Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
9. 8. 2017,
22.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

Natisni članek

London 2017 Wayde Van Niekerk Mo Farah

Sreda, 9. 8. 2017, 22.42

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v atletiki (6. dan)

Felixova po pravi drami brez desetega zlata, slavje mladega Vikinga

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15
Allyson Felix | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Allyson Felix je v Londonu osvojila 14. medaljo na svetovnih atletskih prvenstvih, a je ostala brez desetega zlata. Nova svetovna prvakinja je postala njena rojakinja Phyllis Francis. Mladi Norvežan Karsten Warholm je zmagal v teku na 400 metrov z ovirami. Slovenija šesti dan prvenstva ni imela svojega predstavnika.

Američanka Phyllis Francis je nekoliko presenetljiva svetovna prvakinja v teku na 400 metrov. Zmago si je pritekla v dramatičnem razpletu, njen zmagovalni čas 49,92 pa je tudi njen osebni rekord, čeprav so bile deževne razmere v britanski prestolnici daleč od ugodnih.

Poškodba ji je odnesla zlato

Shaunae Miller-Uibo je imela že v žepu zlato, a jo je izdala zadnja stegenska mišica. | Foto: Reuters Shaunae Miller-Uibo je imela že v žepu zlato, a jo je izdala zadnja stegenska mišica. Foto: Reuters Še kakšnih 30 metrov pred ciljem je kazalo na gladko zmago olimpijske prvakinje Shaunae Miller-Uibo, ki pa je bila žrtev hladnega in deževnega vremena, saj je staknila poškodbo, zaradi katere je močno upočasnila ritem in napol šepajoče odtekla do cilja in osvojila četrto mesto.

Allyson Felix (50,08) je proti koncu prav tako močno pobiralo, kar je izkoristila njena rojakinja, v zadnjem metru pa je mimo nje švignila še Salwa Eid Naser, šprinterka iz Bahrajna, ki je navdušila na letošnjem prvenstvu. Tudi ona je s časom 50,06 postavila osebni rekord, ki je pred prvenstvom znašal 50,88. Osebni rekord je izboljšala prav v vsakem teku: kvalifikacijah, polfinalu in finalu.

Felixova do 14. medalje na svetovnih prvenstvih

Allyson Felix sprva ni bilo jasno, kaj se je sploh zgodilo. V nekaj sekundah je nepričakavano prehitela poškodovano Bahamko, nato pa predse spustila dve tekmici. | Foto: Reuters Allyson Felix sprva ni bilo jasno, kaj se je sploh zgodilo. V nekaj sekundah je nepričakavano prehitela poškodovano Bahamko, nato pa predse spustila dve tekmici. Foto: Reuters Felixova tako ostaja pri devetih zlatih medaljah s svetovnega prvenstva. Prvo je osvojila v Helsinkih leta 2005, ko je bila najhitrejša v teku na 200 metrov. Dve leti pozneje se je iz Osake vrnila s tremi zlatimi medaljami, po dve je osvojila v Berlinu in Daeguju, pred dvema letoma pa je bila zlata v teku na 400 metrov.

Skupaj je na svetovnih prvenstvih osvojila že 14 medalj, to pa je bila njena prva bronasta.

Američanka ima tudi šest zlatih olimpijskih medalj, a je le ena osvojena v posamični disciplini, pet pa je štafetnih. Danes 31-letna Američanka je bila v teku na 200 metrov srebrna že leta 2004 na igrah v Atenah, lani v Riu pa je bila prav tako druga.

V ženskem suvanju krogle je zlato osvojila Kitajka Lijiao Gong (19,94 m), srebrna je bila Madžarka Anita Marton (19,49 m), bronasta pa olimpijska prvakinja, Američanka Michelle Carter (19,14 m).

Veliko slavje mladega Vikinga

Komaj 21-letni Norvežan Karsten Warholm je novi svetovni prvak v teku na 400 metrov z ovirami (48,35). Viking je vodil od štarta do cilja, kjer ni mogel verjeti, kaj mu je uspelo. Warholm je v tej disciplini letos zmagal na dveh mitingih diamantne lige in na evropskem prvenstvu do 23 let, kjer je na isti razdalji brez ovir moral priznati premoč našemu Luki Janežiču.

Karsten Warholm ima pred seboj še bogato kariero, že pri 21 letih pa je postal svetovni prvak. | Foto: Reuters Karsten Warholm ima pred seboj še bogato kariero, že pri 21 letih pa je postal svetovni prvak. Foto: Reuters

Srebro je osvojil Kubanec, ki tekmuje za Turčijo Yasmani Copello (48,49), bron pa aktualni olimpijski prvak, Američan Kerron Clement (48,52).

