Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 3. 2023,
16.39

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

dvoransko evropsko prvenstvo evropsko prvenstvo

Sreda, 1. 3. 2023, 16.39

1 leto, 1 mesec

Istanbul, 37. dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki

Že prvi dan v ogenj številčna slovenska zasedba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Anita Horvat | Anita Horvat ima na 800 m tretji izid sezone v Evropi. | Foto Peter Kastelic/AZS

Anita Horvat ima na 800 m tretji izid sezone v Evropi.

Foto: Peter Kastelic/AZS

S prvim krogom kvalifikacij teka na 800 m se bo v četrtek ob 17.00 po slovenskem času v Istanbulu začelo 37. dvoransko evropsko prvenstvo v atletiki. Slovenske nastope bo tedaj odprl Jan Vukovič (Kladivar). Le 40 minut pozneje bo na tekmovališče stopila tudi Anita Horvat (Velenje), ki ima v isti disciplini tretji izid sezone v Evropi.

Osemindvajsetletna Anita Horvat je dvoransko turnejo svetovne atletike končala na skupnem tretjem mestu, najhitreje to zimo je tekla 2:00,44. Pred njo sta po izidih sezone v Evropi le Britanki.

Evropska prvakinja Keely Hodgkinson, srebrna na zadnjih olimpijskih igrah in svetovnem prvenstvu, ima prvi izid leta na svetu (1:57,18). Isabelle Boffey, pred dvema letoma je osvojila evropski naslov med mlajšimi članicami, ima prijavljen drugi čas z 2:00,25.

"Občutki pred EP so dobri. Zelo dobro sem pripravljena, za čas krepko pod dvema minutama. V tej zimi mi to še ni uspelo, a sem končala na tretjem mestu v svetovni dvoranski seriji, prav tako imam tretji izid v Evropi in si želim zelo visoko, v Turčijo grem po medaljo," je pred EP povedala Horvatova. Izmed 12-članske slovenske reprezentance na prvenstvu, ki se bo končalo 5. marca, bosta na 800 m tekmovali tudi Jerneja Smonkar (Velenje) in Veronika Sadek (AADS).

Lia Apostolovski | Foto: Reuters Lia Apostolovski Foto: Reuters

Med tekmovanjema moških in žensk na štiri dvoranske kroge bo ob 17.05 kvalifikacije v skoku v višino začela tudi Lia Apostolovski (Mass). Avgusta lani je v Münchnu zasedla sedmo mesto, pred tem je v finalu nastopila tudi na svetovnem prvenstvu v Eugenu in bila 12.

Ob 17.53 se bodo začele kvalifikacije v troskoku, nastopil bo tudi Jan Luxa (Mass). V prvem krogu teka na 3000 m bo ob 18.30 nastopila še Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass). Slednja je bila lani na EP v Münchnu 15. na 3000 m z zaprekami in 14. v finalu SP, predlani pa šesta na olimpijskih igrah v Tokiu. Pred letošnjo sezono je zamenjala trenerja in sedaj vadi pod vodstvom Nemca Wolfganga Heiniga. Prvenstvo v Turčiji bo prvi test nove naveze na velikem tekmovanju.

Preberite še:

Kristjan Čeh
Sportal Prva tekma leta za Čeha in peti izid sezone na svetu
Tina Šutej in Srdjan Djordjević
Sportal Tina Šutej in Anita Horvat po medaljo, preostali pa ...
Tina Šutej
Sportal Tina Šutej druga v Birminghamu, Klara Lukan postavila državni rekord
Ne spreglejte