Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
15. 6. 2012,
15.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Kanade McLaren Red Bull Ferrari Mercedes Lewis Hamilton Fernando Alonso

Petek, 15. 6. 2012, 15.46

8 let

"F1 ni loterija, vse zmage so zaslužene"

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Še Bernie Ecclestone bi si težko zamislil bolj razburljiv začetek sezone: sedem zmagovalcev, štiri menjave v skupnem vodstvu. Razlog: izjemno majhne razlike in ne toliko loterija zaradi pnevmatik.

Trinajst dirk pred koncem prvenstva 2012 formule 1 prve tri ločijo le tri točke, prvih pet pa 21 točk. Prvenstvo je še povsem odprto, pa čeprav kaže, da bi se lahko razvilo v troboj med Lewisom Hamiltonom (McLaren), Fernandom Alonsom (Ferrari) in Sebastianom Vettlom (Red Bull). Osmi različni zmagovalec letos na osmi dirki naslednjo nedeljo v Valenci ni izključen, nenazadnje dva od šestih prvakov na štartni vrsti še nista zmagala: Michael Schumacher (Mercedes) in Kimi Räikkönen (Lotus). Še več: Romain Grosjean (Lotus) je bil na treh od zadnjih štirih dirk v prvi četverici, v Sauberju pa po dveh uvrstitvah na stopničke Sergia Pereza verjamejo, da se lahko za zmago poklopi tudi njim.

"Prvenstvo je povsem odprto. To so sanje za šport," je po minuli VN Kanade dejal nekdanji prvak Mario Andretti. "Formula 1 je bila tako dolgo predvidljiva. Zdaj ni več. Očitno pravila delujejo. Ničesar ne spreminjajte." Gre za Pirellijeve pnevmatike. Ker je tako težko najti njihovo optimalno temperaturo, se razmerja moči spreminjajo iz dirke v dirko. "To bo letos nekaj normalnega. Včasih jih pregreješ, včasih jih ne moreš ogreti dovolj. Ne razumemo, zakaj je kdaj Lotus ali Mercedes hitrejši od nas, včasih pa ne. A mislim, da je to dobro za formulo 1 in za gledalce," pove prvak iz sezone 2008, ki je v Montrealu z zmago prevzel vodstvo v dirkaškem točkovanju.

Pa vendarle: ne gre le za loterijo pnevmatik. Če ne bi bili dirkalniki že v osnovi bolj izenačeni kot lani, ne bi prihajalo do preobratov na vsaki VN. Če je bila lani v Monaku v drugem delu kvalifikacij razlika med prvim in desetim 1,2 sekunde, je bila letos le 0,4 sekunde; v Kanadi pa denimo lani sekundo, letos manj kot pol sekunde. Če torej dirkač le kak krog prepozno ogreje pnevmatike ali pa jih prehitro uniči, lahko izgubi pet, morda 10 mest, potem ko je lani le dve ali tri. "To ni loterija, ravno nasprotno. Več razlogov je, da so vsi letošnji rezultati, vse zmage zaslužene. Pastor Maldonado je bil v Španiji veliko presenečenje, a ne govorite mi, da si ni zaslužil zmage," trdi motošportni šef Mercedesa, Norbert Haug.

Pnevmatike odpovedo v enem krogu

Izziv je za vse enak in zato z njim ni nič narobe, se strinjajo v ekipah. Posledično bolj do izraza pride dirkač. Tisti bolj prijazni do pnevmatik, lahko dirko odpeljejo s postankom manj (kot denimo Perez in Grosjean v Kanadi). Edina težava je, da pnevmatike lahko odpovedo v enem samem krogu, kot izpostavlja prvak iz sezone 1997 Jacques Villeneuve, ki je bil na minuli dirki v vlogi strokovnega komentatorja britanskega Skyja: "Da moraš paziti na pnevmatike in dirkalnik, je del dirkačeve naloge. To je dobro. Težava je, da ko pnevmatike odpovedo, odpovedo kar naenkrat. Dirkači mislijo, da so pnevmatike še v redu in se odločijo, da bodo ostali na stezi še nekaj krogov. Nato pa namesto eno sekundo na krog, izgubijo štiri ali pet. To pa je narobe. Včasih si imel štiri ali pet krogov, da si izbral pravo taktiko, zdaj imaš le pol kroga." In to je v Montrealu zmage in vodstva v seštevku stalo Alonsa.

Ne spreglejte