Zanimivosti iz kvalifikacij in predtekov:

Isaac Makwala | Foto: Reuters Isaac Makwala Foto: Reuters - V polfinalu teka na 200 metrov je nastopil tudi Isaac Makwala, ki drži najboljši izid sezone na svetu. Šprinter iz Bocvane je zaradi bolezni moral izpustiti kvalifikacije, ki jih je danes opravil v solo teku.

Za preboj v večerni polfinale je moral teči 20,53, Makwala pa je v dežju tekel 20,20, v cilju pa naredil še nekaj sklec kot dokaz, da se mu je včeraj zgodila krivica in da je pri močeh.

Makwali so včeraj namreč organizatorji prepovedali nastop v finalu teka na 400 metrov, čeprav sam trdi, da je bil zdrav. Po britanski zakonodaji je moral biti 48 ur po odkriti bolezni v karanteni, ta rok pa se je iztekel šele danes ob 14. uri. Makwala je na družbenem omrežju Facebook jezen zapisal, da ta zgodba še ni končana.

Dobri dve uri pozneje je nastopil v polfinalu, kjer se je na prvi progi pridružil že prej uvrščeni osmerici. Makwala je odtekel odlično in osvojil drugo mesto v skupini (20,14) ter se neposredno uvrstil v četrtkov finale. Zaradi incidenta z organizatorji in predvsem današnjega solo teka so ga vzljubili tudi navijači.

Wayde Van Niekerk je imel tokrat tudi nekaj sreče v teku na 200 metrov, saj je komaj ujel finale. | Foto: Reuters Wayde Van Niekerk je imel tokrat tudi nekaj sreče v teku na 200 metrov, saj je komaj ujel finale. Foto: Reuters
Brez finalnega nastopa je ostal Jamajčan Yohan Blake, ki je osvojil četrto mesto v teku na 100 metrov. Blake je bil tretji v drugi polfinalni skupini, a je bil s časom 20,52 prepočasen, da bi se med najboljših osem uvrstil po času. V finale sta napredovala najhitrejša dva iz vsake od treh skupin in še dva po času. Eno od teh mest je pripadlo Waydu Van Niekerku, ki sicer velja za prvega favorita, a so ga trije teki na 400 metrov očitno precej utrudili. V tretji skupini je bil s časom 20,28 komaj tretji. V četrtek bo kljub vsemu poskušal osvojiti še drugo krono na tem prvenstvu.

- V finale teka na 3000 metrov z zaprekami so se uvrstile vse štiri kenijske predstavnice. Najboljši čas predtekov 9:19,03 je dosegla Beatrice Chepkoech.

Mo Farah | Foto: Reuters Mo Farah Foto: Reuters - Mo Farah, ki je že osvojil naslov svetovnega prvaka v teku na 10.000 metrov, se je prebil tudi v finale teka na 5000 metrov, a je deloval precej manj svež kot pred dnevi. Zmago v skupini je prepustil mlademu Etiopijcu Yomifu Kejelchi, ki bo tudi v finalu eden njegovih najresnejših tekmecev.

V drugi skupini je prišlo do padca. Skupila sta jo Američan Paul Chelimo in kenijski veteran Josphat Menjo. Chelimu je uspelo ujeti vodilne in se je po času prebil v finale, medtem ko je Kenijec končal daleč zadaj in ne bo imel več priložnosti za dokazovanje na tem prvenstvu.

Končne odločitve (6. dan):

Moški:

400 m ovire:
1. Karsten Warholm (Nor) 48,35
2. Yasmani Copello (Tur) 48,49
3. Kerron Clement (ZDA) 48,52
4. Kemar Mowatt (Jam) 48,99
5. TJ Holmes (ZDA) 49,00
6. Juander Santos (Dom) 49,04
7. Abderrahaman Samba (Kat) 49,74
8. Kariem Hussein (Švi) 50,07

Ženske:

400 metrov:
1. Rhyllis Francis (ZDA) 49,92
2. Salwa Eid Naser (Bhr) 50,06
3. Allyson Felix (ZDA) 50,08
4. Shaunae Miller-Uibo (Bah) 50,49
5. Shericka Jackson (Jam) 50,76
6. Stephenie Ann McPherson (Jam) 50,86
7. Kabange Mupopo (Zam) 51,15
8. Novlene Williams-Mills (Jam) 51,48

Krogla:
1. Lijiao Gong (Kit) 19,94 m
2. Anita Marton (Madž) 19,49
3. Michelle Carter (ZDA) 19,14
4. Danniel Thomas-Dodd (Jam) 18,91
5. Yang Gao (Kit) 18,25
6. Brittany Crew (Kan) 18,21
7. Julija Leancjuk (Blr) 18,12
8. Yaniuvis Lopez (Kub) 18,03
Ne spreglejte