Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Petek,
8. 2. 2013,
13.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sebastien Ogier Sebastien Loeb WRC reli Citroën Volkswagen

Petek, 8. 2. 2013, 13.10

8 let

Favorit Hirvonen odpadel, Loeb v sendviču Ogierja in Latvale

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po četrti hitrostni preizkušnji relija za svetovno prvenstvo po Švedski s prednostjo 10 sekund primat drži Sebastien Ogier s Volkswagnom. Citroënov Mikko Hirvonen že izpadel iz igre za zmago.

Hirvonen, ki je na Švedskem v svoji karieri s Fordom zmagal dvakrat v svoji karieri (2010, 2011), je bil prva žrtev snežne klasike. Finec je na prvem pravem 'brzincu', 15-kilometrskem Lesjöforsu, zletel s ceste. Ker v bližini ni bilo gledalcev, da bi njemu in sovozniku pomagali iz snega, je za vrnitev v pogon porabil skorajda 25 minut in sanj o tretji švedski zmagi in prvi letošnji je bilo v trenutku konec. Preostanek relija bo tako namenjen le še testiranju Citroëna DS3 WRC. Volkwasgnov dirkač Sebastien Ogier je v drugi hitrostni preizkušnji prevzel primat na dirki in ga obdržal tudi do kosila, ko so fantje zaključili četrti 'brzinec'. ''Mikka sem videl ob cesti in izgubil koncentracijo. Zatem sem bil preveč previden, a pogoji za dirkanje niso bili lahki,'' je povedal Sebastien Ogier.

Vodilni v prvenstvu Sebastien Loeb s Citroënom, ki je dobil uvodni prestižni 1,9 km dolgi superspecial, na preostalih treh dopoldanskih merjenjih moči, ni bil konkurenčen za sam vrh, a kljub temu drži drugo mesto in je prvi Ogierjev izzivalec za zmago. Prvega Skandinavca najdemo na tretjem mestu – to je Ogierjev moštveni kolega in branilec lanske zmage Jari-Matti Latvala. Finec vrši izjemen pritisk na Loeba, fanta ločuje pičlih 8 desetink sekunde. Za heroja uvodnih 'brzincev' švedske klasike pa lahko zlahka proglasimo Šveda Pontusa Tidemanda, ki po štirih HP drži odlično četrto mesto in rešuje Fordovo čast. Še lani je dirkal v WRC akademiji. Enemu izmed favoritom za končno slavje Madsu Östbergu trenutno ne kaže najbolje – za Ogierjem si je pridirkal zaostanek 40 sekund. Norvežan je imel v 2. 'brzincu' težave z motorjem, ki se je pregreval in ni imel prave moči. S sovoznikom sta po nasvetu Fordovih inženirjev težavo odpravila, a ker sta zamudila v časovno kontrolo, sta dobila 30-sekundni kazenski pribitek. Z zmago v četrtem 'brzincu' sta napovedala, da še nista odmislila zmage.

Ne spreglejte