Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
9. 11. 2012,
12.17

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

reli WRC Ford Citroën Jari Matti Latvala Petter Solberg Sebastien Loeb

Petek, 9. 11. 2012, 12.17

5 let, 7 mesecev

Blatne ceste obvlada Östberg, Solberg polomil vzmetenje

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Komaj se je reli Španija začel, že sta se Jari-Matti Latvala in Petter Solberg opekla. Slednji je odstopil, prvi izgubil 55 sekund. Po prvem dnevu vodi njun tekmec za tretje mesto v seštevku.

Sezona razočaranj za Fordovo tovarniško ekipo se nadaljuje oziroma se njihova zgodba v svetovnem reli prvenstvu (WRC) končuje z novim razočaranjem. Jari-Matti Latvala je sicer dobil prvo hitrostno preizkušnjo relija Španija, nato pa v močnem dežju na drugi izgubil 55 sekund. Medtem je Petter Solberg zadel ob večjo skalo in polomil prednje levo vzemetenje. Norvežan naj bi v isto skalo trčil že lani!? "Jasno, zelo smo razočarani. Sicer še nisem govoril z njim, a očitno je zadel ob isto skalo kot lani. Skušal je nadaljevati, a ni mogel in tako sta s sovoznikom parkirala ob progi," je pojasnil vodja Fordove ekipe, Malcolm Wilson.

Tako Latvala in Solberg izgubljato bitko za končno tretje mesto v dirkaškem seštevku. Po dveh hitrostnih preizkušnjah je celo vodil njun izzivalec Mads Östberg, ki sicer dirka z enakim Fordom, a brez milijonov tovarniške podpore. Na drugem brzincu je v primerjavi z dirkačema Citroëna, Mikkom Hirvonenom in Sebastienom Loebom, pridobil 14 oziroma 21 sekund. Odličen je bil še en Fordov zasebnik Ott Tänak. Na tretjem brzincu sta bila sicer Loeb in Hirvonen najhitrejša, a Mads je održal 13 oziroma dobrih 19 točk prednosti pred podprvakom in prvakom.

Blato in menjavanja asfalta in makadama je popoldne na hitrostni preizkušnji Terra Alta dirkačem spet povzročalo sive lase. Ta peti brzinec na dirki je dobil Loeb in sicer pet sekund pred Latvalo ter deset pred Östbergom, medtem ko sta Hirvonen in Tänak izgubila 45 oziroma 57 sekund. Z mnogo šibkejšim dirkalnikom razreda S2000 je bil Sebastien Ogier (Škoda) peti, v skupnem seštevku pa se je prebil na šesto mesto.

Kratek dvokilometrski šesti brzinec vrstnega reda ni premešal. Po končanem prvem dnevu ima Mads 27 sekund prednosti pred Loebom, še 20 več pred Latvalo, Hirvoen in Tänak pa zaostajata dobro minuto. Ostali so že izpadli iz boja za vrh.

Ne spreglejte