SiolNET. Sportal Atletika
5,11

termometer

 • Messenger
 • Messenger
Evropske igre v Minsku

Slovenci iz protesta ekipne tekme sploh niso dokončali

5,11

termometer

Luka Janežič
Slovenska štafeta je bila diskvalificirana zaradi Luke Janežiča. Foto: Vid Ponikvar

Peti dan evropskih iger v Minsku se za Slovenijo ni končal kot prejšnji. Ne samo zaradi dejstva, da ni bilo nove kolajne, ampak tudi, ker so sodniki na ekipni atletski tekmi po mnenju slovenskega tabora neupravičeno diskvalificirali štafeto 4x400 metrov. Razlog za to naj bi bila napaka Luke Janežiča, ki naj bi na progi oviral Romuna.

Luka Janežič Sportal Za konec dneva v Minsku protest Slovencev, Bujakovi uvrstitev dneva

Slovenci, ki sicer niso imeli realnih možnosti za napredovanje v polfinale (danes tekma ni štela za posamične kolajne), tekme niso dokončali, pred zaključno štafeto 800/600/400/200 metrov, ki bi določila končni vrstni red v skupini s Španijo, Turčijo, Romunijo, Litvo in Estonijo, so protestno odstopili. Pred odstopom se jim po diskvalifikaciji štafete 4x400 metrov obetalo peto mesto, napredovanje v polfinale je bila misija nemogoče, zaostanek za drugim mestom je bil neulovljiv.

Matija Šestak je bil na robu solz. Matija Šestak je bil na robu solz. Foto: Vid Ponikvar "To je bila čista kraja, kar je priznala tudi ena od sodnic. Ogorčeni smo, posnetki, ki sem jih dobil, kažejo, da napake ni storil Luka, ampak Romun, kar je tudi sam potrdil. A njegovega priznanja in našega protesta niso upoštevali, zato smo protestno odstopili," je svojo ogorčenost s solzami v očeh izrazil slovenski trener Matija Šestak.

"Romunija je le večja atletska država od nas, zato so se odločili, da kaznujejo nas," meni Šestak, ki je izdal tudi glavni razlog, zakaj je bilo razpoloženje v slovenskem taboru na najnižji možni ravni: "Norme za svetovno prvenstvo štafeta pri tej zmagi sicer ni dosegla, se ji pa je močno približala, ker norme zaenkrat nima veliko reprezentanc, se je približala tudi nastopu v Dohi. S tem pa tudi nastopu na olimpijskih igrah v Tokiu. Ni veliko tekem, ki vsebujejo to disciplino in na katerih bi lahko ponovili ta rezultat, zato nas je ta diskvalifikacija močno prizadela. Najbolj Janežiča, ki je povsem na dnu, zaradi te štafete je v Minsk sploh prišel."

Boks boksarski ring Sportal Černoga končal na tleh Mihael Žgank Sportal Mihael Žgank: Zdaj mi manjka le še olimpijska kolajna

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • kjessi / 25.06.2019. ob 23:18 +5 0

  Upam, da po vseh navedenih argumentih ne bo ostalo samo pri protestu. Sodniki ne morejo " kaznovati" dežele, ki je manjša od Romunije. To ni več atletika.

  +5 0
 • Oregon / 25.06.2019. ob 22:47 +5 0

  pa to ni res, Luka je izvrstenn atlet in neverjetno fajn poba, imel sem cast ga spoznati in nekaj malega z njim narediti. Žal mi je zanj, nneverjeten pristop ima, zrel je.

  +5 0
 • MarkJurko / 26.06.2019. ob 10:23 +4 0

  Šport že dolgo ni več šport, ampak prevladovanje interesov 'močnejših' in podkupovanj.

  +4 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin