SiolNET. Sportal Atletika
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
svetovno prvenstvo v atletiki, eugene, slovenski nastopi

Anita Horvat z osebnim rekordom in šestim časom v finale, Renner izpadel

1,68

termometer

Anita Horvat | Anita Horvat se je z osebnim rekordom in šestim časom uvrstila v finale svetovnega prvenstva: Za to sem delala vse življenje. | Foto: Reuters
Anita Horvat se je z osebnim rekordom in šestim časom uvrstila v finale svetovnega prvenstva: Za to sem delala vse življenje. Foto: Reuters

Anita Horvat je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA v polfinalu na 800 m zasedla tretje mesto v zadnji skupini in se je z osebnim rekordom in skupno šestim časom 1:59,60 uvrstila v finale. 

Robert Renner je v kvalifikacijah skoka s palico osmi dan prvenstva končal na 27. mestu s 5,50 m.

Anita Horvat Sportal Jacksonova in Lyles svetovna prvaka na 200 m, Anita Horvat v polfinalu

Anita Horvat je na svetovnem prvenstvu v atletiki v Eugenu v ZDA v polfinalu na 800 m zasedla tretje mesto v zadnji skupini in se je z osebnim rekordom in skupno šestim časom 1:59,60 uvrstila v finale.

Finale na 800 m bo zadnji dan SP v noči na ponedeljek ob 3.35 po slovenskem času. S tem se je polovica desetčlanske slovenske ekipe uvrstila v zaključne boje, Kristjan Čeh pa je osvojil drugo zlato medaljo v zgodovini slovenske atletike na SP.

"Za to sem delala vse življenje"

"Tekla sem pod dvema minutama, dosegla rezultat, ki me pelje v finale. Presrečna sem. Za to sem delala vse življenje in končno pokazala, kaj znam in česa sem sposobna. To je največji uspeh moje kariere, finale SP, to se mi še ni zgodilo. V finalu se bom borila in naredila vse, kot sem že v prvih dveh tekih," je bila presrečna Horvatova.

S trenerjem Tevžem Korentom sta imela pomemben načrt. "Da moram ostati spredaj, da nobene tekmice ne spustim naprej niti za stotinko. Na koncu sem upala, da bom vsaj eno izmed vodilnih dveh prehitela, v zadnjih 250 m sem dodajala, a je bilo vse skupaj prehitro."

"Za to sem delala vse življenje in končno pokazala, kaj znam in česa sem sposobna." | Foto: Reuters "Za to sem delala vse življenje in končno pokazala, kaj znam in česa sem sposobna." Foto: Reuters Tekle so solze

Tekmo je začela na deveti progi in na začetku ni videla, kako se razvija tek. "Morala sem si izboriti notranji položaj, še v zavoju sem se z eno tekmico skoraj stepla, da sem prišla na prvo progo. Ko sem prišla v zavoj, sem pogledala na zaslon, kje so preostale. Nisem imela veliko časa, da ne bi izgubila ravnotežja. Zato na koncu nisem vedela, kaj se dogaja za mano."

Etiopijka Diribe Welteji (1:58,16) in Britanka Keely Hodgkinson (1:58,51) sta bili premočni na prvih dveh mestih v skupini, od obeh je bila v drugih dveh hitrejša le Athing Mu iz ZDA (1:58,12).

"Upala sem, da bo moj čas pod dvema minutama, in ko se je moj izid obarval zeleno, so zaradi uvrstitve v finale tekle solze."

Horvatova je bila edina v slovenski ekipi, ki je nastopila v dveh disciplinah. Tretji dan SP je v prvem krogu tekla na 400 m. Na razdalji, na kateri je slovenska rekorderka, je izpadla s skupno 33. izidom 52,67 sekunde.

"Upala sem, da bo moj čas pod dvema minutama, in ko se je moj izid obarval zeleno, so zaradi uvrstitve v finale tekle solze." | Foto: Reuters "Upala sem, da bo moj čas pod dvema minutama, in ko se je moj izid obarval zeleno, so zaradi uvrstitve v finale tekle solze." Foto: Reuters

Na OI lani v Tokiu je v teku na 400 m zasedla 28. mesto. Prvič je nastopila na OI, na svetovnem prvenstvu pa že četrtič, prvič na 800 m, pred tem je na vseh tekmovanjih tekla na pol krajši razdalji, ki bo očitno kmalu povsem v ozadju.

Na dvoranskem SP v Birminghamu leta 2017 je osvojila 24. mesto, na 38. mestu pa je bila najvišje na SP na prostem v Londonu 2017, le mesto nižje pa prav tako na SP na prostem v Dohi leta 2019. Na EP je bila v Berlinu leta 2018 14., na dvoranskem EP leto pozneje v Glasgowu pa 12.

