Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 10. 2023,
17.20

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

motokros MXGP AMZS Miha Bubnič Jan Pancar KTM Honda Tim Gajser Tim Gajser pokal narodov MXON

Petek, 6. 10. 2023, 17.20

6 mesecev, 3 tedne

Pokal narodov v motokrosu (MXON)

Žreb Slovencem naklonjen, štartno rampo bodo izbirali kot četrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
pokal narodov Tim Gajser Honda | Tim Gajser in Jan Pancar na petkovi predstavitvi ekip. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser in Jan Pancar na petkovi predstavitvi ekip.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Slovenska reprezentanca v motokrosu na pokalu narodov v Franciji je po prvem dejanju tega tekmovanja lahko zelo zadovoljna. V petek so izvedli žreb za štartna mesta na sobotnih kvalifikacijah in Tim Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič bodo svojo štartno rampo izbirali kot četrti med 37 sodelujočimi reprezentancami.

Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Gajser v barvah Slovenije v borbo za čim manj točk #video

Tim Gajser | Foto: www.alesfevzer.com Tim Gajser Foto: www.alesfevzer.com Tim Gajser, Jan Pancar in Miha Bubnič bodo v barvah kombinezonov slovenske reprezentance in s svojimi ekipami oziroma s svojimi motorji ta konec tedna dirkalniki na tako imenovani olimpijadi motokrosa. Lani se Slovenija pokala narodov ni udeležila, saj so bili stroški potovanja v ZDA previsoki. Predlani je bila v postavi Luka Kutnar, Jan Pancar in Peter Irt 24. Najboljši dosežek slovenske reprezentance je star že 25 let: leta 1998 je v britanskem Foxhillsu osvojila deveto mesto, takratni član ekipe Sašo Kragelj je letos selektor slovenske izbrane vrste. Gajser na pokalu narodov tekmuje prvič po štirih letih, z njim je bila Slovenija do zdaj najvišje na 12. mestu (2017). Uvrstitev v deseterico je želja letošnjega tekmovanja in glede na trenutno Timovo in Janovo formo ter konkurenco je rep deseterice tudi dosegljiv.

Kako velika stvar je MXON, pričajo ti posnetki s petkove predstavitve ekip:

Časovnica pokala narodov (MXON):

Sobota, 7. oktober:

14.20 kvalifikacije MXGP
15.20 kvalifikacije MX2
16.20 kvalifikacije MXpen

Nedelja, 8. oktober:
13.10 finale A: MXGP in MX2
14.40 finale A: MX2 in MXopen
16.08 finale A: MXopen in MXGP

Jan Pancar | Foto: www.alesfevzer.com Jan Pancar Foto: www.alesfevzer.com Prva naloga slovensko trojico čaka v soboto popoldne: Gajser bo kvalifikacijsko dirko voznikov MXGP (450-kubični motorji) vozil ob 14.20, Pancar kvalifikacije MX2 (250-kubični motorji) ob 15.20, Bubnič pa v odprtem razredu ob 16.20. Petkov žreb jim je prinesel zelo dobro štartno izhodišče. Štartno rampo bodo namreč izbirali kot četrti. Pred njimi jo bodo izbirali Maročani, Brazilci in Irci, ki pravih možnosti za visoko uvrstitev nimajo. Branilka naslova ZDA, ki pa ne nastopa v najmočnejši postavi, bo na kvalifikacijah rampo izbirala kot šesta, gostiteljica in prva favoritka Francija šele kot 26. (Nemčija 10., Belgija, 12., Avstralija 13., Španija 17., Švica 23., Nizozemska 24., Italija 25., Velika Britanija 36.). Skupni točkovni seštevek vseh treh voženj bo 19 najboljših reprezentanc uvrstil v nedeljski finale A. Ostale bodo v nedeljo dopoldne v finalu B dirkale še za zadnjo mesto v finalu A. Kako to poteka, pa preberite tukaj.

Slovenci s številkami 118, 119 in 120

Še ena posebnost pokala narodov je ta, da dirkači ne nastopajo s svojimi številkami, ampak glede na vrstni red na prejšnjem MXON. Slovensko trojko boste tako spoznali s številkami 118 (Gajser), 119 (Pancar) in 120 (Bubnič).

Miha Bubnič  | Foto: www.alesfevzer.com Miha Bubnič Foto: www.alesfevzer.com "Proga je videti super. Vreme je v redu. Mislim, da smo vsi 'perajt' in smo v pričakovanju kvalifikacij. Dali bomo vse od sebe in upamo na najboljše," je po petkovem sprehodu po progi dejal Gajser in seveda uporabil svojo značilno besedo za pripravljen, torej perajt. Že v petek je bilo na prizorišču več tisoč navijačev, pa sploh še niso dirkali. "Proga je videti super in se veselim jutrišnje in nedeljske tekme. Vzdušje je že zdaj zanimivo," je povedal Pancar. Bubnič, ki bo sploh prvič dirkal v Erneeju, pa je po ogledu dejal: "Proga je res zanimiva. Huda bo. Treba se bo spoznati z njo. Komaj čakam, da grem na njo, da osvojim vse skoke in začnem dirkati."

Štirje vozniki na tovarniški Hondi
Čeprav vozniki nastopajo za svoje države in krovne organizacije (torej slovenska trojka za AMZS), pa vsak voznik dirka s svojo ekipo. Tako ima najbolj zvezdniško zasedbo v Erneeju ekipe Giacoma Gariboldija, torej tovarniška ekipe HRC Honda. Ob Timu Gajserju ta konec tedna skrbi še za tri motorje oziroma tri voznike. To so Ruben Fernandez (Španija), Hunter Lawrence (Avstralija) in Jett Lawrence (Avstralija). Avstralca namreč v ZDA dirkata za Hondo HRC USA. Hunter je aktualni ameriški prvak v motokrosu in superkrosu na 250-kubičnih motorjih, Jett pa aktualni ameriški prvak na 450-kubičnih motorjih. Brata, ki v svetovnem prvenstvu nista nastopala, sta torej letos ponovila močno ameriško konkurenco in zato Avstralija ob Franciji velja za glavnega favorita.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by HRC MXGP (@hrc_mxgp)


 
Tim Gajser trening Tiga243Land
Sportal Kakšna škoda, da je konec! "Ja, ja, res je!" #video
Tim Gajser zmaga Matterley Basin
Sportal Nor finale sezone, Gajser z veliko zmago zasenčil novega prvaka
Silvin Vesenjak
Sportal Zgodbe 60 let motokrosa pri nas, ki jim danes komaj verjamemo
Ne spreglejte