Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
5. 4. 2016,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Primož Kobe maraton

Torek, 5. 4. 2016, 17.00

6 let, 7 mesecev

Ostal brez trenerja, v Hamburg po olimpijsko normo za Rio

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Foto: osebni arhiv Primoža Kobeta

Primož Kobe je najuspešnejši slovenski maratonec, potem ko je njegov dolgoletni trener Roman Kejžar končal kariero. Zdaj sta se razšla, kar pa ni razlog, da Novomeščan ne bo lovil drugega zaporednega nastopa na olimpijskih igrah.

Primož Kobe je slovenske barve zastopal na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. Istega leta, a še pred igrami, je v Linzu maraton pretekel v času 2;14:50, kar je še danes njegov osebni rekord. Glavni razlog za to so poškodbe, saj po londonskem spektaklu praktično ni več tekmoval.

 

Poškodba kolka, pete, stresni zlom, nepravilne diagnoze, veliko zapravljenega časa in denarja v zadnjih letih prav gotovo niso pozitivno vplivale na 34-letnega Novomeščana, a ta ni vrgel puške v koruzo. Po treh težkih letih spet normalno trenira in je pripravljen, da v Nemčiji v Hamburgu 17. aprila doseže normo za olimpijske igre.

V Linzu je leta 2012 s časom 2;14:50 postavil osebni rekord in si tedaj zagotovil nastop na prvih olimpijskih igrah v Londonu. | Foto: V Linzu je leta 2012 s časom 2;14:50 postavil osebni rekord in si tedaj zagotovil nastop na prvih olimpijskih igrah v Londonu.

V Hamburgu cilj norma, v Riu boljši rezultat

"Dobro sem treniral in verjamem, da lahko tečem pod 2;18:00. Vrhunskega rezultat si v Nemčiji še ne obetam, tam bo cilj zgolj norma, verjamem pa, da lahko še precej bolje odtečem pozneje v Riu de Janeiru," je dejal Kobe, ki trenira sam, saj se je pred časom razšel z dolgoletnim trenerjem Romanom Kejžarjem, sicer slovenskim rekorderjem v maratonu: "Ideja o prekinitvi sodelovanja je v meni zorela že kar neka časa, saj sem mu vse manj zaupal. V času poškodbe praktično nisva imela stikov, pogrešal pa sem več strokovnosti. Zdaj treniram sam, večino treningov sem sam opravil že v preteklosti, novega trenerja pa bom najbrž iskal v tujini, saj v Sloveniji ne vidim osebe, ki bi mi lahko pomagala."

 

V Keniji vsi govorijo o dopingu

Kobe je del letošnjih priprav opravil v deželi najboljših tekačev na dolge proge, Keniji. Tja se je odpravil že tretjič, v državi, ki ji zaradi neskladnosti z protidopinškim kodeksom Svetovne protidopinške agencije Wade grozi celo suspenz, pa vsi govorijo o tej nadlogi. "To se čuti na vsakem koraku. Vsi govorijo le o dopingu," je dejal Kobe, ki je v vzhodnoafriški državi treniral skupaj s Tonetom Kosmačem, ki normo za Rio že ima: "Prvih deset dni sva hlastala za zrakom, saj najino telo ni bilo prilagojeno na višino. V okolici je veliko klancev in vsak klanec je na začetku zelo težak, srčni utrip pa visok. Trenirati je bilo treba zelo zmerno. Moje telo je med prisilnim počitkom, sploh pa od lanskega leta, izgubilo ogromno mišične mase. Zato so bili moji začetki decembra in v začetku januarja zelo težki. Na koncu sem bil z opravljenim delom zadovoljen, priprave pa lahko ocenim kot uspešne."

Primož Kobe | Foto:

 

Test pripravljenosti je Kobe želel opraviti v sklopu pariškega maratona pretekli konec tedna, kamor je peljal tudi svoje rekreativne tekače, a je zaradi lažje bolezni nastop izpustil. Zdaj ga čakata manj kot dva tedna sklepnih priprav na nastop v Hamburgu, ki bo vrhunec prvega dela sezone.

Ne spreglejte