Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2023,
16.40

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Aleix Espargaro Jerez Marco Bezzecchi Ducati Francesco Bagnaia Aprilia MotoGP

Sobota, 29. 4. 2023, 16.40

12 mesecev

MotoGP, kvalifikacije in šprint

Binder dobil šprint v Jerezu, zaznamovalo ga je množično trčenje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Brad Binder | Sprintersko dirko v Jerezu je dobil Brad Binder. | Foto Guliverimage

Sprintersko dirko v Jerezu je dobil Brad Binder.

Foto: Guliverimage

Južnoafričan Brad Binder (KTM) je zmagovalec šprinterske dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v razredu motoGP v španskem Jerezu. Drugi je bil svetovni prvak Italijan Francesco Bagnaia (Ducati).

Marc Marquez
Sportal Marquez bo zaradi prevelikega tveganja izpustil tudi Jerez

Šprintersko preizkušnjo, sobotno novost v elitnem razredu motoGP v letošnji sezoni, je zaznamovala prekinitev po množičnem trčenju po prvem štartu. Vanj so bili udeleženi Španca Raul Fernandez in Alex Marquez, vodilni v SP Italijan Marco Bezzecchi in njegov rojak Franco Morbidelli.

Na srečo ni bilo hujših poškodb, po ponovljenem štartu pa sta se v ospredje prebila oba dirkača ekipe KTM. Začel se je boj za zmago med ekipnima sotekmovalcema, razplet pa je budno spremljal svetovni prvak Italijan Francesco Bagnaia.

Kazalo je že na Millerjevo zmago

Ko je že kazalo, da bo Avstralec Jack Miller prišel do zmage, je Brad Binder napadel in se tri kroge pred ciljem sam prebil na prvo mesto. A dvojna zmaga KTM je bila ogrožena, saj je bil zelo blizu tudi Bagnaia. Prav v zadnjem krogu je tudi napadel in bil uspešen, tako da je Avstralca potisnil na tretje mesto. Binder pa je bil takrat vendarle že predaleč, da bi lahko Ducatijev dirkač poskušal napasti še njega.

"Bilo je fantastično, po drugem startu se je izjemno razpletlo. Počutil sem se močnega, držal sem se Jacka in napadel. Krasno je, da sem zmagal, hvala vsem v ekipi, občutek je res izjemen," je po zmagi dejal Binder.

Izkazal se je tudi izkušeni domačin Dani Pedrosa, ki v Jerezu nastopa s povabilom ekipe KTM. Potem ko je presenetil že s šestim mestom v kvalifikacijah, je tudi na dirki, zanj prvi sprinterski v dolgi karieri, končal na šestem mestu. Pred njim sta se uvrstila še njegov rojak Jorge Martin in Portugalec Miguel Oliveira.

Deveti pa je bil, potem ko je prestal padec po prvem štartu, na koncu Bezzecchi. Dirkač ekipe Ducati VR46 je kljub temu obdržal skupno prvo mesto v SP, a se je prednost precej stopila. Zdaj ima 65 točk, Bagnaia 62, tretji je danes sedmouvrščeni Španec Maverick Vinales z 48.

 Aleix Espargaro | Foto: AP / Guliverimage Aleix Espargaro Foto: AP / Guliverimage

Dež začinil kvalifikacije

Rahel dež je kvalifikacije na četrti postaji prvenstva motoGP pošteno začinil. In dobil jih je Aleix Espargaro. V prvi vrsti je bil na šprinterski dirki, ki je sledila v soboto popoldne, še Miller (KTM) in Martin. Aktualni svetovni prvak Bagnaia si je na kvalifikacijah pridirkal peti štartni položaj za šprint, vodilni v letošnjem prvenstvu Bezzecchi pa šele 13. 

motoGP Alex Rins
Sportal Favoriti popadali eden za drugim, prvič s Hondo slavi Rins
Ne spreglejte