Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
5. 8. 2017,
22.39

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

3

Natisni članek

Usain Bolt London 2017 Luka Janežič

Sobota, 5. 8. 2017, 22.39

6 let, 6 mesecev

Svetovno prvenstvo v atletiki (2. dan)

Ameriška šprinterja uničila Boltovo slovo #video

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,03

3

Finale 100 m London Bolt Coleman | Foto Reuters

Foto: Reuters

Usain Bolt se poslavlja s porazom. V finalu teka na 100 metrov na svetovnem prvenstvu v Londonu je osvojil zgolj tretje mesto. Prehitela sta ga večni tekmec Američan Justin Gatlin in njegov mlajši rojak Christian Coleman. Zlate medalje so osvojili še Luvo Manyonga v skoku v daljino, Andrius Gudžius v metu diska in Almaz Ayana v teku na 10.000 metrov. Luka Janežič je že dopoldan ostal brez želenega polfinalnega nastopa v teku na 400 metrov.

Usain Bolt je bržkone doživel daleč najbolj boleč poraz v karieri. V finalu teka na 100 metrov sta ga prehitela kar dva ameriška šprinterja. Da je jamajška strela ranljiva, je dal vedeti že polfinalni nastop, kjer mu je Američan Christian Coleman zadal prvi udarec, ko ga je prehitel za stotinko sekunde, a ta bi bil pozabljen v trenutku, ko bi v finalu dobre dve uri pozneje Jamajčan zmagoslavno dvignil roke v zrak. A to se ni zgodilo.

Gatlin izkoristil zadnjo priložnost v karieri

Justinu Gatlinu je uspelo ob zadnji priložnosti. | Foto: Reuters Justinu Gatlinu je uspelo ob zadnji priložnosti. Foto: Reuters Bolt je v finalu spet slabo štartal in Coleman si je takoj priboril korak prednosti, ki pa je svetovni rekorder ni uspel izničiti, čeprav se mu je počasi približeval.

Omenjena šprinterja sta tekla z ramo ob rami na četrti in peti progi, oba pa je morda celo nekoliko presenetil Justin Gatlin, ki je v zadnjih metrih na osmi progi švignil mimo in po 12 letih spet osvojil naslov svetovnega prvaka v kraljevski disciplini. Semafor se je ustavil pri 9,92, to je čas, ki je v zadnjih letih le redko zadoščal za zlato.

Srebrni Coleman je tekel 9,94, Bolt pa se poslavlja s časom 9,95. Pod mejo desetih sekund se je spustil še Yohan Blake na četrtem mestu (9,99).

Bolta je pokopal slab štart

Še enkrat se je izkazalo, da je Boltova najšibkejša točka prav štart. Izjemno slabo je štartal v predteku, podobno tudi v polfinalu, najslabše pa prav v finalu. Reakcijski čas Jamajčana v finalnem teku je bil 0,183, najhitreje pa se je s štartnih blokov pognal Coleman (reakcijski čas: 0,123). Bolt je Američanu na štartu "podaril" kar šest stotink sekunde, zmagovalcu Gatlinu (0,138) pa slabih pet.

Štart je bil že od nekdaj Boltova šibka točka. | Foto: Reuters Štart je bil že od nekdaj Boltova šibka točka. Foto: Reuters

Bolt je kljub porazu požel ovacije navijačev in na stezi ostal najdlje. Poslavlja se namreč legenda. V karieri je osvojil osem zlatih olimpijskih medalj in 11 zlatih medalj na svetovnih prvenstvih, ob katerih sta še dve srebrni in bronasto. Bero bo lahko še povečal v štafetnem teku 4 x 100 metrov, ki pa bo res njegov zadnji nastop v karieri. Na vprašanje, ali se bo zaradi poraza premislil in nadaljeval kariero, je kategorično odgovoril, da to ne pride v poštev.

Ayana razred zase, Tirunesh Dibabi 18. odličje z velikih tekem

V ženskem teku na 10.000 metrov je bila olimpijska prvakinja in svetovna rekorderka v tej disciplini Almaz Ayana razred zase. Zmagala je s časom najboljšega izida sezone na svetu 30:16,32 in konkurenco pustila daleč zadaj. "Bolj sem vesela tega zlata kot lanskega, osvojenega na olimpijskih igrah, najbolj zato, ker sem bila letos bolna in prvega mesta nisem pričakovala. To je bila namreč tudi moja prva tekma letos," je dejala zmagovalka, ki je slavila z največjo prednostjo v zgodovini prvenstev.

Tirunesh Dibaba in Almaz Ayana sta poskrbeli za dvojno etiopsko slavje v teku na 10.000 metrov. | Foto: Reuters Tirunesh Dibaba in Almaz Ayana sta poskrbeli za dvojno etiopsko slavje v teku na 10.000 metrov. Foto: Reuters

Njena rojakinja, legendarna Tirunesh Dibaba, je osvojila srebro, za zmagovalko pa je zaostala kar 46 sekund, to je malo manj kot tri četrt štadionskega kroga. Dibaba, svetovna rekorderka na pol krajši razdalji, je po petih zlatih medaljah na svetovnih prvenstvih osvojila še srebro. Skupaj ima že 18 medalj z največjih tekmovanj (olimpijskih iger, svetovnih prvenstev in svetovnih prvenstev v krosu), od tega kar 12 zlatih.

Dibaba je bila v ciljnem šprintu močnejša od Kenijke Agnes Tirop, nekdanje svetovne prvekinje v krosu, ki je bron osvojila s časom 31:03,50, kar je njen osebni rekord.

Litvanec za las ugnal odličnega Šveda, Južnoafričana v skoku v daljino

Andrius Gudžius | Foto: Reuters Andrius Gudžius Foto: Reuters Nov svetovni prvak v metu diska je Andrius Gudžius, ki je disk zalučal kar 69,21 metra, kar je njegov osebni rekord.

Šveda Daniela Ståhla, ki je letos disk vrgel že krepko prek 70 metrov, je premagal za dva centimetra. Bronasto odličje je prav tako z osebnim rekordom 68,03 osvojil Američan Mason Finley.

V skoku v daljino je slavil olimpijski podprvak Luvo Manyonga. Južnoafričan je v drugem poskusu poletel 848 centimetrov, kar je bilo dovolj za zlato. Njegov uspeh je z bronom (832 cm) dopolnil njegov rojak Ruswahl Samaai, med Južnoafričana pa se je vrinil Američan Jarrion Lawson (844 cm).

Bolezen je pobrala preveč moči, Janežič brez polfinala

Luka Janežič je nastopil v drugi skupini predteka na 400 metrov in s časom 46,06 osvojil šesto mesto v svoji skupini, v kateri je bil s časom 45,27 najhitrejši svetovni rekorder in prvi favorit za zmago Južnoafričan Wayde Van Niekerk. To je bila tudi daleč najpočasnejša od šestih skupin, zato ni bilo nikakršnih možnosti, da bi Janežič napredoval po času. Prvenstvo tako končuje na 36. mestu.

Wayde Van Niekerk je bil najhitrejši v drugi skupini predteka na 400 metrov, v katerem je bil Luka Janežič šesti. | Foto: Reuters Wayde Van Niekerk je bil najhitrejši v drugi skupini predteka na 400 metrov, v katerem je bil Luka Janežič šesti. Foto: Reuters

Posnetek predteka z Luko Janežičem si lahko ogledate tukaj.

Šprinter iz Vodic, ki je letos postal evropski prvak med mlajšimi člani, je bil pred odhodom v London bolan in je izpustil nekaj treningov, kar je očitno pustilo posledice.

