Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
8. 10. 2023,
16.50

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

Natisni članek

Jett Lawrence Jorge Prado Romain Febvre Miha Bubnič Jan Pancar Yamaha GasGas Kawasaki KTM Honda Tim Gajser Tim Gajser motokros pokal narodov MXON MXGP

Nedelja, 8. 10. 2023, 16.50

6 mesecev, 3 tedne

Pokal narodov v motokrosu (MXON)

102 tisoč navijačev: zmaga Francije, Slovenija izenačila zgodovinski dosežek

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62
pokal narodov Tim Gajser Honda | Tim Gajser na pokalu narodov v Erneeju, kjer se je ta konec tedna zbralo 102 tisoč ljudi. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser na pokalu narodov v Erneeju, kjer se je ta konec tedna zbralo 102 tisoč ljudi.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Erneeju v Franciji, kjer se je ta konec tedna zbralo 102 tisoč navijačev, je potekal 76. pokal narodov v motokrosu (MXON). In razpletel se je po željah domače publike. Francija je v postavi Romain Febvre, Tom Vialle in Maxime Renaux slavila z veliko prednostjo pred Avstralijo z odličnima bratoma Lawrence in presenečenjem na tretjem mestu, mlado ekipo Italije. Čeprav Tim Gajser in Jan Pancar s svojima vožnjama nista bila povsem zadovoljna, je Slovenija (tretji voznik Miha Bubnič) vseeno izenačila najboljši dosežek v zgodovini, deveto mesto.

pokal narodov Tim Gajser Honda
Sportal Premagali dve velesili, Slovenci v finale olimpijade motokrosa

Na pokalu narodov (MXON) najboljši motokrosisti sveta dirkajo za svoje države in ne za svoje ekipe kot običajno. Prek sobotnih kvalifikacij, kjer je bila Slovenija osma, se je v nedeljski finale A uvrstilo 20 reprezentanc. Za končni rezultat šteje točkovni seštevek petih najboljših uvrstitev (od šestih). Vsak voznik odpelje dve vožnji, skupaj pa so na programu tri, v katerih združijo po dva od treh razredov. Zmaga reprezentanca, ki zbere najmanj točk: prvi namreč dobi eno točko, zadnji, 40., pa 40 točk.

Gajser: Moramo biti zelo zadovoljni s tem rezultatom

Jan Pancar | Foto: Jure Gregorčič/AMZS Jan Pancar Foto: Jure Gregorčič/AMZS "Izjemne čestitke vsem trem fantom. Rezultat je zelo dober, vsi so dali vse od sebe. Vsi smo potihoma pričakovali, da bomo v top 10, a želje so eno, resničnost pa nekaj drugega. Jan in Tim sta spadala v vrh teh voznikov, Miha je imel veliko dela tudi s samim seboj. Dal je vse od sebe, celo več, kot je bil zmožen. Najpomembnejše je, da se je končalo brez poškodb, pika na i pa je deveto mesto, s čimer smo lahko izjemno zadovoljni," je deveto mesto Slovenije ocenil selektor Sašo Kragelj.

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo "Moramo biti zelo zadovoljni s tem rezultatom. Biti deveti med vsemi temi velikimi ekipami je velik dosežek za malo Slovenijo, pred nami je bila na primer Amerika. Solidne vožnje, tudi moje. Jan je dobro odpeljal, Miha je pustil srce na progi. Vsi smo pripomogli k temu rezultatu. Najboljša je bila atmosfera v ekipi, pa navijači, slišali smo jih tudi pod motorje ... Ves konec tedna je bil super, dobre vožnje, dober rezultat. Slabih trenutkov je bilo bolj malo," je dogajanje v Erneeju ocenil Gajser.

Pokal narodov v motokrosu (MXON), končni vrstni red:

1. Francija (Maxime Renaux, Romain Febvre, Tom Vialle) 14 točk

2. Avstralija (Jett Lawrence, Hunter Lawrence, Dean Ferris) 34
3. Italija (Andrea Adamo, Andrea Bonacorsi, Alberto Forato) 43
4. Nemčija 47
5. Belgija 55
6. Švica 55
7. Španija 59
8. ZDA 65
9. Slovenija (Tim Gajser, Jan Pancar, Miha Bubnič) 85
10. Velika Britanija 89
11. Estonija 91
12. Latvija 109

Jett v prvi vožnji Tima premagal za nekaj centimetrov

Tim Gajser | Foto: Jure Gregorčič/AMZS Tim Gajser Foto: Jure Gregorčič/AMZS V prvi vožnji so se na štartno rampo postavili vozniki razredov MXGP (450-kubični motorji) in MX2 (250-kubični motorji). Jan Pancar (KTM/Slovenija) je rampo izbiral kot osmi, Tim Gajser (Honda/Slovenija) kot 28. In Gajser zato na štartu ni bil najboljši, po uvodnih zavojih šele 19. A se je dobro prebijal mimo tekmecev, prišel je vse do šestega mesta. V zadnjih krogih pa ga je ujel 20-letni Jett Lawrence (Honda/Avstralija), letos številka ena v ameriškem prvenstvu 450 (po štartu je padel in se moral prebijati povsem iz začelja). Boj je bil neizprosen do ciljne črte. Tim je Jetta v zadnjem zavoju prehitel, a je imel Avstralec boljši izhod iz zavoja in je Slovenca v fotofinišu premagal za nekaj centimetrov. Pancar je vožnjo končal na 25. mestu, kar pomeni, da je imela Slovenija po prvi vožnji 32 točk, kar je zadostovalo za deseto mesto.