Robert Renner 27. 

V desetčlanski slovenski reprezentanci je kot zadnji tekmovanje v Eugenu začel Robert Renner. V kvalifikacijah je v drugem poskusu preskočil začetno višino 5,30 m. Na 5,50 m je bil uspešen tretjič.

Nato je bila letvica na 5,65 m, pet centimetrov pod slovenskim rekordom Rennerja. V prvem poskusu ni niti skočil, ampak je pod letvico pretekel tudi blazino za doskok. V drugi seriji je bilo podobno, le da se je ustavil že na blazini, v tretji pa je bilo tako kot prvič. V treh poskusih mu niti enkrat ni uspelo opraviti skoka.

"V zadnjem času sem imel cel kup težav, zadnja tekma je bila pred mesecem dni in nisem vedel, kaj pričakovati in na kaj se osredotočiti. Iz skoka v skok sem iskal občutke, skoki so bili slabi. Noga me boli že mesec dni, tu sem imel veliko terapij. Pred tem obdobjem sem zelo dobro skakal in imel serijo uspešnih tekem." Robert Renner je v kvalifikacijah skoka s palico osmi dan prvenstva končal na 27. mestu. | Foto: Guliverimage Robert Renner je v kvalifikacijah skoka s palico osmi dan prvenstva končal na 27. mestu. Foto: Guliverimage

"Niti v enem skoku nisem imel pravega zaleta"

Za finale je bilo treba skočiti 5,75 m, kar je pet centimetrov nad državnim rekordom. "V prvih dveh skokih na 5,50 m sem le vbodel palico v korito in sem nato nekako izvlekel tretji skok. Na 5,65 m pa me je zmanjkalo, tudi veter je bil najslabši na vsej tekmi, čutil sem že bolečine v nogi, niti v enem skoku nisem imel pravega zaleta, v vsakem sem prišel drugače na odriv," je dodal slovenski rekorder.

Renner je 19. junija na balkanskem prvenstvu za zlato medaljo preskočil 5,61 m in drugič v manj kot tednu dni presegel 5,60 m. Že tedaj se je zastrupil s hrano kot še nekaj slovenskih atletov.

Drugič se je v dobrem tednu dni spopadel s trebušnimi težavami še v začetku julija v alžirskem Oranu, kjer na sredozemskih igrah ni nastopil v finalu, imel pa je tudi težave z mečno mišico. V Eugenu je bil po prihodu na SP kar nekaj časa brez palic, obtičale so na letališču v Evropi.

Največji uspeh dosegel na EP 2016

Osemindvajsetletni Celjan je največji uspeh doslej dosegel na EP v Amsterdamu leta 2016, ko je osvojil bronasto medaljo s 5,50 metra, 22. avgusta 2015 pa je v Pekingu na SP, kjer je bil v finalu 13., postavil slovenski rekord s 5,70 m.

Leta 2011 je postal mladinski svetovni prvak in bil najboljši tudi na evropskem olimpijskem mladinskem festivalu. Štiri leta pozneje je v finalu dvoranskega EP v Pragi v finalu zasedel 15. mesto in bil zlat v Talinu na EP za mlajše člane.

Leta 2016, ko je osvojil evropski bron, je na OI v Riu de Janeiru zasedel 22. mesto. V naslednjih letih je imel precej težav, zamenjal je tudi trenerja. Pod taktirko nekdanjega slovenskega rekorderja Jureta Rovana je v tej in lanski sezoni napravil precejšen napredek, naslednji mesec ga čaka še EP.

Kvalifikacije s slovensko udeležbo:

Ženske:

- 800 m, polfinale:
 1. Athing Mu (ZDA)                     1:58,12
 2. Diribe Welteji (Eti)                1:58,16
 3. Keely Hodgkinson (VBr)              1:58,51
...
 6. Anita Horvat (Slo)                  1:59,60

Moški:

- palica:
 1. Christopher Nilsen (ZDA)            5,75
  . Armand Duplantis (Šve)              5,75
  . Oleg Zernikel (Nem)                 5,75
...
27. Robert Renner (Slo)                 5,50

Kristjan Čeh svetovno prvenstvo 2022 Sportal Čeh prejel zasluženo zlato, Maruša Mišmaš Zrimšek 14., Rudolf obstal v kvalifikacijah

 

Mykolas Alekna Sportal Svetovni prvak Čeh: vesel za zlato, a večji pomen ima nekaj drugega Caster Semenya Sportal Caster Semenyi se vrnitev ni izšla po željah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin