Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2024,
17.29

Osveženo pred

49 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18

Natisni članek

Natisni članek

Agata Zupin Luka Janežič Zagreb Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Nedelja, 8. 9. 2024, 17.29

49 minut

Zagreb, miting zlate serije Svetovne atletike

Kristjan Čeh v Zagrebu ubranil lansko zmago, olimpijski prvak brez stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,18
Kristjan Čeh |  Kristjan Čeh je zmagal na mitingu v Zagrebu. | Foto Guliverimage

Kristjan Čeh je zmagal na mitingu v Zagrebu.

Foto: Guliverimage

Ptujčan Kristjan Čeh je na atletskem mitingu zlate serije Svetovne atletike v Zagrebu v metu diska ubranil lansko zmago, vrgel je 67,95 metra. Šesta sta bila Maja Mihalinec Zidar na 100 m (11,70) in Filip Jakob Demšar na 110 m ovire (13,99).

Z 67,05 m je bil drugi Britanec Lawrence Okoye, bronast na evropskem prvenstvu leta 2022 v Münchnu, tretji pa dobitnik bronaste kolajne v Parizu Matthew Denny s 66,99 m. Presenetljivi olimpijski zmagovalec, Jamajčan Roje Stona, je bil s 65,98 m šele četrti.

Evropski prvak in svetovni podprvak Čeh je tekmo začel z nekaj čez 65 m, s čemer bi bil drugi, a je prestopil. Na čelu so bili Okoye (67,05 m), Denny (65,75 m) in Reggie Jagers iz ZDA (61,22 m).

Ptujčan je v drugi seriji vrgel 66,46 m in prešel na drugo mesto, s 67,18 m v tretjem pa je prešel na čelo. V naslednjem metu je še stopnjeval, ko je disk pristal na 67,95 m. V peti seriji so mu namerili 66,44 m, v šesti pa 66,51 m.

Na rekord naslednje leto

"Mislim, da sem imel zelo izenačene mete, tudi kar dolge, tako da sem za nastopom in ubranitvijo zmag zadovoljen. Poleg tega sem zmagal v močni konkurenci. Ponovno sem premagal tudi dva dobitnika medalj na OI v Parizu, četudi bi si želel, da bi bilo tako že v francoski prestolnici. Res je tudi, da me vsi sprašujejo, kdaj bom izboljšal rekord zagrebškega mitinga Daniela Stahla iz Švedske. Obljubil sem to že lani in upam, da jo bom izpolnil naslednje leto," je povedal Čeh.

Prejšnji teden je po diamantni zmagi v Rimu slavil tudi na mitingu na Češkem, kjer pa ni imel prave konkurence. "Na to, kdo nastopa, niti ne gledam, mene zanima to, da čim bolje tehnično izvedem mete. To mi je uspelo tudi na Češkem, kjer sem imel prav tako zelo stabilno serijo. močnejša konkurenca pa me podžge, da prikažem še nekaj več. Sedaj me čeka še finale diamantne lige v nadaljevanju tedna v Bruslju. Želim si, da bi tudi na tej tretji največji tekmi sezone, za olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom, ponovno nastopil zelo dobro," si je zaželel Čeh.

Demšar in Mihalinec Zidar šesta

Na 74. memorialu Borisa Hanžekovića je nastopilo še nekaj slovenskih predstavnikov. V memorialni disciplini na visokih ovirah je bil Filip Jakob Demšar šesti (13,99), zmagal je Japonec Rachid Muratake (13,14).

"Tehnično sem tek izvedel dobro, manjkalo pa mi je moči. Pred tednom dni sem se verjetno zastrupil s hrano in mi je želodčna viroza pobrala potrebne zadnje priprave na zadnjo tekmo sezone. Pred polnimi tribunami v izjemnem vzdušju je bila konkurenca za finale velikih tekem ali vsaj za močno polfinalno skupino, kar mi je dalo dodatnih moči," je povedal Demšar.

V okviru glavnega programa je bila na 100 m šesta Maja Mihalinec Zidar (11,70), osma pa Lina Hribar (12,35). "Zaradi poškodbe sredi sezone se mi je vse skupaj tako spremenilo, da imam občutek, da se mi sezona šele začenja. Danes bi mogoče lahko storila še kaj več, glede na to, da časi niso bili ravno bleščeči. A sem vesela, da bom lahko v okviru predprograma v soboto tekmovala še na 200 m na finalu diamantne lige v Bruslju," je povedala Mihalinec Zidar.

Zmagala je Gambijka Gina Mariam Bass Bittaye (11,13), med atleti je edini pod 10 sekundami tekel Američan Courtney Lindsey (9,97).

Karolina Zbičajnik je bila osma na 400 m (55,11). V okviru nacionalnega programa je Hana Grobovšek zmagala na 800 m z 2:07,49. Tretja so bili državna rekorderja Luka Janežič na 400 m (47,90) in Agata Zupin na 400 m ovire (58,41), pa tudi Lina Hribar v njenem prvem teku na 100 m (12,42).

Že v petek je Neja Filipič iz ljubljanskega Massa v središču Zagreba, kjer so pripravili skok v daljino, zasedla sedmo, predzadnje mesto (6,15 m).

Na glavnem delu so bili Veronika Sadek (800 m) in Rok Markelj ter Žan Rudolf (2000 m) zadolženi za ritem.

Preberite še:

Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh do prepričljive zmage na Češkem
Ne spreglejte