Najhitrejši čas predtekov je postavil Isaac Makwala. | Foto: Reuters Najhitrejši čas predtekov je postavil Isaac Makwala. Foto: Reuters Janežič je bil namreč v letošnji sezoni izjemno konstanten, na mitingu diamantne lige v Monaku pa je s časom 44,84 postavil tudi nov državni rekord. V normalnih okoliščinah bi se moral brez težav prebiti v polfinale, saj je bilo za tretje mesto v skupini dovolj teči 45,77, kar mu je v letošnji sezoni redno uspevalo.

Janežič je v britansko prestolnico prišel kot drugi najhitrejši Evropejec letošnje sezone, a mu te vloge ni uspelo upravičiti, saj se je v polfinale prebilo kar devet evropskih šprinterjev. Najhitrejša med njimi sta bila Kevin Borlee (45,09) in večkratni dvoranski prvak Pavel Maslak (45,10). Najhitrejši čas med vsemi pa je dosegel Isaac Makwala iz Bocvane, ki je klub izteku v zadnjih nekaj deset metrih tekel 44,55. Sedem atletov je teklo pod 45 sekundami.

Zanimivosti iz kvalifikacij in predtekov:
- v moškem suvanju krogle so se vsi favoriti uvrstili v finale, a je imel Joe Kovacs ob tem veliko sreče. Ameriški orjak namreč ni dosegel norme za finale, a je imel srečo, da je to uspelo le deveterici, on pa je bil med trojico, ki je še ujela napredovanje po rezultatu.
- V ženskem predteku na 100 metrov je presenetila 20-letna Nemka Gina Lückenkemper, ki je postavila najboljši čas 10,95, kar je tudi njen osebni rekord.
- V moškem teku na 800 metrov je brez polfinala ostal Amel Tuka iz Bosne in Hercegovine. V svoji skupini je bil peti, čas 1:46,54 pa ni bil dovolj za napredovanje po času. Bronastemu z zadnjega evropskega prvenstva je zmanjkalo 12 stotink sekunde.
- Svetovna rekorderka v teku na 1500 metrov Genzebe Dibaba se je skozi šivankino uho uvrstila v finale. V svoji polfinalni skupini je bila šele šesta in je napredovala šele po času. Suvereni zmagi v skupinah sta dosegli Kenijka Faith Kipyegon in Sifan Hassan.

Končne odločitve (2. dan):

Moški:

100 m (veter: -0,8 m/s):
1. Justin Gatlin (ZDA) 9,92
2. Christian Coleman (ZDA) 9,94
3. Usain Bolt (Jam) 9,95
4. Yohan Blake (Jam) 9,99
5. Akani Simbine (JAR) 10,01
6. Jimmy Vicaut (Fra) 10,08
7. Reece Prescod (VBr) 10,17
8. Bingtian Su (Kit) 10,27

Daljina:
1. Luvo Manyonga (JAR) 848 cm
2. Jarrion Lawson (ZDA) 844
3. Ruswahl Samaai (JAR) 832
4. Aleksander Menkov (/) 827
5. Maykel Masso (Kub) 826
6. Yuhao Shi (Kit) 823
7. Jianan Wang (Kit) 823
8. Michel Torneus (Šve) 818

Disk:
1. Andrius Gudžius (Lit) 69,21 m
2. Daniel Ståhl (Šve) 69,19
3. Mason Finley (ZDA) 68,03
4. Fedrick Dacres (Jam) 65,83
5. Piotr Malachowski (Pol) 65,24
6. Robert Harting (Nem) 65,10
7. Robert Urbanek (Pol) 64,15
8. Traves Smikle (Jam) 64,04

Ženske:

10.000 m:
1. Almaz Ayana (Eti) 30:16,32*
2. Tirunesh Dibaba (Eti) 31:02,69
3. Agnes Tirop (Ken) 31:03,50
4. Alice Nawowuna (Ken) 31:11,86
5. Susan Krumins (Niz) 31:20,24
6. Emily Infeld (ZDA) 31:20,45
7. Irene Cheptai (Ken) 31:21,11
8. Molly Huddle (ZDA) 31:24,78

*najboljši izid sezone na svetu
Ne spreglejte