Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 10. 2023,
17.08

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

Natisni članek

Ken Roczen Romain Febvre GasGas Jorge Prado Miha Bubnič KTM Jan Pancar Honda Tim Gajser Tim Gajser MXON motokros pokal narodov

Sobota, 7. 10. 2023, 17.08

6 mesecev, 3 tedne

Pokal narodov v motokrosu (MXON), kvalifikacije

Premagali dve velesili, Slovenci v finale olimpijade motokrosa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87
pokal narodov Tim Gajser Honda | Tim Gajser na pokalu narodov dirka v barvah Slovenije in s številko 118 (Pancar ima 119 in Bubnič 120). Številke so določene glede na rezultat prejšnjega pokala narodov, na katerem Slovenija sicer ni nastopila. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser na pokalu narodov dirka v barvah Slovenije in s številko 118 (Pancar ima 119 in Bubnič 120). Številke so določene glede na rezultat prejšnjega pokala narodov, na katerem Slovenija sicer ni nastopila.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

V Erneeju v Franciji se je pred nekaj 10 tisoč navijači dogajal prvi tekmovalni dan pokala narodov v motokrosu (MXON). Prvi so kvalifikacijsko vožnjo odpeljali dirkači razreda MXGP. Tim Gajser je bil šesti. Nato so bili na progi vozniki v MX2 in Jan Pancar je osvojil sedmo mesto. Miha Bubnič je bil v MXOpen 24. Za končni rezultat kvalifikacij se štejeta najboljša dva rezultata, tako je Slovenija s 13 točkami osvojila osmo mesto in se uvrstila pred Nizozemsko in Italijo. Najboljši so bili Francozi, ki so potrdili, da so prvi favoriti za končno zmago.

pokal narodov Tim Gajser Honda
Sportal Žreb Slovencem naklonjen, štartno rampo bodo izbirali kot četrti

Tim Gajser | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Slovenski motokrosisti so štartno rampo na sobotnih kvalifikacijskih dirkah pokala narodov v Franciji izbirali kot četrti. Cilj je bil, da se v konkurenci 37 reprezentanc uvrstijo v nedeljski finale A, kjer bo dirkalo najboljših 20. Najprej so se na progo podali vozniki v razredu MXGP. Tim Gajser (Honda/Slovenija) je s 23 sekundami zaostanka osvojil šesto mesto. Zmagal je svetovni prvak v MXGP Jorge Prado (GasGas/Španija), drugi pa je bil prvak ameriškega prvenstva 450 Jett Lawrence (Honda/Avstralija). Pred Gajserjem so končali še Jeremy Seewer (Yamaha/Švica), Ken Roczen (Suzuki/Nemčija) in Romain Febvre (Kawasaki/Francija). "Proga je kar zahrbtna, že v drugem krogu mi je zategnilo roke. Naredil sem nekaj napak, vožnja ni bila čista. Nisem šel z glavo skozi zid. Danes je bilo pomembno samo, da se uvrstimo. Jutri pa gremo na polno," je svoj kvalifikacijski nastop opisal Gajser.

Jan Pancar  | Foto: www.alesfevzer.com Jan Pancar Foto: www.alesfevzer.com Zelo dobro je svojo nalogo opravil Jan Pancar (KTM/Slovenija). Sicer je zaostal skoraj minuto, a osvojil sedmo mesto. Uspel mu je najboljši štart v sezoni. "Da, najboljši štart, a vožnja ni bila najboljša, saj me je malo zategnilo." Za njim je na primer ostal tudi novi svetovni prvak v MX2 Andrea Adamo (KTM/Italija), ki je bil samo 10. (padec na začetku). Zmagal je lanski svetovni prvak v MX2 Tom Vialle (KTM/Francija), ki zdaj tekmuje v ZDA. Tretji v letošnjem prvenstvu MX2 Simon Längenfelder (GasGas/Nemčija) je bil drugi, prvak ameriškega prvenstva 250 Hunter Lawrence (Honda/Avstralija) pa tretji. 

