od malega. Monaška zmaga in domača zmaga štejeta največ. Ni bilo pa lahko zadržati za sabo Carlosa," se je smejalo Mehičanu, ki se je pred 14 dnevi na VN Španije jezil nad ekipo, ker je moral dvakrat predse spustiti Maxa Verstappna (Red Bull) in mu pomagati do zmage. Ta konec tedna pa je bil že na kvalifikacijah in vseh treh treningih hitrejši od aktualnega svetovnega prvaka. Nizozemec sicer ostaja vodilni v prvenstvu. Prvi trije so zdaj v razmiku le 15 točk.

Besen kot ris, že med dirko in še bolj po njej, je bil Charles Leclerc (Ferrari). Sicer je prvič končal domačo dirko, a na četrtem mestu. Ob drugi menjavi pnevmatik je v boksih za sekundo obtičal za Sainzom in se tako na stezo vrnil za Verstappnom. Leclerc je s prvega nazadoval na končno četrto mesto.

Skupni seštevek (7/22):

1. Max Verstappen 125 točk

2. Charles Leclerc 116
3. Sergio Perez 110
4. George Russell 84
5. Carlos Sainz 83
6. Lewis Hamilton 50
7. Lando Norris 48
8. Valtteri Bottas 40

1. Red Bull 195
2. Ferrari 169
3. Mercedes 120
4. McLaren 50
5. Alfa Romeo 39
6. Alpine 34

Schumacherjev dirkalnik je bil v dveh delih, a z Mickom je k sreči vse v redu. | Foto: Reuters Schumacherjev dirkalnik je bil v dveh delih, a z Mickom je k sreči vse v redu. Foto: Reuters Preostali vozniki prvi četverici niso bili niti blizu. Še sedmič v sezoni se je George Russell (Mercedes) uvrstil v prvo peterico, a na petem mestu zaostal 12 sekund. Lewis Hamilton (Mercedes) je na osmem zaostal že 50 sekund. Vedeti pa moramo, da je bil še 34 minut pred ciljem na stezi varnostni avto in so dirkači vozili en za drugim. Za drugo prekinitev je poskrbel Mick Schumacher (Haas). Zavrtelo ga je v šikani pri bazenu. Njegov dirkalnik je ob trčenju v zaščitne gume razpadel na dva dela. Trčenje ni bilo tako silovito in Nemec je iz dirkalnika izstopil nepoškodovan. Še naprej pa tako ostaja brez točke v formuli 1.

Prvenstvo formule 1 se čez dva tedna nadaljuje s povsem drugačno ulično dirko, ki bo potekala na veliko hitrejši in širši stezi v Bakuju v Azerbajdžanu.

Kako se je dirka razpletala:

Zmaga za Pereza, drugi Sainz.
Številka dva v Red Bullu in Ferrariju tako pred Verstappnom oziroma Leclercem.

Zadnji krog: Prvi štirje so eden za drugim, a v Monte Carlu se očitno res ne da prehitevati. Perez je pred tretjo zmago v karieri.

Še deset minut: 1. Perez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

Še 20 minut: Brez prehitevanj in drame v prvi deseterici. Dirka bo trajala do 18.00.

Še 25 minut: 1. Perez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

Še 34 minut: Sainz je manj kot sekundo za vodilnim Perezom.

35. krog: 1. Perez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

Vozniki so spet na stezi. Leteči štart! Boj za zmago se nadaljuje. Sainz, Leclerc in Norris med prekinitvijo niso menjali pnevmatik, preostali pač.

Dirka se bo nadaljevala ob 17.15. Odpeljati bi morali še 47 krogov. A uradno lahko dirka traja tri ure, tako bo cilj ob 18.00.

30. krog (prekinitev): 1. Perez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

30. krog: Rdeča zastava. Dirkači peljejo v bokse. Ograja in zaščitne pnevmatike pri bazenski šikani so po trčenju Micka Schumacherja preveč poškodovane.

