Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2019,
20.50

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
mladinsko evropsko prvenstvo Stockholm Lia Apostolovski Eva Pepelnak

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2019, 20.50

5 let

Stockholm, EP do 20 let

Pepelnakova peta na mladinskem EP, Apostolovska osma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,12
Eva Pepelnak | Eva Pepelnak je bron zgrešila za deset centimetrov. | Foto Peter Kastelic/ Sportida

Eva Pepelnak je bron zgrešila za deset centimetrov.

Foto: Peter Kastelic/ Sportida

Eva Pepelnak je na mladinskem evropskem prvenstvu v atletiki do 20 let v Borasu na Švedskem v finalu troskoka zasedla peto mesto s 13,16 m. Lia Apostolovski si je v skoku v višino delila osmo mesto z 1,80 m na svojem prvem velikem mednarodnem prvenstvu.

Eva Pepelnak je bila lani na svetovnem prvenstvu za starejše mladince in mladinke v Tampereju na Finskem četrta v troskoku in je bron zgrešila za deset centimetrov. Tokrat je bila nekoliko bolj oddaljena od stopničk, saj je bilo za bron treba skočiti 13,48 m.

Po prvi seriji, ko je pristala pri 13,08 m, je bila še med prvo trojico, nato pa je bila po 12,88 in 13,16 m po polovici tekmovanja peta. Tam je tudi ostala po 12,64 in 13,10 m ter neveljavnem zadnjem poskusu.

Osemnajstletna Eva Pepelnak, ena izmed glavnih slovenskih favoritinj za visoka mesta, je v kvalifikacijah troskoka naredila dva prestopa, v odločilnem tretjem poskusu pa se je Slovenka zbrala in z 12,91 metra (-2,1 m/s) dosegla sedmi izid kvalifikacij.

Lia Apostolovski si je v skoku v višino delila osmo mesto z 1,80 m na svojem prvem velikem mednarodnem prvenstvu. | Foto: Peter Kastelic/ Sportida Lia Apostolovski si je v skoku v višino delila osmo mesto z 1,80 m na svojem prvem velikem mednarodnem prvenstvu. Foto: Peter Kastelic/ Sportida

Devetnajstletna Lia Apostolovski je v četrtkovih kvalifikacijah v drugem poskusu preskočila 1,81 m in se uvrstila v finale. Avtomatična kvalifikacijska norma za finale je bila 1,83 m, a je zadoščal že uspešen skok prek 1,78 m v prvem poskusu.

V finalu je nato hčerka nekdanjega slovenskega rekorderja Saše Apostolovskega, ki jo vadi aktualni trener Rožle Prezelj, zelo dobro začela. V prvih poskusih je zmogla 1,70, 1,75, in 1,80 m, na 1,84 metra pa je letvico trikrat podrla in končala tekmovanje.

Letos je na atletskem pokalu v Celju preskočila 1,86 m ter s tem slovenski rekord za starejše mladinke. tedaj je v dvoboju premagala najboljšo slovensko skakalko v višino ta čas Marušo Černjul, udeleženko velikih tekem v zadnjih letih, tudi olimpijskih iger.

V nedeljo bodo v finalih v slovenski ekipi nastopili še Matic Silič v troskoku (16.37), Klara Lukan na 5000 m (17.25), Zoja Šušteršič v metu kopja (17.45) in Jan Vukovič na 800 m (18.00).

Preberite še:

Shericka Jackson diamantna liga London
Sportal Horvatova in Ratejeva sedmi na diamantni ligi v Londonu, evropski rekord Warholma
Anita Horvat
Sportal Anita Horvat zmagala v Barceloni in dobila povabilo za diamantno ligo
Kristjan Čeh
Sportal Nasmejani štajerski hrust, ki bi si ga za zeta želela vsaka mama
Maja Mihalinec
Sportal Maja Mihalinec zaostala le za dvakratno olimpijsko zmagovalko
Ne spreglejte