Miha Bubnič | Foto: www.alesfevzer.com Miha Bubnič Foto: www.alesfevzer.com Tudi Miha Bubnič (KTM/Slovenija) je svojo nalogo opravil zelo dobro, če vemo, da ni vajen tako zahtevnih prog. Kvalifikacije v MXOpen je končal na 24. mestu. Te je dobil Maxime Renaux (Yamaha/Francija), drugi je bil Ruben Fernandez (Honda/Španija), tretji pa Liam Everts (KTM/Belgija).

Za končni točkovni seštevek kvalifikacijskih voženj se štejeta najboljša dva dosežka posamezne države. Slovenija je tako s šestim in sedmim mestom Gajserja in Pancarja zbrala 13 točk. Najmanj jih je Francija, dve točki za dve prvi mesti (Vialle in Renaux). Slovenija je tako uspešno opravila prvo nalogo: neposredno se je uvrstila v nedeljski finale A. V tem bo najboljših 20 reprezentanc odpeljalo tri vožnje (vsak voznik po dve). Najprej bodo na progi vozniki MXGP in MX2 (13.10), nato bodo združili štirideseterico iz MX2 in MXOpen (14.40) in na koncu še voznike MXOpen in MXGP (16.08). Za končni rezultat se bo štelo pet najboljših dosežkov posamezne države.

Želja Slovenije je izboljšanje doslej najvišje uvrstitve na tem tekmovanju, to pa je že 25 let staro deveto mesto iz Foxhillsa.

Pokal narodov (MXON), rezultati kvalifikacij:

1. Francija 2 točki

2. Španija 3
3. Avstralija 5
4. Nemčija 6
5. Švica 9 
6. ZDA 10
7. Belgija 10
8. Slovenija 13
9. Nizozemska 15
10. Italija 17

Danes 29-letni Nemec Ken Roczen je v ZDA odšel kot svetovni prvak MX2 leta 2011. Je velika zvezda v ZDA. Po dolgem času dirka v Evropi. V svoji karieri je premagal številne težke poškodbe, po enem od zlomov roke je imel 12 operacij. | Foto: Guliverimage Danes 29-letni Nemec Ken Roczen je v ZDA odšel kot svetovni prvak MX2 leta 2011. Je velika zvezda v ZDA. Po dolgem času dirka v Evropi. V svoji karieri je premagal številne težke poškodbe, po enem od zlomov roke je imel 12 operacij. Foto: Guliverimage

MXON navijači | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage Dopoldne so odpeljali proste treninge: Gajser je v razredu MXGP dosegel četrti čas (prvi je bil Seewer), Pancar v MX2 devetega (najhitrejši je bil Längenfelder), Bubnič pa v MXOpen 30. čas (prvi je bil Ruben Fernandez). "Dobro je. Vzdušje je super. Vreme imamo lepo. Občutek na motorju je v redu. Upam na dobro soboto," je po treningu povedal Gajser. Res neverjetno, koliko navijačev je na prizorišču že v soboto. "Zagotovo jih slišiš tudi pod čelado, ampak smo osredotočeni na vožnjo."

Časovnica pokala narodov (MXON):

Nedelja, 8. oktober:

13.10 finale A: MXGP in MX2
14.40 finale A: MX2 in MXopen
16.08 finale A: MXopen in MXGP

Pokal narodov, olimpijada motokrosa, je tudi velika zabava več 10 tisoč navijačev. | Foto: Guliverimage Pokal narodov, olimpijada motokrosa, je tudi velika zabava več 10 tisoč navijačev. Foto: Guliverimage

Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Gajser v barvah Slovenije v borbo za čim manj točk #video
Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Kakšna škoda, da je konec! "Ja, ja, res je!" #video
Tim Gajser zmaga Matterley Basin
Sportal Nor finale sezone, Gajser z veliko zmago zasenčil novega prvaka
Ne spreglejte