28. krog: Nova huda nesreča Schumacherja. Zavrtelo ga je pri bazenu, zadnji del dirkalnika je kar odletel. Je pa z Mickom vse v redu.

26. krog: 1. Perez, 2. Sainz, 3. Verstappen, 4. Leclerc, 5. Russell, 6. Norris, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

24. krog: Perez je kljub dvema postankoma ostal tik pred Sainzom. Šest sekund zaostajata Verstappen in Leclerc, ki je zdaj šele četrti.

23. krog: Perez in Verstappen na pnevmatike za suho stezo. In še Norris.

22. krog: Sainz na prvi in Leclerc na drugi postanek. Eden za drugim. Oba gresta po pnevmatike za suho stezo. Tudi Russell po pnevmatike "slick".

21. krog: 1. Sainz, 2. Perez, 3. Leclerc, 4. Verstappen, 5. Russell, 6. Alonso, 7. Norris, 8. Ocon, 9. Hamilton, 10. Gasly.

19. krog: V bokse gresta vodilni Leclerc in tudi Verstappen, in sicer po pnevmatike "intermediate". Na stezo sta se vrnila za Perezom! Vodi pa Sainz brez postanka.

18. krog: V bokse se peljeta po vmesne pnevmatike tudi Perez in Norris.

16. krog: Prvi od vodilne deseterice v bokse odhaja Hamilton, in sicer po pnevmatike "intermediate". V ozadju s pnevmatikami "intermediate" prehiteva Gasly, ki je že 12.

15. krog: Sainz je sporočil ekipi, da bo zamenjal dežne pnevmatike s pnevmatikami "slicks".

13. krog: Leclerc vozi brezhibno. V vsakem krogu najhitrejši čas. Ima pet sekund prednosti.

10. krog: 1. Leclerc, 2. Sainz +4,4, 3. Perez +5,8, 4. Verstappen, 5. Norris, 6. Russell, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Ocon, 10. Bottas.

8. krog: Na mokrem asfaltu so vsi preživeli prve kroge, v ozadju prvi že poskušajo z menjavo pnevmatik za tiste za delno mokro stezo.

6. krog (asfalt se suši): 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Perez, 4. Verstappen, 5. Norris, 6. Russell, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Vettel, 10. Ocon.

3. krog: Leteči štart. Varnostni avto se je umaknil. Vsi so preživeli prve zavoje.

2. krog (za varnostnim avtomobilom): 1. Leclerc, 2. Sainz, 3. Perez, 4. Verstappen, 5. Norris, 6. Russell, 7. Alonso, 8. Hamilton, 9. Vettel, 10. Ocon.

Dež je skoraj povsem ponehal. Dirka se nadaljuje za varnostnim avtomobilom.

Štart dirke naj bi bil ob 16.05.
Ali pa se bo vsaj nadaljevala za varnostnim avtomobilom.

15.35. Dež je ponehal. Čakamo na informacijo, kdaj se bo dirka le začela.

Prekinitev že po dveh krogih. Voda po progi teče kot v potokih. Zapeljali so v bokse. Prekinitev bo trajala kar nekaj časa.

Štart za varnostnim avtomobilom, za katerim bodo vozili nekaj krogov. Še vedno močno dežuje in je na asfaltu veliko vode.

Štart za varnostnim avtomobilom bo ob 15.16. Trenutno močan naliv.

Štart dirke prestavljen. Predvidoma naj bi se dirka začela ob 15.10.

Še 5 minut. Začelo je deževati. Navijači odpirajo dežnike in si oblačijo pelerine. Še 15 minut do štarta. Nad Monte Carlo so se zgrnili oblaki, a še ne dežuje, in štart bo ob 15.00 na suhem asfaltu, Ferrarija iz prve vrste, Red Bulla iz druge.
Monako Leclerc
Sportal Ulice, po katerih je hodil v šolo, so danes za njega preklete
Sportal Zadnji izvod gole Bottasove zadnjice za prav posebno osebo
Ne spreglejte