Ken Roczen | Foto: Guliverimage Ken Roczen Foto: Guliverimage Spredaj sta bila razred zase letos najboljša voznika v letošnjem svetovnem prvenstvu MXGP: Romain Febvre (Kawasaki/Francija) je po napeti bitki z veliko prehitevanji premagal Jorgeja Prada (GasGas/Španija). Kar 26 sekund je na tretjem mestu zaostal Ken Roczen (Suzuki/Nemčija), četrti je bil Jeremy Seewer (Yamaha/Švica), peti pa Aaron Plessinger (KTM/ZDA). Najboljši od voznikov s šibkejšimi motorji je bil Tom Vialle (KTM/Francija) na osmem mestu in tako so bili favorizirani Francozi po prvi vožnji že vodilni v točkovnem seštevku (devet točk). 

Dvojna francoska zmaga v drugi vožnji

Jan Pancar | Foto: Jure Gregorčič/AMZS Jan Pancar Foto: Jure Gregorčič/AMZS V drugi vožnji so dirkali vozniki MX2 (250-kubični motor) in MXOpen (450-kubični ali šibkejši motor). In še enkrat smo spremljali napet dvoboj med Francijo in Španijo, tokrat med Maximom Renaultom (Yamaha) in Rubenom Fernandezom (Honda), a le v prvi polovici vožnje, nato je Fernandez padel. In za tovarniškim Yamahinim voznikom razreda MXGP se je na drugem mestu znašel Vialle na šibkejšem motorju. Z dvojno zmago v drugi vožnji so bili Francozi še bliže končni zmagi.

Pancar je slabše štartal, a vožnjo vseeno končal na zelo solidnem 14. mestu. Miha Bubnič (KTM), ki v članski konkurenci sploh prvič dirka v tujini, torej na tako zahtevni progi in v tako težki konkurenci, pa je bil 35. Eden od njegovih dveh rezultatov se bo tako brisal.

Miha Bubnič je sploh prvič dirkal na takšni progi in v taki konkurenci. | Foto: Jure Gregorčič/AMZS Miha Bubnič je sploh prvič dirkal na takšni progi in v taki konkurenci. Foto: Jure Gregorčič/AMZS

Lawrence zasenčil zvezde prvenstva MXGP, Gajser peti

Komaj 20-letni motokrosistični biser Jett Lawrence je po ameriški zdaj zasenčil še konkurenco svetovnega prvenstva. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Komaj 20-letni motokrosistični biser Jett Lawrence je po ameriški zdaj zasenčil še konkurenco svetovnega prvenstva. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo V tretji vožnji (MXGP + MXOpen) so vozniki iz svetovnega prvenstva ostali v senci dveh zvezdnikov iz ameriškega. Po odličnem štartu sta se za zmago borila Roczen in Jett Lawrence, Avstralec je sredi vožnje prehitel Nemca in dokazal, zakaj je bil letos v Ameriki nepremagan. Na MXON je dirkal s podporo iste ekipe kot Gajser (Hondine tovarniške). Tim je štartal bolje kot v prvo in v boju za peto mesto prehitel Fernandeza. Ta je pozneje še drugič padel in Španiji zapravil končno tretje mesto. Pred Timom sta to vožnjo končala še Renaux in Prado. Febvre je prepustil boljši štartni položaj Renauxu in bil zato šele sedmi, a tretje in sedmo mesto Francozov v tretji vožnji sta bili povsem dovolj, da sta potrdila veliko zmago Francije. Bubnič je bil s tremi krogi zaostanka 34. Seštevek petih najboljših dosežkov slovenske trojice je bil dovolj dober, da so dobili troboj z Britanci in Estonci za končno deveto mesto in tako izenačili najboljši rezultat Slovenije iz leta 1998.

Vozniki MXGP:

1. Ken Roczen (Suzuki/Nemčija) 5 točk

2. Jorge Prado (GasGas/Španija) 6
3. Jett Lawrence (Honda/Avstralija) 7
...
6. Tim Gajser (Honda/Slovenija) 12

Vozniki MX2:

1. Tom Vialle (KTM/Francija) 10 točk

2. Hunter Lawrence (Honda/Avstralija) 15
3. Kay de Wolf (Husqvarna/Nizozemska) 20
...
11. Jan Pancar (KTM/Slovenija) 39

Vozniki MX2Open:

1. Maxime Renaux (Yamaha/Francija) 4 točke

2. Liam Everts (KTM/Belgija) 13
3. Andrea Benacorsi (Yamaha/Italija) 19
...
15. Miha Bubnič (KTM/Slovenija) 69
pokal narodov Tim Gajser Honda
Sportal Žreb Slovencem naklonjen, štartno rampo bodo izbirali kot četrti
Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Gajser v barvah Slovenije v borbo za čim manj točk #video
Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Kakšna škoda, da je konec! "Ja, ja, res je!" #video
Ne spreglejte