Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 2. 2022,
7.55

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Natisni članek

Mario Andretti FIA Formula 1

Sobota, 19. 2. 2022, 7.55

2 leti, 2 meseca

Nova ekipa v kraljici avtomotošporta od leta 2024?

Andretti vložil prošnjo za vstop 11. ekipe v formulo 1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

1

Michael Andretti | Ekipa Michaela Andrettija je osvojila pet prvenstev indycar. Imajo tudi štiri zmage na 500 milj Indianapolisa. | Foto Reuters

Ekipa Michaela Andrettija je osvojila pet prvenstev indycar. Imajo tudi štiri zmage na 500 milj Indianapolisa.

Foto: Reuters

Michael Andretti je vložil uradno prošnjo za vstop svoje ekipe v formulo 1 v sezoni 2024. Tako bi kraljica avtomotošporta dobila 11. ekipo.

Lani se je Michael Andretti pogovarjal s podjetjem Sauber, ki vodi ekipo formule 1 Alfa Romeo za prevzem, a do dogovora ni prišlo. A nekdanji dirkač, zdaj pa uspešen lastnik dirkaških ekip v več tekmovanjih, tudi v ameriškem prvenstvu indycar, je odločen, da vstopi tudi v kraljico avtomotošporta. Novico, da je vložil uradno prošnjo za ustanovitev ekipe formule 1, je prek družabnih omrežij najprej oznanil njegov oče Mario Andretti, svetovni prvak formule 1 iz leta 1978.

"Michael je vložil prošnjo na Fio za vstop v formulo 1 s svojo ekipo leta 2024. Andretti Global ima sredstva in izpolnjuje vse pogoje. Zdaj čaka Fiino potrditev," je zapisal Mario Andreti. Pozneje je Michael Andretti informacijo za motosport.com tudi potrdil. Več virov jim je potrdilo, da neimenovana organizacija že išče ljudi z izkušnjami v formuli 1 za neimenovan projekt, ki se bo začel leta 2024. 

Legendarni Mario Andretti se pogosto pojavlja na dirkah formule 1. | Foto: Reuters Legendarni Mario Andretti se pogosto pojavlja na dirkah formule 1. Foto: Reuters Zaradi velikega uspeha Netflixove dokumentarne serije Drive to Survive je v ZDA zanimanje za formulo 1 močno poskočilo. In Andretti bi rad ujel ta val navdušenja. ZDA bo letos dobila tudi drugo dirko, po Austinu prihaja še Miami. Govori se, da je možna še dirka v Las Vegasu. Vse več je tudi ameriških podjetij, ki vlagajo v ekipe formule 1. McLaren, Williams, Aston Martin in Red Bull imajo močne ameriške pokrovitelje.

Največja ovira za Andrettijev vstop je trenutna pogodba Concorde med Fio in ekipami, ki predvideva tekmovanje z desetimi moštvi. Morebitna nova, enajsta ekipa bi tako morala plačati astronomski znesek kotizacije za sodelovanje. To je 200 milijonov ameriških dolarjev (176 milijonov evrov).

Američani v formuli 1 sicer že desetletja nimajo uspeha, ne dirkači ne ekipe. Leta 2016 je v formulo 1 prišel Gene Haas, prav tako velikan ameriškega dirkanja. Lani so bili na samem začelju, finančno pa so odvisni od ruskih pokroviteljev.

Ne spreglejte