Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
19.00

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17

Natisni članek

KTM Ducati MotoGP MXGP motokros Antonio Cairoli

Torek, 7. 11. 2023, 19.00

5 mesecev, 3 tedne

"Nova avantura, povsem italijanska"

Ducati prihaja v motokros, in to z legendo Cairolijem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,17
KTM Cairoli | Antonio Cairoli, dolgoletni tekmec Tima Gajserja, se je po predlanski sezoni upokojil. | Foto Grega Valančič/Sportida

Antonio Cairoli, dolgoletni tekmec Tima Gajserja, se je po predlanski sezoni upokojil.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Italijanski Ducati se z zmagami in lovorikami v prvenstvih motoGP, superbike in supersport ne bo več zadovoljil, zdaj vstopa v motokros. Dve leti so razvijali prototip kros motorja in v 2024 ga bodo preizkusili v italijanskem prvenstvu. Na njem bo dirkal Alessandro Lupino, za razvoj motorja pa bo skrbel en in edini devetkratni svetovni prvak Antonio Cairoli, ki se je po 14 letih poslovil od giganta motokrosa avstrijskega KTM. Upajo, da bodo do leta 2025 nared za svetovno prvenstvo MXGP.

Tim Gajser
Sportal Gajserja in tekmece čaka 21 prizorišč, a nekatera ostajajo neznanka

Francesco Bagnaia in še več drugih dirkačev z Ducatijem prevladuje v prvenstvu motoGP. | Foto: Reuters Francesco Bagnaia in še več drugih dirkačev z Ducatijem prevladuje v prvenstvu motoGP. Foto: Reuters Kar nekoliko spregledana je bila konec oktobra novica, da v motokros prihaja italijanski motociklistični gigant Ducati. Ta trenutno dominira v svetovnem prvenstvu motoGP in samo vprašanje časa je bilo, kdaj jih bodo zamikali še motorji za motokros. Prototip so razvijali zadnji dve leti. In zdaj je nared za debi na dirkah. Podpisali so pogodbo z uveljavljeno italijansko motokros ekipo Maddii Racing in v letu 2024 bo Ducati debitiral na dirkah italijanskega motokros prvenstva. Zanje bo dirkal osemkratni italijanski prvak Alessando Lupino.

Seveda pa se pri italijanskem prvenstvu ne bodo ustavili. Prej ali slej (želja je že v sezoni 2025) bodo vstopili tudi v svetovno prvenstvo MXGP in se zoperstavili tovarniškim ekipam znamk KTM, GasGas, Honda, Kawasaki, Yamaha in Husqvarna. Da mislijo resno, pa so nenazadnje pokazali tudi s tem, da so v svoje vrste zvabili devetkratnega svetovnega prvaka v motokrosu Antonia Cairolija. Ta je pri 37 letih lani končal aktivno kariero, a ostal pri KTM kot vodja ekipe in trener oziroma mentor mladima Andrei Adamu in Liamu Evertsu, ki sta svetovno prvenstvo MX2 končala na prvem oziroma četrtem mestu.

A Cairoli se je odločil, da po 14 letih zapusti KTM in postane obraz Ducatija. Od KTM in ekipe De Carli se je poslovil že oktobra, zdaj pa je objavil prve fotografije v novih barvah in z novim motorjem. "Nova avantura, povsem italijanska," je zapisal na Instagramu. Tony bo testni voznik in bo v naslednjih mesecih opravljal ključno vlogo pri razvoju motorja. Če bo želel, bo lahko v sezoni 2024 nastopil tudi na nekaj dirkah.

Tony Cairoli je na dirki nazadnje nastopil v Mantovi novembra 2021. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tony Cairoli je na dirki nazadnje nastopil v Mantovi novembra 2021. Foto: Grega Valančič/Sportida

pokal narodov Tim Gajser Honda
Sportal 102 tisoč navijačev: zmaga Francije, Slovenija izenačila zgodovinski dosežek
Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Kakšna škoda, da je konec! "Ja, ja, res je!" #video
Tim Gajser zmaga Matterley Basin
Sportal Nor finale sezone, Gajser z veliko zmago zasenčil novega prvaka
Ne spreglejte